Wstęp
Miód to słodki produkt naturalny, wytwarzany przez pszczoły. Jego skład zależy od wielu czynników, jednak dominującymi cukrami pozostają glukoza i fruktoza, odpowiadające za właściwości fizykochemiczne. Jest też bogatym źródłem związków fenolowych, korzystnie wpływających na zdrowie. Powinien być stosowany jedynie jako uzupełnienie zbilansowanej diety, która pełni ważną rolę w profilaktyce wielu chorób. W zależności od gatunku czy odmiany miodu, składniki w nim zawarte wpływają na różne mechanizmy walki organizmu z potencjalnym wrogiem (działanie przeciwutleniające, bakteriobójcze, prebiotyczne, stymulujące układ odpornościowy itd.).
Miód ma wiele zastosowań i jest powszechnie cenionym produktem naturalnym, wykorzystywanym przez ludzi od setek lat. Stosowany w umiarze, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia czy chorób cywilizacyjnych, wykazuje wysoki potencjał jako naturalna szczepionka odczulająca na alergizujące pyłki roślin wiatropylnych i towarzyszące tym rodzajom alergie krzyżowe.
Z książki dowiesz się, że łagodne działanie moczopędne miodu lipowego powoduje zmniejszenie obrzęków i obniżenie ciśnienia krwi, a zawartość olejków eterycznych pomaga w redukcji stresu i działa rozkurczająco. Natomiast spożywanie miodu gryczanego zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, powstawaniu wybroczyn i wylewów dzięki poprawie elastyczności, wytrzymałości i przepuszczalności ścian naczyń włosowatych. Miód rzepakowy jest bogaty w glukozę i fruktozę, dzięki czemu wspomaga pracę mięśnia sercowego, zwiększając potencjał jego skurczu, co przekłada się na lepsze dotlenienie serca oraz wspomaga regenerację organizmu. Redukuje również obrzęki spowodowane gromadzeniem się wody w tkankach oraz, tak jak miód gryczany, reguluje ciśnienie tętnicze i hamuje procesy miażdżycowe. A także wiele innych ciekawostek i właściwości prozdrowotnych miodu.