NEWS:

Wstęp

Miód to słodki produkt naturalny, wytwarzany przez pszczoły. Jego skład zależy od wielu czynników, jednak dominującymi cukrami pozostają glukoza i fruktoza, odpowiadające za właściwości fizykochemiczne. Jest też bogatym źródłem związków fenolowych, korzystnie wpływających na zdrowie. Powinien być stosowany jedynie jako uzupełnienie zbilansowanej diety, która pełni ważną rolę w profilaktyce wielu chorób. W zależności od gatunku czy odmiany miodu, składniki w nim zawarte wpływają na różne mechanizmy walki organizmu z potencjalnym wrogiem (działanie przeciwutleniające, bakteriobójcze, prebiotyczne, stymulujące układ odpornościowy itd.).

Dr inż. Marta Burzyńska
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Katedra Biochemii i Analizy Żywności
Z wykształcenia technik pszczelarz, gospodaruje na leżakach kombinowanych, współprowadząc stacjonarną pasiekę rodzinną już jako trzecie pokolenie. Zwolenniczka miodów lokalnych, pełnych pyłków roślin otaczających nas w najbliższej okolicy, niekoniecznie odmianowych. Wyznaje zasadę: to, co daje natura, jest najwłaściwsze. Popularyzatorka wiedzy pszczelarskiej, nauczycielka przyszłych pszczelarzy na kursach zawodowych oraz uczelniach wyższych.

Miód ma wiele zastosowań i jest powszechnie cenionym produktem naturalnym, wykorzystywanym przez ludzi od setek lat. Stosowany w umiarze, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia czy chorób cywilizacyjnych, wykazuje wysoki potencjał jako naturalna szczepionka odczulająca na alergizujące pyłki roślin wiatropylnych i towarzyszące tym rodzajom alergie krzyżowe.

Z książki dowiesz się, że łagodne działanie moczopędne miodu lipowego powoduje zmniejszenie obrzęków i obniżenie ciśnienia krwi, a zawartość olejków eterycznych pomaga w redukcji stresu i działa rozkurczająco. Natomiast spożywanie miodu gryczanego zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, powstawaniu wybroczyn i wylewów dzięki poprawie elastyczności, wytrzymałości i przepuszczalności ścian naczyń włosowatych. Miód rzepakowy jest bogaty w glukozę i fruktozę, dzięki czemu wspomaga pracę mięśnia sercowego, zwiększając potencjał jego skurczu, co przekłada się na lepsze dotlenienie serca oraz wspomaga regenerację organizmu. Redukuje również obrzęki spowodowane gromadzeniem się wody w tkankach oraz, tak jak miód gryczany, reguluje ciśnienie tętnicze i hamuje procesy miażdżycowe. A także wiele innych ciekawostek i właściwości prozdrowotnych miodu.


 \"WydanieZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Maj bez kosiarki Nie warto często...

z Polski

Kobiałka Teresa , 09-05-2025

Kolejny gatunek obcego szerszenia dotarł do Hiszpanii Fot. Thai National...

ze świata

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Recenzja książki „Biotechniczne zwalczanie warrozy” „Biotechniczne zwalczanie warrozy” autorstwa Krzysztofa...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 06-05-2025

Pszczelarze są zaniepokojeni możliwością rozprzestrzenienia się roztocza Tropilaelaps clareae...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Estońscy pszczelarze, pozyskujący miód na własny użytek, nie dostaną...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Pszczelarze z Dolnego Śląska mogą wnioskować o odszkodowania ...

z Polski

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Przedmowa Sądzę, że w książce tej zawarłem zdecydowaną większość współczesnej...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

WSTĘP Metody biotechnicznej walki z warrozą, w tym izolacja matek...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

CZĘŚĆ TEORETYCZNA 1. Co osiągnęliśmy walcząc z warrozą głównie metodami...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025