fbpx

NEWS:

w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 12

Z artykułu dowiesz się m.in.:

  • jak prawidłowo wykonywać zabiegi prewencyjne dotyczące warrozy;
  • jak aktualnie monitorować rodziny pszczele;
  • jak zapobiegać nosemozie, zgnilcom, grzybicy i inwazji Tropilaelaps i małego chrząszcza ulowego.

Lepiej dmuchać na zimne, czyli zapobieganie chorobom pszczół, cz. 2.

Z pierwszej części artykułu mogliście się dowiedzieć, że lokalizacja pasieki ma kluczowe znaczenie w prewencji chorób pszczół. W tym kontekście ważna jest także budowa ula, ale nie chodzi tutaj o różnice konstrukcyjne różnych typów, a o ogólne wytyczne, takie jak możliwość zawężenia wylotka, odległość od gleby czy możliwość rozdzielenia elementów, aby łatwiej go zdezynfekować. Oprócz zabiegów higienicznych ważne jest także dobre przygotowanie rodzin pszczelich do zimowli, o czym również pokrótce mogliście przeczytać w poprzednim wydaniu „Pasieki”.

Fot. 1. Ule powinny być rozstawione na szerokość co najmniej jednego lub dwóch uli i wyraźnie oznakowane. Fot. Anna Gajda

Warroza

Ponieważ dręcz pszczeli jest obecny na wszystkich kontynentach i w znaczącej większości pasiek na świecie, przyjmuje się jego obecność we wszystkich rodzinach pszczelich, a prewencja oznacza niedopuszczanie do wzrostu liczby pasożytów w rodzinie powyżej 1000 szt.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Jesień (wrzesień – grudzień)

Jesienny monitoring stopnia porażenia rodzin pozwala ocenić, czy od ostatniego (jesiennego) zastosowania metody kontroli pasożyta nie namnożyło się go zbyt wiele i wskazuje, czy jest konieczne powtórzenie zabiegu.

Najpopularniejszymi metodami monitorowania liczby roztoczy są: wspomniane już badanie osypu zimowego, obliczanie naturalnego dziennego osypu roztoczy, flotacja, metoda z użyciem cukru pudru oraz badanie liczby roztoczy w czerwiu trutowym.

Ograniczanie liczby roztoczy

Wyróżniamy dwie główne grupy metod kontroli liczby roztoczy w rodzinach:

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Tabela. Produkty lecznicze weterynaryjne zarejestrowane w Polsce

Lp.

Produkt leczniczy

Termin podania

Forma podania

Substancja czynna

1.

Apiwarol

Wiosna, jesień

Tabletki do odymiania w ulu

Amitraz

2.

Apistrip

Po ostatnim miodobraniu

Paski do zawieszania w ulu

Amitraz

3.

Apivar

Po ostatnim miodobraniu

Paski do zawieszania w ulu

Amitraz

4.

Biowar

Po ostatnim miodobraniu

Paski do zawieszania w ulu

Amitraz

5.

Bayvarol

Po ostatnim miodobraniu

Paski do zawieszania w ulu

Flumetryna

6.

Polyvar Yellow

Po ostatnim miodobraniu

Paski do umieszczania na wylotku

Flumetryna

7.

Thymovar

Po głównym miodobraniu

Paski do umieszczania na ramkach

Tymol

8.

ApiGuard

Wiosna lub po głównym miodobraniu

Tacki do umieszczania na ramkach

Tymol

9.

Apiguard Multidose

Wiosna lub po głównym miodobraniu

Tacki do umieszczania na ramkach

Tymol

10.

ApiLife Var

Po głównym miodobraniu

Paski do umieszczania na ramkach

Tymol

11.

Oxybee

Wiosna, jesień, rodziny bezczerwiowe

Roztwór do polewania pszczół

Kwas szczawiowy

12.

Varromed

Wiosna, jesień, rodziny bezczerwiowe

Roztwór do polewania pszczół

Kwas szczawiowy

13.

Apibioxal

Wiosna, jesień, rodziny bezczerwiowe

Roztwór do polewania pszczół

Kwas szczawiowy

14.

FormicProtect

Wiosna, okres między pożytkami (lipiec/sierpień)

Paski do umieszczania na ramkach

Kwas mrówkowy

15.

Varroxal

Wiosna, jesień, rodziny bezczerwiowe

Proszek do stosowania w ulu

Kwas szczawiowy

Obecnie bardzo prężnie rozwijają się badania nad selekcją genetyczną pszczół w kierunku wzmocnienia zachowań higienicznych związanych z eliminacją pasożyta. Takie zachowania higieniczne nazywamy VSH (Varroa Sensitive Hygiene). W konsekwencji prowadzą one do zmniejszonej reprodukcji roztoczy w rodzinie (SMR – Supressed Mite Reproduction). Takim zachowaniem jest na przykład recapping, czyli otwieranie i ponowne zasklepianie komórek z czerwiem, w których znajdują się też pasożyty. Wiele ośrodków naukowych na świecie pracuje nad wyprodukowaniem komercyjnych matek dających pszczoły, które radzą sobie z warrozą. W Polsce jest to na przykład projekt EurBeST. Na ten moment należy uzbroić się w cierpliwość, dopóki badania naukowe nie zakończą się sukcesem, i stosować się do dotychczasowych rekomendacji, tj. stosowanie zarejestrowanych w Polsce produktów leczniczych weterynaryjnych, monitoring plus leczenie plus metoda biotechniczna.

Inwazja roztoczy Tropilaelaps sp.

Inwazja roztoczy z rodzaju Tropilaelaps jest zaraźliwą pasożytniczą chorobą czerwiu pszczoły miodnej utrzymywanej w pasiekach Azji, Afryki, Oceanii (Papua-Nowa Gwinea) i Ameryki Południowej. Ostatnie doniesienia mówią o znalezieniu osobników Tropilaelaps także w Rosji.

Masowe namnażanie się pasożytów i uszkadzanie czerwiu, podobnie jak przy warrozie, skutkuje pojawieniem się pszczół z objawami deformacji ciała: niedorozwojem skrzydeł i skróceniem odwłoka.

Fot. 2. Roztocz Varroa destructor (po lewej) oraz Tropilaelaps (po prawej). Fot. Anna Gajda

Z powodu postępujących zmian klimatu na większości terytorium Polski temperatura zimą jest już znacznie wyższa niż 15 lat temu i dlatego matki czerwią również zimą, a ponieważ Tropilaelaps do przetrwania populacji potrzebuje obecności czerwiu, w którym się namnaża i na którym żeruje, grozi nam realna inwazja tego pasożyta. Roztocze Tropilaelaps (Fot. 2) jest szkodnikiem kwarantannowym i jeszcze nie odnotowano jego występowania w Europie. Zapobieganie nadmiernemu namnażaniu się roztocza w krajach, gdzie występuje, wygląda podobnie jak przy warrozie.

Nosemoza

Jest chorobą grzybiczą wywoływaną przez mikrosporydia Nosema apis i Nosema ceranae (aktualna nomenklatura to Vairimorpha apis i Vairimorpha ceranae). Są one wewnątrzkomórkowymi pasożytami atakującymi komórki nabłonka jelita środkowego pszczoły. Fizjologiczną rolą tych komórek jest trawienie i wchłanianie składników pokarmowych, zatem gdy zostaną uszkodzone czy zniszczone przez mikrosporydia, to pszczoła głoduje. W środowisku Nosema spp. występują w postaci spor.

Zapobieganie wystąpieniu nosemozy w pasiece to głównie odpowiednie zabiegi higieniczno-hodowlane oraz wymiana matek co rok lub dwa lata na takie, których córki wykazują dobrze rozwinięte zachowania higieniczne, tj. intensywnie czyszczą gniazdo.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Fot. 3. Zgnilec amerykański jest zakaźną i niezwykle zaraźliwą chorobą rodzin pszczelich. Fot. Anna Gajda

Zgnilec amerykański (zgnilec złośliwy)

Zgnilec amerykański jest zakaźną i niezwykle zaraźliwą chorobą rodzin pszczelich (Fot. 3) Z tego powodu jest jedyną chorobą pszczół (a właściwie czerwiu) podlegającą obowiązkowi zwalczania. Najwięcej przypadków choroby występuje w letnich miesiącach, ponieważ wiosną jest ona roznoszona przez dorosłe pszczoły na pożytkach, przez błądzenie albo przez rabunki. W rozprzestrzenianiu choroby istotną rolę odgrywa pszczelarz, który zaniedbuje zasady higieny. Szczególne zagrożenie stwarza przenoszenie plastrów z pni chorych do zdrowych, podkarmianie skażonym miodem oraz brak zabezpieczania uli, w których nastąpiło osypanie się rodziny.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Fot. 4. Zgnilec europejski (zgnilec łagodny) jest wywoływany przez ziarniaki Melisococcus pluton.
Fot. Anna Gajda
Fot. 5. Zgnilec amerykański (złośliwy) bardzo często jest wikłany przez bakterie Paenibacillus alvei. Fot. Anna Gajda

Zgnilec europejski

Zgnilec europejski (zgnilec łagodny) jest wywoływany przez ziarniaki Melisococcus pluton (Fot. 4) i bardzo często wikłany innymi bakteriami, np. Paenibacillus alvei (Fot. 5), Enterococcus faecalis, Achromobacter euridicae. Choroba szczególnie łatwo szerzy się w rodzinach słabych, w których czerw jest niedożywiony i niedogrzany. Do jej rozwoju może przyczynić się pszczelarz zbyt szybko poszerzający gniazda i zbyt często dokonujący przeglądów.

Zapobieganie zgnilcowi europejskiemu polega na stworzeniu takich warunków, w których nie dojdzie do braków w pokarmie i obniżenia temperatury w gnieździe. W tym celu należy:

  • trzymać w pasiece tylko silne rodziny;
  • dobrze przygotowywać pnie do zimowli;
  • dostosowywać wielkość gniazda do siły rodziny;
  • ostrożnie stosować podkarmianie pobudzające, aby nie wywołać obfitego czerwienia przy braku pożytku;
  • eliminować z hodowli matki pochodzące z chorych rodzin;
  • często wymieniać matki na młode i zdrowe;
  • unikać zbyt częstych przeglądów, zwłaszcza w chłodne dni;
  • skrupulatnie przestrzegać zasad higieny;
  • poidło ustawić w pasiece tuż przed pierwszym oblotem, aby pszczoły nie przyzwyczaiły się do pobierania wody z innych źródeł, gdyż M. pluton często występuje na przykład w kałużach, gnojówce, wodach stojących.
Fot. 6. Grzybica wapienna (askosferioza) atakuje czerw pszczeli. Fot. Anna Gajda

Grzybice

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Fot. 7. Grzybica kamienna (aspergilloza) powodowana jest przez różne gatunki kropidlaków (Aspergillus spp.), m.in. A. flavus . Fot. Anna Gajda

Gniazdo zawsze powinno być dostosowane do siły rodziny, czyli w momencie zmniejszania się liczby pszczół na zimę, należy je odpowiednio zmniejszać. Trzeba też unikać innych okoliczności mogących prowadzić do zaziębienia czerwiu. Należy także przestrzegać ogólnych zasad higieny w pasiece i co roku, wiosną, przeprowadzać odkażanie uli.

Fot. 8. Larwy A. tumida. Fot. Anna Gajda

Inwazja małego chrząszcza ulowego Aethina tumida

Inwazja ta, na mocy ustawy z 11 marca 2004 r. O ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt z dnia 20 kwietnia 2004, podlega w Polsce obowiązkowi rejestracji.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

W prewencji najważniejsze jest utrzymywanie silnych i zdrowych rodzin. Matki powinny być zawsze doskonale czerwiące. W ulu nie powinno być ramek słabo lub wcale nieobsiadanych przez pszczoły. Jeśli rodzina osypie się z jakiegokolwiek powodu, należy ją natychmiast usunąć z pasieczyska i zabezpieczyć tak, aby chrząszcz nie dostał się do ula. Trzeba wywirować miód jak najszybciej (najpóźniej w ciągu 1–2 dni) po wyjęciu plastrów z ula. Pomieszczenia pasieczne muszą być utrzymywane w czystości. Nie powinno się pozostawiać okruchów wosku luzem na podłodze i blatach, ramki muszą znaleźć się w rojnicach lub na stelażach, nie dotykając podłogi ani siebie nawzajem, sprzęt ma być czysty, niepokryty miodem i okruchami wosku. Do dłuższego przechowywania najlepiej umieszczać plastry w niskiej temperaturze (chłodnia), co uniemożliwi rozwój szkodnika. Przeglądając rodzinę, nie należy wyjętych ramek stawiać na ziemi (najlepiej wstawiać je do rojnicy), nie rzucać ścinków wosku na ziemię. W krajach, w których szkodnik jest obecny, należy co jakiś czas przeprowadzać dezynsekcję ziemi wokół uli, ewentualnie dezynsekcję pomieszczeń pasiecznych. W zapobieganiu najważniejszą rolę odgrywa kontrola sanitarna nad przemieszczaniem pasiek, importem pszczół, matek i produktów pochodzenia pasiecznego z terenów, w których stwierdzono A. tumida. Cdn. _

Dr n. wet. Anna Gajda
Kierownik Katedry Patologii i Diagnostyki
Weterynaryjnej, kierownik Pracowni Chorób
Owadów Użytkowych SGGW
w Warszawie


 Wydanie tradycyjneZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"