NEWS:

Wstęp

Miód to słodki produkt naturalny, wytwarzany przez pszczoły. Jego skład zależy od wielu czynników, jednak dominującymi cukrami pozostają glukoza i fruktoza, odpowiadające za właściwości fizykochemiczne. Jest też bogatym źródłem związków fenolowych, korzystnie wpływających na zdrowie. Powinien być stosowany jedynie jako uzupełnienie zbilansowanej diety, która pełni ważną rolę w profilaktyce wielu chorób. W zależności od gatunku czy odmiany miodu, składniki w nim zawarte wpływają na różne mechanizmy walki organizmu z potencjalnym wrogiem (działanie przeciwutleniające, bakteriobójcze, prebiotyczne, stymulujące układ odpornościowy itd.).

Dr inż. Marta Burzyńska
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Katedra Biochemii i Analizy Żywności
Z wykształcenia technik pszczelarz, gospodaruje na leżakach kombinowanych, współprowadząc stacjonarną pasiekę rodzinną już jako trzecie pokolenie. Zwolenniczka miodów lokalnych, pełnych pyłków roślin otaczających nas w najbliższej okolicy, niekoniecznie odmianowych. Wyznaje zasadę: to, co daje natura, jest najwłaściwsze. Popularyzatorka wiedzy pszczelarskiej, nauczycielka przyszłych pszczelarzy na kursach zawodowych oraz uczelniach wyższych.

Miód ma wiele zastosowań i jest powszechnie cenionym produktem naturalnym, wykorzystywanym przez ludzi od setek lat. Stosowany w umiarze, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia czy chorób cywilizacyjnych, wykazuje wysoki potencjał jako naturalna szczepionka odczulająca na alergizujące pyłki roślin wiatropylnych i towarzyszące tym rodzajom alergie krzyżowe.

Z książki dowiesz się, że łagodne działanie moczopędne miodu lipowego powoduje zmniejszenie obrzęków i obniżenie ciśnienia krwi, a zawartość olejków eterycznych pomaga w redukcji stresu i działa rozkurczająco. Natomiast spożywanie miodu gryczanego zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, powstawaniu wybroczyn i wylewów dzięki poprawie elastyczności, wytrzymałości i przepuszczalności ścian naczyń włosowatych. Miód rzepakowy jest bogaty w glukozę i fruktozę, dzięki czemu wspomaga pracę mięśnia sercowego, zwiększając potencjał jego skurczu, co przekłada się na lepsze dotlenienie serca oraz wspomaga regenerację organizmu. Redukuje również obrzęki spowodowane gromadzeniem się wody w tkankach oraz, tak jak miód gryczany, reguluje ciśnienie tętnicze i hamuje procesy miażdżycowe. A także wiele innych ciekawostek i właściwości prozdrowotnych miodu.


 \"WydanieZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Zapraszamy na 32. Krakowskie Miodobranie 6 i 7 września...

z Polski

Wydawnictwo Pasieka, 10-07-2025

Jak pomóc pszczołom przetrwać upały? Wysokie temperatury stanowią ogromne...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 02-07-2025

„Szare pszczoły” – recenzja książki Do najnowszej książki Andrieja Kurkowa...

z Polski

Wielińska Agnieszka, 30-06-2025

Polsko-Czeskie Święto Pszczół i Miodu Fot. Organizatorzy ...

ze świata

Wydawnictwo Pasieka, 30-06-2025

Ulotki i broszury o miodzie pomogą utrzymać klienta Jak utrzymać...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 26-06-2025

Spowolnienie rozwoju polskiego pszczelarstwa Zdjęcie poglądowe. Fot. Freepik Polskie...

z Polski

Kobiałka Teresa , 23-06-2025

Za nami wyjątkowe święto pszczoły, kultury i ekologii ...

z Polski

Wydawnictwo Pasieka, 23-06-2025

Rośliny „słyszą” pszczoły – lwie paszcze zwiększają produkcję nektaru...

ze świata

Kobiałka Teresa , 17-06-2025

W telegraficznym skrócie POLSKA Dolny Śląsk Podczas ubiegłorocznej powodzi na Dolnym Śląsku...

Pasieka 4/2025

Kobiałka Teresa , 12-06-2025