NEWS:

  • w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

UWAGA! Artykuł pochodzi z 2004 r. By zapoznać się z AKTUALNYMI zaleceniami weterynaryjnymi sprawdź:

Pszczelarskie kompedium wiedzy o zgnilcu amerykańskim cz.1

Pszczelarskie kompedium wiedzy o zgnilcu amerykańskim cz. 2

Pamiętaj by zawsze sprawdzić informacje w nowszych numerach "Pasieki". Wiele informacji z zakresu leczenia pszczół lub gospodarki pasiecznej uległo zmianie. Informacje zawarte w tym artykule utrzymujemy na stronie w ramach archiwizacji wiedzy pszczelarskiej. 

Choroby bakteryjne czerwia i pszczół

 

Zgnilec amerykański

Zgnilec amerykański jest wysoce zaraźliwą chorobą czerwia zasklepionego, rzadziej niezasklepionego, wywołaną przez zarodnikującą bakterię Paenibacillus larvae var. larvae. Znajduje się ona na liście B wykazu chorób zakaźnych OIE i w Polsce podlega obowiązkowi zgłaszania i zwalczania.

Endospory zarazka są oporne na działanie czynników środowiska i powszechnie stosowane środki odkażające. Występują one w ogromnych ilościach w martwym czerwiu, miodzie, pyłku, wewnętrznych ścianach ula i na plastrach pochodzących z rodzin chorych. Wosk i miód działają konserwująco na endospory zarazka. Niszczy je 5-10% roztwór formaliny po 6 godzinach, gorący roztwór sody żrącej po 4 minutach, zaś w wosku i miodzie endospory giną po 30 minutach odkażania w autoklawie.

alt
Bakterie Paenibacillus larvae larvae – preparat mikroskopowy

Głównym źródłem zakażenia i zbiornikiem zarazka jest chory i martwy czerw, miód, pyłek, mleczko pszczele, plastry i wnętrze ula zanieczyszczone endosporami Paenibacillus larvae. Zakażenie szerzy się w rodzinie za pośrednictwem robotnic czyszczących komórki plastra, pielęgnujących czerw oraz przez endospory zanieczyszczające komórki plastra, w których uprzednio przebywał martwy czerw.

Pomiędzy rodzinami i pasiekami roznoszone jest za pośrednictwem pszczół błądzących, rabujących i rojów pochodzących z chorych rodzin, a także plastrów i miodu skażonych endosporami, wstawianych do rodzin zdrowych. Pszczelarz nie przestrzegający zasad higieny pracy w pasiece przyczynia się do rozprzestrzeniania zarazka.

Przenosicielem zakażenia jest też Varroa destructor i szkodniki żyjące w ulu.
Na zakażenie są wrażliwe larwy robotnic, matki i trutni, rzadko choruje i zamiera czerw matek i trutni. Larwy są na nie podatne w wieku do 53 godzin. Z reguły choruje i zamiera czerw zasklepiony w stadium larwy wyprostowanej lub przedpoczwarki, także czerw niezasklepiony zakażony dużymi ilościami endospor oraz czerw o obniżonej na skutek działania stresu odporności.

Nasilenie występowania zgnilca amerykańskiego w pasiekach przypada na schyłek lata i początek jesieni, co może mieć związek z częstymi o tej porze roku rabunkami. Na początku chorują silne rodziny, ponieważ one posiadają w okresach bezpożytkowych szczególne skłonności do rabowania rodzin słabych, w tym chorych.

Oskórek chorego czerwia zmienia zabarwienie z perłowo białego na lekko brązowy, a następnie w miarę postępu choroby na ciemnobrązowy. Segmentacja ciała larwy ulega zatarciu i martwy czerw zmienia się w bezpostaciową masę, która przylega ściśle do ścian komórki plastra i wyciąga się w długie nitki. Martwy czerw po odparowaniu wody zmienia się w  „strupek” ściśle przylegający do ścianek komórki plastra. Czerw wydziela charakterystyczny zapach przypalonego rogu. U poczwarek zamarłych na zgnilec amerykański ponad zdezintegrowane ciało wystaje do wnętrza komórki narząd gębowy tworzący charakterystyczny języczek.

alt
Ciemnobrązowa, kleista substancja, w jaką zmienia się ciało
larwy w wyniku namnażania się bakterii,  daje się wyciągać w
postaci charakterystycznych nitek – tzw. próba z zapałką

Pierwszym zauważalnym podczas oglądania plastrów objawem choroby są zmiany na zasklepach komórek z martwym czerwiem. Najpierw obserwuje się pojedyncze, a później większą ilość komórek z pociemniałymi i zapadniętymi wieczkami. Niekiedy zasklepy na takich komórkach są podziurkowane, a komórki pozbawione zasklepów. Na zaatakowanych plastrach występuje czerw rozstrzelony.

W chorych rodzinach zmniejsza się ilość czerwia, rodziny słabną, częściej ulegają rabunkom. Na ziemi przed wylotkiem ula znajdują się resztki martwego czerwia, a niekiedy także zdrowy czerw. Z ula wydziela się charakterystyczny zapach przypalonego rogu.

Rozpoznanie choroby o typowym przebiegu jest możliwe na podstawie zmian w chorym i martwym czerwiu. Jednakże w każdym przypadku podejrzenia zgnilca amerykańskiego rozpoznanie kliniczne w pasiece musi być potwierdzone badaniem laboratoryjnym. W tym celu należy pobrać wycinek plastra o wymiarach 10 x 10 cm z zamarłym lub chorym czerwiem (bez miodu).

Do badania mogą być też przesłane martwe pszczoły, pyłek, wosk i miód. Próbki, po dokładnym opakowaniu i oznakowaniu, wraz z pismem przewodnim przesyła się do pracowni chorób pszczół Zakładów Higieny Weterynaryjnej.

Zgnilec amerykański należy do chorób zakaźnych, które podlegają obowiązkowi zgłaszania i zwalczania. Jego zwalczanie obejmuje przesiedlanie rodzin, odkażanie sprzętu, narzędzi, pasieczyska, plastrów, miodu i wosku oraz rąk po pracy w zapowietrzonej pasiece, a także leczenie farmakologiczne. Rzadko stosuje się metodę radykalną, która polega na likwidacji zakażonych rodzin wraz z ulem i jego zawartością.

Nie daje ona efektów tam, gdzie choroba występuje endemicznie. W dużych pasiekach, gdy choroba pojawi się po raz pierwszy i  dotyczy niewielkiej liczby rodzin, stosowane jest wysiarkowanie chorych rodzin, spalenie zabitych pszczół wraz z całą zawartością ula oraz jego odkażenie.

Przesiedlanie chorych rodzin ma na celu oddzielenie pszczół dorosłych od chorego i zamarłego czerwia oraz od zanieczyszczonego ula. Wykonuje się je na dwa sposoby: z ula do rojnicy i po głodzeniu do nowego lub odkażonego ula albo bezpośrednio do odkażonego ula na ramki z węzą. W każdym przypadku stosuje się 24 godzinną głodówkę przesiedlanej rodziny, której celem jest usunięcie z przewodu pokarmowego pszczół przesiedlanych endospor zarazka. Dopiero po upływie tego czasu można podać syrop leczniczy.

Przesiedlanie wykonuje się wtedy, gdy istnieje gwarancja, że rodziny przesiedlone zdążą wychować zdrowy czerw i odbudować gniazdo oraz zgromadzić odpowiednią ilość zapasów na zimę. Najlepiej robić to podczas trwania pożytku lub przed pożytkiem głównym.

alt
Objawy kliniczne zgnilca amerykańskiegona plastrze z
czerwiem – czerw rozstrzelony, na zasklepach komórek z
zamarłym czerwiem widoczne otworki wygryzane przez robotnice

Sposoby odkażania omawia załącznik nr 6 do ustawy z dnia 24.IV.1997 O  zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej, tekst ujednolicony wg wersji obowiązującej od dnia 13.II.2002 roku.

Celem odkażania jest zniszczenie endospor zarazka na sprzętach i narzędziach pasiecznych, w pasieczysku i produktach pszczelich (miód i wosk). Musi je poprzedzać mechaniczne oczyszczenie i umycie powierzchni skażonej. Skażone ule, stare lub zniszczone, razem z ramkami i beleczkami oraz ocieplającymi matami należy spalić. W przypadku uli nadających się do dalszego wykorzystania ich wnętrze po mechanicznym oczyszczeniu z resztek kitu i wosku należy opalić ogniem lampy benzynowej do zbrązowienia drewna (na głębokość 2–3 cm). W tym samym celu można ul do połowy wypełnić suchą słomą i ją podpalić.

Alternatywnym sposobem jest wyszorowanie wewnętrznych i zewnętrznych ścian ula i dachu, beleczek, ramek, sprzętu i narzędzi pasiecznych gorącym 2–3% roztworem sody żrącej. Po 15 minutach po zakończeniu odkażania ule, sprzęt i narzędzia myje się czystą wodą lub wodą z dodatkiem octu (2 łyżki stołowe octu/l wody). Nadstawki, beleczki i ramki spala się lub odkaża przez opalanie lub gotowanie w 2% roztworze sody żrącej.

Pasieczysko przed ulami zakażonymi po posypaniu wapnem palonym lub zlaniu 20% mlekiem wapiennym przekopuje się do głębokości 30 cm. Plastry z zakażonym czerwiem należy spalić, a pozostałe plastry z chorych rodzin przetopić na wosk, który trzeba dostarczyć do wytwórni węzy z informacją, że pochodzi z rodzin chorych na zgnilec amerykański. Miód pochodzący z chorych rodzin nie może być wykorzystany do podkarmiania. Może być użyty do produkcji miodów spożywczych lub wyrobów cukierniczych. Endospory zarazka giną w woszczynie poddanej autoklawowaniu. Ręce po pracy w pasiece należy odkazić 1% roztworem sody żrącej, 2% roztworem lizolu lub denaturatem, a następnie dokładnie umyć wodą z mydłem.

alt
Wygląd  wnętrza komórki plastra wypełnionej ciemnobrązową masą,
w pełni rozwinięty proces chorobowy zgnilca amerykańskiego

W Polsce jest dopuszczone leczenie zgnilca amerykańskiego przy użyciu polisulfamidu lub oksytetracykliny. Polisulfamid w ilości 0,5 g substancji aktywnej /l syropu cukrowego (1:1) lub oksytetracyklinę w ilości 0,3 g /l w syropu cukrowego (1:1) podaje się rodzinom przesiedlonym po 24 godzinnej głodówce. Syrop leczniczy, każdorazowo w ilości 1 l, stosuje się trzykrotnie w odstępach 4 dniowych. Jednocześnie rodzinom, które mogły ulec zakażeniu, podaje się trzykrotnie w odstępach 4 dniowych po 1 l syropu cukrowego z dodatkiem 0,3 g sulfonamidów/l lub 0, 2 g oksytetracykliny/l.

Według dyrektyw Unii Europejskiej w zgnilcu amerykańskim nie należy stosować chemioterapeutyków, ale ograniczyć się do profilaktyki, odkażania i przesiedlania rodzin. W zgnilcu amerykańskim ogromne znaczenie odgrywa profilaktyka. Obejmuje ona przestrzeganie zasad higieny w pasiekach, okresową kontrolę ich stanu zdrowotnego, kontrolę wędrówek na pożytki, ograniczenie rabunków, nadzór sanitarny nad produkcją węzy, kontrolę importu pszczół, rojów, plastrów z czerwiem, mateczników oraz matek łącznie z posiadaniem weterynaryjnego certyfikatu. Miód pszczeli w obrocie międzynarodowym musi posiadać świadectwo zdrowia (Health certificate for honey)

ZGNILEC EUROPEJSKI

 

{f90filter REG HIDE}
{/f90filter}

[...] - treść ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

{f90filter REG HIDE}
{/f90filter} {f90filter REG HIDE} Zgnilec europejski jest zakaźną i  zaraźliwą chorobą bakteryjną czerwia niezasklepionego (postać łagodna, kwaśna), rzadziej zasklepionego (postać złośliwa, gnilna) wywołaną przez ziarniaka Melissococcus pluton. Wtórne zakażenia bakteryjne wikłają zakażenie pierwotne, nadając często chorobie przebieg ciężki. Znajduje się ona na liście B OIE i w Polsce podlega rejestracji.

 

alt
Kolonie Paenibacillus larvae larvae wyhodowane na podłożu
wzrostowym BHIT

W martwym czerwiu zarazek ginie po około 13 miesiącach, w miodzie i na plastrach przeżywa około 1 roku. 2-3% ług sodowy niszczy zarazek po 5 minutach. Wśród mikroflory towarzyszącej duże znaczenie ma Enterococcus faecalis, który rozmnaża się obficie tylko w organizmie czerwia zakażonego i nadaje martwemu czerwiowi kwaśną woń oraz Paenibacillus alvei, który, rozmnażając się wyłącznie na martwym czerwiu, powoduje jego szybkie gnicie i wydzielanie zapachu gnijącego mięsa.
Zarazek po wniknięciu do przewodu pokarmowego zasiedla jelito środkowe, szybko się w nim rozmnaża, często wypełnia prawie całe światło jelita.

Część chorych larw zostaje wykryta przed zasklepieniem komórek plastra i usunięta przez robotnice, część nie. Te ostatnie giną po 3–4 dniach od zakażenia. Pewien procent larw chorych zostaje zasklepiony i ginie przed przepoczwarczeniem, a część przeżywa zakażenie i przechodzi dalsze etapy metamorfozy. Wygryzione z nich pszczoły mogą mieć mniejsze rozmiary aniżeli wygryzione ze zdrowego czerwia. Larwa podczas ruchów ciała zanieczyszcza wnętrze komórki kałem zawierającym zarazek.

Choroba szerzy się pomiędzy pasiekami za pośrednictwem pszczół błądzących i rabujących pochodzących z chorych rodzin, zanieczyszczonych wodopojów, sprzętów i narzędzi pasiecznych, plastrów z chorych rodzin, szkodników żyjących w ulu, a także za pośrednictwem pszczelarza, który nie przestrzega zasad higieny pracy w pasiece.

alt
w badaniach laboratoryjnych do hodowli kolonii
bakteryjnych na sztucznych podłożach wzrostowych

Oskórek chorej larwy traci połysk i zmienia zabarwienie z perłowo białego na żółte. Przez przezroczysty oskórek prześwieca układ tchawkowy i skupiska paciorkowca w jelicie środkowym. Czerw zamiera w różnych pozycjach w komórce. Zwykle ginie na 1-2 dni przed zasklepieniem komórki, czasem zaraz po zasklepieniu, zwykle przed przepoczwarczeniem. Ciało martwego czerwia zmienia się w śluzowatą, zabarwioną na brunatno masę o gumiastej konsystencji, nie wykazującą takiej ciągliwości jak w przypadku zgnilca amerykańskiego. Po odparowaniu wody zmienia się ono w ciemnobrązowy strupek łatwo usuwalny z komórek plastra.

W przypadku powikłania zakażenia przez Paenibacillus alvei oprócz czerwia niezasklepionego ginie także zasklepiony. Wtedy wieczka zasklepów są wilgotne i zapadnięte, a pszczoły wygryzają otworki w zasklepach, przez które usuwają martwy czerw. Na plastrach występuje czerw rozstrzelony. Z ula wydobywa się zapach gnijącego mięsa.

Gdy robotnice efektywnie wykrywają i usuwają chory i martwy czerw, a  tym samym ograniczają rozmnażanie i rozsiewalność Melissococcus pluton, zakażenie może utrzymywać się niezauważone przez kilka lat. Z chwilą, gdy pszczoły nie nadążają z usuwaniem chorego i martwego czerwia, co ma miejsce wczesną wiosną i wczesnym latem, kiedy szybko przybywa czerwia, następuje wybuch choroby. Rodzina szybko słabnie i staje się ospała, jej produkcyjność spada, często występują rabunki. Duży ubytek pszczół w rodzinie będący następstwem zamierania czerwia może doprowadzić przy ciężkim przebiegu zgnilca europejskiego do likwidacji rodziny.

Rozpoznanie choroby opiera się o objawy kliniczne i badanie laboratoryjne. W przypadku podejrzenia zgnilca europejskiego istnieje obowiązek przesłania do badania laboratoryjnego wycinka plastra z chorym i martwym czerwiem.

Zapobieganie chorobie polega na zapewnieniu rodzinom odpowiednich warunków chowu, żywienia i higieny. W tym celu w pasiece należy trzymać silne rodziny, zabezpieczyć gniazdo przed oziębieniem przez dostosowanie wielkości gniazda do siły rodziny oraz dodatkowe ocieplenia w przypadku dużych spadków temperatury. Należy przestrzegać zasad higieny, zapewnić stały dopływ pokarmu i czystej wody, ograniczyć czerwienie matki w okresie zmniejszenia pożytku, unikać przeglądów gniazda w okresie chłodów, okresowo kontrolować stan zdrowia rodziny, zapobiegać rabunkom i błądzeniu pszczół, eliminować z chowu matki pochodzące z chorych rodzin.

W Polsce postępowanie lecznicze zależy od postaci choroby. W postaci kwaśnej pszczoły otrzymują syrop z dodatkiem 0,5 g oksytetracykliny/l trzykrotnie w odstępach 4 dniowych. Po ostatnim miodobraniu można stosować streptomycynę w ilości 0,5 g/l syropu w identyczny sposób jak w przypadku oksytetracykliny.

W ciężkiej postaci choroby należy pszczoły przesiedlić do nowego lub odkażonego ula i leczyć po 24 godzinnej głodówce. Odkażanie w zgnilcu europejskim przeprowadza się w sposób identyczny jak w zgnilcu amerykańskim

{/f90filter}

prof. Zdzisław Gliński


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka 2004 nr 3.
Zamów e-prenumerate
"Pasieki"


 

 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Powrót do różnorodności biologicznej najprawdopodobniej zajmuje aż 75 lat Zdjęcie...

ze świata

Kobiałka Teresa , 26-03-2025

Dotacje w ramach projektu Małopolska Pszczoła Fot. Teresa Kobiałka Zarząd Województwa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Regionalny Związek Pszczelarzy w Elblągu organizuje kurs pszczelarski Jeśli jesteście...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Jakie rośliny sadzić w pobliżu pasieki, aby zapewnić pszczołom...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 24-03-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11-12 marca...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

Jak zapakować słoik miodu na prezent? Słoik miodu to nie...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 22-03-2025

Recenzja książki „Opowieści z nawłociowej pasieki” Ewy Zawadzkiej Fot. Teresa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

62. Naukowa Konferencja Pszczelarska 11-12 marca 2025 r. odbędzie się...

z Polski

Administrator, 22-03-2025

Bułgaria i Rumunia chcą się chronić przed importem miodu...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 22-03-2025