fbpx

NEWS:

w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 56

Ule Eliasza – czy jesteśmy tacy wyjątkowi, jak sądziliśmy?

Starożytność, blisko 1000 lat przed narodzinami Chrystusa. Żydowski król Dawid, ojciec Salomona, podbija miasto Jebus, które staje się Jerozolimą, stolicą państwa i grodem następnych proroków takich jak Eliasz i Elizeusz.
I być może któryś z nich jest autorem biblijnej zachęty do jedzenia miodu przez mieszkańców ,,krainy mlekiem i miodem płynącej”. Żyjący dziś pszczelarze mogli przez lata zadawać tu pytania o sposób pozyskiwania miodu w starożytności. Czy była to ,,zwykła” gospodarka rabunkowa, polegająca na odbieraniu pszczołom żyjącym z dala od siedzib ludzkich całych plastrów, jak do niedawna działo się na Dalekim Wschodzie (przyuczonym do pszczelarstwa przez prof. Jerzego Woyke)? A może starożytna Dolina Jordanu obfitowała w jakiegoś rodzaju konstrukcje, jakiś rodzaj ula, przybliżającego pszczoły człowiekowi?

Pasieka nr 95 (ule-eliasza_jerusalem-2918107)
Jerozolima
Fot. Pixabay

Owszem, znamy egipskie hieroglify z wyobrażeniami pszczelarzy, ale skąd niby mielibyśmy wiedzieć, jak oni pracowali? Z pomocą przychodzą nam archeologia i odkryte pozostałości miasta na wzgórzu Tel Rechow z całym skupiskiem uli z czasów Dawida, Salomona i biblijnych proroków.

Co ciekawe, samo miasto było sporym ośrodkiem, liczącym tysiące mieszkańców, a ,,toczek” usytuowano blisko centrum, skąd wniosek, że nie były pszczoły ,,nieznanym zagrożeniem”, a zwierzętami znajomymi lokalnej ludności. Pasieka składała się co najmniej z blisko 200 naczyń, uli, z których do naszych czasów przetrwało kilkadziesiąt, czasem ze skamieniałymi plastrami i innymi pozostałościami pracy pszczelej rodziny.

Sam ul przypominał pusty w środku walec, długi na ok. 50–80 cm, o szerokości ok. 30 cm, zabudowywany przez pszczoły wzdłuż pustej przestrzeni analogicznie jak w dzisiejszych leżakach. Naczynia umieszczano obok siebie, aby na stworzonej w ten sposób powierzchni układać kolejne warstwy uli.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych ePrenumeratorów

Być może dopiero dzięki badaniom genetycznym jesteśmy w stanie nieco lepiej zrozumieć biblijną groźbę nalotu pszczół z Asyrii (Iz 7,18) i przyznać rację słowom o eksporcie: ,,pszenicy z Minnt, wosku i miodu, i oliwy, i balsamu” (Ez 27,17).

Prawdziwość ich zresztą potwierdziła archeologia, bo nie dość, że pszczelarstwo było dalece świadomą dziedziną gospodarki, to ślady z Galilei wyraźne ukazują przyczynę likwidacji pasieki: pożar podczas najazdu.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych ePrenumeratorów

Starożytni zbierali zboże ręcznie, sierpami, przez co istnieje duże prawdopodobieństwo pozostawienia podczas żniw kwitnących roślin miododajnych, podobnie jak zostawiano kłosy dla biednych. O spadzi ze sporyszu nie piszę, bo to bardziej legenda niż fakt.

Pasieka nr 95 (ule-eliasza_El)
Ule Eliasza.
Fot. Kazimierz Paczesny

Połacie kwitnącego tymianku mogły być jednym z kluczowych pożytków pszczelarzy Galilei sprzed 3000 lat, zwłaszcza że i współcześnie okolice Morza Śródziemnego słyną z tego gatunku miodu. Kto wie, jeśli klimat był zbliżony, może pozyskiwano nawet miód odmianowy (po ,,przepełnieniu” plastrów)?

Obok pól istotną rolę odgrywały rośliny z nieużytków. A jest ich przecież po dziś dzień sporo w okolicy Doliny Jordanu. I jak przed tysiącleciami lat dostarczają naszym pszczołom nektar i pyłek. I my, jak pszczelarze z przeszłości, dbajmy o pszczoły i pożytki, aby ktoś mógł kiedyś napisać: pszczelarze początku XXI wieku, stojąc wysoko cywilizacyjnie, przekazali przyszłości zdrowe, oparte na kulturze rzemiosło.

Kazimierz Paczesny
prawnik, mistrz pszczelarski


 Wydanie tradycyjneZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Miód stwardniał – co się stało? Zdjęcie: Miód skrystalizowany ma...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2020

Jak powstaje miód? Zdjęcie: kukota, freepik. Miód powstaje z nektaru kwiatów...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2020

Skąd pszczelarz wie, jaki miód zrobiła pszczoła? Zdjęcie: freepik. Oczywiście pszczelarz nie...

Kupuj polski miód

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-08-2020

Organizatorzy zapraszają: Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska w Bałtowie w ramach XIII Świętokrzyskiego...

z Polski

DR - avatar DR, 13-08-2020

W telegraficznym skrócie Polska Pszczelarstwo w mieście » W Rzeszowie i Gdańsku...

Pasieka 5/2020

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 11-08-2020

Innowacje sprzętowe w służbie aktywizacji osób z niepełnosprawnościami Firma Łysoń...

Pasieka 5/2020

Cinal Jakub - avatar Cinal Jakub, 11-08-2020

Zła macocha czy niewdzięczne pasierbice? Przed nami koniec sezonu pszczelarskiego...

Pasieka 5/2020

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 11-08-2020

Poznań po raz kolejny działa dla pszczół Zdjęcie: MPK Poznan...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 11-08-2020

Upały i patogeny. Wpływ zmiany klimatu na dobrostan pszczół Klimat...

Pasieka 5/2020

Sierpińska Anna - avatar Sierpińska Anna, 11-08-2020