Przegląd prasy światowej
Z artykułu dowiesz się m.in.:
- czy nadmiar dwutlenku węgla szkodzi pszczołom;
- czy skurczenie się jajników matki pszczelej inicjuje jej wymianę;
- czy pszczelarstwo ekologiczne może być bardziej dochodowe niż konwencjonalne.
„American Bee Journal” 10/2025
Czy dwutlenek węgla zabija pszczoły?
Pszczelarze często martwią się tym, że nadmiar dwutlenku węgla zaszkodzi rodzinie pszczelej podczas zimowli. W odpowiedzi na te obawy producenci sprzętu oferują różnorodne rozwiązania w swoich systemach ulowych, mające na celu zapobieganie temu problemowi. Czy te zmartwienia są rzeczywiście uzasadnione?
Odpowiedź na to pytanie znajdziemy w październikowym numerze „American Bee Journal” w artykule Wiliama Hesbacha, wykładowcy biologii pszczół miodnych i prezesa pszczelarzy w Connecticut.
Co decyduje o wymianie matki?
Alison McAfee, naukowczyni zajmująca się pszczołami i stała felietonistka, „American Bee Journal”, jak zwykle uraczyła nas, czytelników, interesującym esejem na temat najnowszej wiedzy naukowej. W tym roku badano oddziaływanie wirusów wywołujących chorobę czarnych mateczników i przy okazji odkryto, że kiedy na skutek choroby jajniki matki pszczelej skurczyły się i przestała tymczasowo składać jaja, rodzina pszczela zdecydowała o powstaniu mateczników.
Naukowcy postanowili w związku z tym przebadać skład substancji matecznej chorej matki. Oleinian metylu to substancja, której brakowało w feromonie chorej matki. Z wcześniejszych badań wynikało, że jest on atrakcyjny dla robotnic. Spodziewano się więc, że utworzone rodziny bezmateczne otrzymujące sztuczny feromon pszczeli bez oleinianu metylu będą zakładały więcej mateczników niż takie same rodziny, ale z feromonem zawierającym tę substancję. Eksperyment potwierdził te przypuszczenia.
Pozostaje więc na przyszłość opracować model naukowy, który ostatecznie wykaże, że obkurczenie się jajników matki pszczelej na skutek spadku stężenia oleinianu metylu inicjuje proces jej wymiany w rodzinie. Alison McAfee opisuje swój udział w badaniach jako fascynującą przygodę. Już obmyśla, jak tę wiedzę będzie można wykorzystać w pszczelarstwie, jeżeli znaczenie oleinianu metylu się potwierdzi.
„Nature” (dostęp 02.09.2025)
Niska jakość powietrza zwiększa śmiertelność pszczół miodnych
W ciągu ostatnich kilku lat gwałtownie wzrosła liczba ekstremalnych zjawisk, takich jak fale upałów i susze, których przyczyną jest przede wszystkim wywołana przez człowieka zmiana klimatu. W nadchodzących latach niestety spodziewane jest dalsze nasilenie się pożarów. Powoduje to emisję dymu, który przenosi różne szkodliwe zanieczyszczenia powietrza, stwarzając potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzi. Owady są również zagrożone przez te substancje chemiczne. Zanieczyszczenia atmosferyczne pochodzące z dymu pożarowego, na skutek ich większej ilości niż wcześniej, mogą utrudniać żerowanie i rozwój niektórych gatunków owadów, takich jak pszczoły miodne, co może mieć potencjalne konsekwencje dla utrzymania się ich populacji w zdrowiu.
„Journal of Economic Entomology” (dostęp 18.09.2025)
Pszczelarstwo ekologiczne może być bardziej dochodowe niż konwencjonalne
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z College of Agricultural Sciences na Penn State wykazało, że przejście na ekologiczne metody zarządzania rodzinami pszczół miodnych jest nie tylko dochodowe, ale w niektórych przypadkach może być nawet bardziej opłacalne niż konwencjonalne metody.
Jakub Jaroński
