NEWS:

8.WOSK ZASKLEPOWY

Dojrzały miód w komórkach plastra wkrótce zasklepiany jest przez pszczoły woszczarki wieczkiem woskowym. Tak zabezpieczony miód rzadko krystalizuje w temperaturze gniazda pszczelego, a także jest chroniony przed fermentacją. Zasklepieniem miodu w komórkach plastra zajmują się pszczoły zwane woszczarkami. Budują one wieczko od brzegów ku środkowi komórki [1, 2].

Fot. vovashevchuk

Zasklep ścina się przed odwirowaniem miodu za pomocą specjalnych noży pasiecznych lub widelców. W ten sposób do wosku zasklepowego trafia także miód, pyłek kwiatowy, propolis oraz wydzielina gruczołów ślinowych pszczół [3]. Ponadto stwierdzono, że w tego rodzaju wosku znajduje się prawie 20-krotnie więcej lizozymu niż w miodzie plastrowym i ok. 140 razy więcej niż w miodzie odwirowanym [4].

W związku z powyższym należy rozróżnić skład wosku zasklepowego niepoddawanego żadnym procesom technologicznym oraz wosku wytopionego z zasklepu. W pierwszym przypadku produkt ten będzie zawierał oprócz czystego wosku także składniki miodu, pyłku kwiatowego, propolisu i wydzielinę z gruczołów ślinowych pszczół. Natomiast w drugim przypadku wosk pozyskiwany z zasklepu, szczególnie metodami termicznymi (topiarki parowe i elektryczne), a także poddawany przetopieniu (klarowaniu), będzie pozbawiony większości substancji biologicznie aktywnych znajdujących się w wymienionych produktach pszczelich towarzyszących woskowi zasklepowemu, w tym lizozymu. Enzym ten o charakterze peptydu odznacza się silnymi właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi i jest bardzo pomocny w zachowaniu czystości mikrobiologicznej miodu, pierzgi oraz środowiska komórek plastra, w których wychowywane są nowe pokolenia pszczół. Dla porównania, jego zawartość w wosku zasklepowym wynosi średnio 290 μg/g, a w wosku wytopionym z zasklepu nie stwierdza się jego obecności [4].

Literatura:

[1] - Wojtacki M., Produkty pszczele i przetwory miodowe. PRWiL, Warszawa 1988; 18.

[2] - Bornus L. (red.): Encyklopedia pszczelarska. PWRiL, Warszawa 1989; 158.

[3] - Jurasz N.L., Apiterapija. Leczenie produktami pczełowodstwa. Wyd. Feniks, Rostow-na-Donu 2012; 72–73.

[4] - Korż W.N., Produkty pczełowodstwa: mied i wosk. Wyd. Feniks, Rostow-na-Donu 2013; 260–265.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Gdzie królowa chodzi piechotą? Matka pszczela ze świtą. Fot. Freepik ...

z Polski

Kobiałka Teresa , 12-05-2025

Maj bez kosiarki Nie warto często...

z Polski

Kobiałka Teresa , 09-05-2025

Kolejny gatunek obcego szerszenia dotarł do Hiszpanii Fot. Thai National...

ze świata

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Recenzja książki „Biotechniczne zwalczanie warrozy” „Biotechniczne zwalczanie warrozy” autorstwa Krzysztofa...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 06-05-2025

Pszczelarze są zaniepokojeni możliwością rozprzestrzenienia się roztocza Tropilaelaps clareae...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Estońscy pszczelarze, pozyskujący miód na własny użytek, nie dostaną...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Pszczelarze z Dolnego Śląska mogą wnioskować o odszkodowania ...

z Polski

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Przedmowa Sądzę, że w książce tej zawarłem zdecydowaną większość współczesnej...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

WSTĘP Metody biotechnicznej walki z warrozą, w tym izolacja matek...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025