NEWS:

  • w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

Szałwia lekarska

Już dawno nie spotkałem w prasie pszczelarskiej informacji o tym zielu. A warto o nim wspomnieć, gdyż jest to roślina prawdziwie magiczna, mimo że w Polsce rzadko spotyka się większe jej plantacje. Co innego w Europie Południowej. Porasta tam duże połacie terenu „od zawsze”, była bowiem doceniana i uprawiana już w starożytności i w średniowieczu. Znano ją w starożytnym Egipcie, w Rzymie i w Chinach. Stosowali ją Arabowie w wiekach średnich.


f o t . © W i k i p e d i a

Wspomina o niej św. Hildegarda z Bingen. Szałwia lekarska znana była w wielu klasztorach jako lekarstwo na większość chorób. Współczesne zielarstwo również wykorzystuje szałwię i choć nie jest ona „szarą maścią”, pamiętajmy, że to bardzo cenna roślina.

W swoim pszczelarskim ogródku mam zasianych kilka grządek szałwii, której kwiaty są zawsze oblatywane przez pszczoły. Gdyby było jej bardzo dużo, można by się spodziewać miodu przypominającego wielokwiat. Ponieważ pszczelarze są z reguły w kwiecie wieku, szałwia powinna mieć duże zastosowanie w naszych domach jako roślina zielarska przy różnych dolegliwościach.
Roślina ta (Salvia officinalis) pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. Surowcem zielarskim są liście.

Są w nich garbniki, olejki eteryczne, saponiny, związki goryczkowe, witaminy B1 i C, sole mineralne. Ma działanie przeciwpotne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, hamuje drobne krwawienia. W przewodzie pokarmowym pobudza wydzielanie soku żołądkowego i to niezależnie od wieku pacjenta. Działa odtruwająco, również na toksyny bakteryjne (gronkowiec). Wyciąg z szałwii pomaga w początkowych stadiach cukrzycy. Naparu używa się do płukania gardła i jamy ustnej przy zapaleniu dziąseł. Szałwii nie powinno zabraknąć w zdrowej kuchni jako dodatku do potraw – do pieczeni i do potraw z rożna, ze względu na korzenny smak.

Można z niej przygotować kojącą kąpiel leczniczą. 6 czubatych łyżek suszonych liści wymieszanych z 2 litrami wody należy doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 minuty, następnie po 20 minutach przecedzić wywar do wanny. Taka kąpiel pomocna jest w reumatyzmie, a także zwalcza łupież.

Herbatkę szałwiową robi się zalewając łyżeczkę suszonych liści szklanką wrzątku: odstawić na 5 minut po czym wypić. Herbatka uspokaja, poprawia krążenie, obniża poziom cukru, łagodzi katar i kaszel.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Stanisław Kaczmarek


<?php $pas='2011nr3str16'; $pasCov='images/stories/Pasieka/2011_3/Pasieka_2011nr03_[47].jpg'; include('./goto/art_footer.php'); ?>

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Powrót do różnorodności biologicznej najprawdopodobniej zajmuje aż 75 lat Zdjęcie...

ze świata

Kobiałka Teresa , 26-03-2025

Dotacje w ramach projektu Małopolska Pszczoła Fot. Teresa Kobiałka Zarząd Województwa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Regionalny Związek Pszczelarzy w Elblągu organizuje kurs pszczelarski Jeśli jesteście...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Jakie rośliny sadzić w pobliżu pasieki, aby zapewnić pszczołom...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 24-03-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11-12 marca...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

Jak zapakować słoik miodu na prezent? Słoik miodu to nie...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 22-03-2025

Recenzja książki „Opowieści z nawłociowej pasieki” Ewy Zawadzkiej Fot. Teresa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

62. Naukowa Konferencja Pszczelarska 11-12 marca 2025 r. odbędzie się...

z Polski

Administrator, 22-03-2025

Bułgaria i Rumunia chcą się chronić przed importem miodu...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 22-03-2025