NEWS:


Warning: Zend OPcache API is restricted by "restrict_api" configuration directive in /home/pasieka/domains/pasieka24.pl/public_html/libraries/vendor/joomla/filesystem/src/File.php on line 337
Brak zdjęcia autora artykułu Dr Wojciech M. Szymański, mgr Iwona Ziółkowska
Charakterystyka bzu jako rośliny miododajnej oraz ich rola i znaczenie dla pszczelarzy i pszczół. Kluczowe informacje botaniczne, taksonomia, znaczenie jako rośliny pożytkowe i dekoracyjne.
  • W wydaniu drukowanym strona: 36

Z artykułu dowiesz się m.in.:

  • czym się różni lilak od bzu właściwego;
  • czy te gatunki są cenione przez pszczelarzy;
  • dlaczego obecne ujęcie taksonomiczne bzów zdaniem autorów jest błędne.

Bzy Sambucus spp.) – rośliny cenione przez pszczelarzy, choć mniej przez same pszczoły, cz. 1.

„Kiedy znów zakwitną białe bzy” – każdy zna tę piosenkę. Bzy kojarzą się z wiosną, z majem, słońcem i szczęściem. Ludzie cenią je za piękno i zapach. Ale bez bzowi nie jest równy. Oba rodzaje nazywane bzem – lilak (Syringa) oraz właściwy bez (Sambucus) łączy niewątpliwie piękny zapach kwiatów i podobna pora kwitnienia, a także to, że rzadko odwiedzają je pszczoły. Mimo tego są cenione przez pszczelarzy. Dlaczego? O tym napiszemy nieco niżej.

Fot. 1. Bez florydzki.
Fot. 1. Bez florydzki. Fot. W. Szymański, I. Ziółkowska

Myśląc o bzie, mamy przed oczyma najczęściej krzew o sercowatych liściach i podłużnych kwiatostanach pełnych kwiatów w różnych odcieniach fioletu, różu lub bieli. W rzeczywistości jest to lilak, a bez to tylko jego potoczna nazwa. Natomiast prawdziwe bzy, określane dzikimi zalicza się do rodzaju Sambucus. Ich wygląd jest zupełnie inny – liście pierzasto-złożone, kwiatostany mniej wydłużone, białawe lub żółtawe, a do tego mięsiste, drobne owoce. W sumie nie trzeba ich opisywać – parafrazując znany wpis z XVIII-wiecznej encyklopedii – „bez, jaki jest, każdy widzi”. Co ciekawe oba te rodzaje nie są blisko spokrewnione, należą do różnych rodzin, a nawet rzędów.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Zapraszamy do zapoznania się z naszą „Botaniczną Kolekcją Narodową taksonów z rodzaju Sambucus”, położoną w Pińczowie, w województwie świętokrzyskim. Mamy tu pod opieką 16 gatunków z wielu rejonów świata – Europy, Azji, Ameryki Północnej i Południowej. Niektóre z nich trudno odnaleźć w innych europejskich kolekcjach. Większość doskonale się u nas zadomowiła, kwitnie i corocznie owocuje, mimo że niektóre pochodzą z bardzo odmiennych szerokości geograficznych i stref klimatycznych. Co do tych ostatnich, dwa „południowe”, opisane poniżej gatunki, są szczególnie ciekawe z uwagi na późny okres kwitnienia.

Bez florydzki (Sambucus simpsonii Rehder)

To gatunek opisany w roku 1911, który swoim zasięgiem występowania obejmuje wybrzeże Zatoki Meksykańskiej w USA i Meksyk, sięgając na południe aż do Peru. Obecnie najczęściej takson ten włącza się do szeroko rozumianego bzu kanadyjskiego (S. canadensis), ale dawniej traktowano go również jako wariant bzu meksykańskiego (S. mexicana) [Richard 2021].

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Fot. 2. Bez florydzki.
Fot. 2. Bez florydzki. Fot. W. Szymański, I. Ziółkowska

Produkt ten wzmacnia odporność i działa antywirusowo, wykrztuśnie, napotnie oraz obniża gorączkę. Ma też właściwości moczopędne, wspomaga detoksykację organizmu i pracę nerek. Wspiera również układ sercowonaczyniowy.

Fot. 3. Owoce bzu florydzkiego nie dojrzewają w polskich warunkach.
Fot. 3. Owoce bzu florydzkiego nie dojrzewają w polskich warunkach. Fot. W. Szymański, I. Ziółkowska

Jednak napisaliśmy „można by” mieć pożytek z bzów dlatego, że – co ciekawe i bardzo istotne – miód z nektaru z kwiatów bzów jest rzadkością. Gatunki te są zapylane głównie przez muchówki i chrząszcze, ale pszczoła miodna także je odwiedza, choć mniej chętnie. Podobno przyczyną jest zbyt niska zawartość cukru w nektarze, ale w kwiatach bzów jest też dużo pyłku, którym pszczoły nie gardzą. Zatem, jeśli nasze podopieczne będą miały w okolicy jedynie bzy, będą z nich korzystać. Miody takie spotyka się niezwykle rzadko, ale to może być „pomysł na biznes” – jest to nisza dotąd szerzej niewykorzystana.

Częstszą praktyką stosowaną przez pszczelarzy jest wyrób bzowych ziołomiodów. Pszczoły karmi się wtedy syropami wzbogaconymi o wyciągi z kwiatostanów lub owoców bzów. Takie „słodkości” są również przepyszne i bardzo zdrowe. Inną praktyką jest mieszanie gotowego miodu z wyciągami z kwiatów lub owoców tych roślin. Pozwala to otrzymać produkty o ciekawym smaku oraz cennych właściwościach i ominąć fakt, że pszczoły nieszczególnie chętnie odwiedzają kwiaty bzów. Warto przy tym wspomnieć, że większość gatunków ma owoce i kwiatostany jadalne, ale różnią się one często aromatem, co daje duże pole do popisu dla producentów bzowych smakołyków.

Fot. 4. Bez okrągłolistny.
Fot. 4. Bez okrągłolistny. Fot. W. Szymański, I. Ziółkowska
zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Fot. 6. Bez czarny – owoce.
Fot. 6. Bez czarny – owoce. Fot. W. Szymański, I. Ziółkowska

Wkrótce napiszemy o kolejnych gatunkach. Zaczniemy od tych najwcześniej kwitnących wiosną, z których większość tworzy później wczesnym latem czerwone owoce (choć nie wszystkie. Niektóre są czarne!). Jeśli chcecie o nich poczytać i je zobaczyć, wypatrujcie następnej części naszego cyklu.

Dr Wojciech M. Szymański i mgr Iwona Ziółkowska


Literatura:

  • Eriksson T, Donoghue M. J. (1997). “Phylogenetic Relationships of Sambucus and Adoxa (Adoxoideae, Adoxaceae)
  • Hrynkiewicz-Sudnik J., Sękowski B, Wilczkiewicz M „Rozmnażanie drzew i krzewów liściastych”. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2001, s. 579-581. ISBN 83-01-13434-8.
  • Plants of the World Online (POWO) – baza danych Ogrodów Kew https://powo.science.kew.org/
  • Richard W. 2021. „Sambucus. Adoxaceae (Caprifoliaceae)” ©The World Botanical Associates Web Page Prepared by Richard W. Spjut. Dec 2004, Dec. 2005, Dec 2015 (revised), revised again Nov 2021. http://www.worldbotanical.com/sambucus.htm
  • TPL (2013). “Sambucus”. Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden. Retrieved 25 July 2019.

 \"WydanieZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"