NEWS:

  • w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

Z WIZYTĄ U PSZCZELARZY WĘGIERSKICH

We wrześniu 2004 roku delegacja Związku Pszczelarzy Podbeskidzia Bartnik
z Bielska Białej była z wizytą u pszczelarzy Powiatowego Związku Pszczelarzy w Szolnoku.

Mieliśmy możliwość wzięcia udziału w corocznym święcie miodu oraz spotkaniu z pszczelarzami regionu Szolnok. Pomimo istotnych różnic w gospodarce pasiecznej, wynikających z innego klimatu i innej roślinności, pszczelarze węgierscy borykają się z tymi samymi problemami co ich polscy koledzy, szczególnie po wstąpieniu do Unii Europejskiej. Procedura wsparcia pszczelarstwa węgierskiego jest obecnie taka sama jak nasza, choć już wcześniej korzystali oni z dotacji do każdej posiadanej rodziny.

alt
Zdjęcia Ryszard Piestrak

Widzieliśmy sześć dużych pasiek zlokalizowanych na Wielkiej Nizinie Węgierskiej, która zajmuje połowę obszaru Węgier. Od wieków jest to typowy region rolniczy, w którym ludność żyje z uprawy roślinności i hodowli bydła. Przed kilku laty Węgrzy utracili czołową pozycję na rynku rolnym i obecnie powoli kształtuje się tu nowy system rolnictwa. Wielu rolników ponownie zrzesza się w spółdzielnie, spółki rolnicze czy związki producentów w stylu zachodnim. Dotyczy to również pszczelarzy.

Na targu miodu mogliśmy posmakować różnego rodzaju miodów występujących na całych  Węgrzech, począwszy od akacjowego, słonecznikowego, anyżowego, koprowego, z kasztanów jadalnych po miody z lawendy
i tymianku. Węgrzy są szczególnie dumni z miodu akacjowego o niespotykanym nigdzie indziej zapachu i białozłocistym kolorze. Właśnie akacja jest głównym pożytkiem regionu Szolnok, dlatego rodziny są tutaj nastawione na szybki rozwój wiosenny do pozyskiwania w kwietniu i maju nektaru akcji. Duży udział w produkcji ma także miód z wielu odmian słonecznika o złotozielankowym kolorze.

Zimy są tu łagodne, parę stopni Celcjusza poniżej zera, dlatego ule nie są zbyt ocieplane. Używane przez pszczelarzy węgierskich ule są bardzo zróżnicowane i w większości robione przez nich samych. Spotkaliśmy ule typu Nagy Boczonadi, w których ramka jest bardzo duża, bo długości 42 i wysokości 36 cm. Na tych ramkach matki bardzo dobrze czerwiły, jeszcze we wrześniu widzieliśmy na nich sporo czerwia zakrytego. Połowę wymienionych wymiarów miały ramki w ulach wielokorpusowych Fel Boczonadiego. W ostatnich latach przechodzi się na gospodarkę w ulach wielokorpusowych.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Ryszard Piestrak



<?php $pas="2005nr1str24"; $pasCov="images/stories/Pasieka/2005_1/Pasieka_2005nr01_[09].jpg"; include("./goto/art_footer.php"); ?>

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

W telegraficznym skrócie POLSKA Polska Zespół realizujący projekt B-THENET finansowany z programu...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11–12 marca...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: w jaki sposób ocenia...

Pasieka 3/2025

Kołtowski Zbigniew , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie czynniki wpływają na...

Pasieka 3/2025

Burzyńska Marta, 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie warunki trzeba spełnić...

Pasieka 3/2025

mgr Magdalena Wilde, dr inż. Jacek Jachuła, dr Aleksandra Splitt, 16-04-2025

Pasieka 3/2025

Administrator, 16-04-2025

Ogłoszenia drobne (maj-czerwiec 2025) Produkty pszczele Sprzedam miód spadziowy, woj...

Pasieka 3/2025

Wydawnictwo Pasieka, 16-04-2025

Średnie ceny miodów oferowanych w polskich sklepach internetowych Średnie ceny...

Pasieka 3/2025

Wydawnictwo Pasieka, 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: kiedy i w jakich...

Pasieka 3/2025

Maciej Winiarski, Anna Winiarska, 16-04-2025