NEWS:

Jak przygotować syrop cukrowy dla pszczół? Proporcje cukru do wody oraz objętość uzyskanego syropu

Cukier biay

Syrop o proporcji 1 : 1 (1 kg cukru na 1 litr wody)

1 litr syropu zawiera 625 g cukru

Cukier w kilogramach

Woda w litrach

Objętość syropu w litrach

10

10

16

9

9

14,4

8

8

12,8

7

7

11,2

6

6

9,6

5

5

8

4

4

6,4

3

3

4,8

2

2

3,2

1

1

1,6


Syrop o proporcji 3 : 2 (3 kg cukru na 2 litr wody)

1 litr syropu zawiera 750 g cukru

Cukier w kilogramach

Woda w litrach

Objętość syropu w litrach

10

6,7

13,3

9

6

12

8

5,3

10,7

7

4,7

9,3

6

4

8

5

3,3

6,7

4

2,7

5,4

3

2

4,1

2

1,3

2,8

1

0,7

1,5


Syrop o proporcji 2 : 1 (2 kg cukru na 1 litr wody)

1 litr syropu zawiera 830 g cukru

Cukier w kilogramach

Woda w litrach

Objętość syropu w litrach

10

5

12

9

4,5

10,8

8

4

9,6

7

3,5

8,4

6

3

7,2

5

2,5

6,0

4

2

4,8

3

1,5

3,6

2

1

2,4


Kiedy jakie stężenie?


Fot. Bartłomiej Janik

Początkującemu pszczelarzowi pewnie niewiele mówią proporcje stężenia syropu cukrowego wyrażane cyframi. Dla pszczół gęstość podawanego pokarmu ma jednak znaczenie. Okazuje się, że wiosną czy latem (dokarmianie odkładów, stymulacja rozwoju rodzin pszczelich po ostatnim pożytku) lepiej sprawdzają się syropy rzadsze, a więc takie, gdzie udział cukru w każdym litrze roztworu jest stosunkowo niski.

Stymulację wiosenną czy późnoletnią można z powodzeniem prowadzić przy pomocy syropów o stężeniu 1 : 1 lub nawet jeszcze rzadszych. Jednak przeprowadzając karmienie zimowe, lepiej wykorzystywać mieszanki gęstsze. Syrop o proporcji 3 : 2 jest chętnie pobierany przez pszczoły, cukier w nim zawarty zostanie dobrze przez nie wykorzystany, a sam roztwór nie zajmuje dużo miejsca, więc w tych samych podkarmiaczkach znajdzie się więcej sacharozy.

Jeszcze bardziej treściwy jest syrop o proporcji 2 : 1. Tu jednak głównymi problemami są przygotowanie tak gęstej paszy – faktyczne rozpuszczenie cukru w wodzie – a także jego podanie do podkarmiaczek przy pomocy pomp. Syrop o takiej konsystencji, zwłaszcza chłodny, jest po prostu bardzo gęsty i trudno się przelewa.

Dokładne przestrzeganie proporcji nie jest konieczne. Nic się nie stanie, jeżeli np. zamiast syropu 1 : 1 przygotujemy pasze o gęstości 1,1 : 1 czy jeszcze innej. Zachowanie typowych relacji wody do cukru pozwala jednak zorientować się lepiej w ilości faktycznie podanego pokarmu oraz dostosować optymalną gęstość paszy do fazy sezonu i potrzeb owadów.

Michał Piątek


 \"WydanieZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"

Pożytki i karmienie pszczół


Pożytki i karmienie pszczół

Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Powrót do różnorodności biologicznej najprawdopodobniej zajmuje aż 75 lat Zdjęcie...

ze świata

Kobiałka Teresa , 26-03-2025

Dotacje w ramach projektu Małopolska Pszczoła Fot. Teresa Kobiałka Zarząd Województwa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Regionalny Związek Pszczelarzy w Elblągu organizuje kurs pszczelarski Jeśli jesteście...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Jakie rośliny sadzić w pobliżu pasieki, aby zapewnić pszczołom...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 24-03-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11-12 marca...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

Jak zapakować słoik miodu na prezent? Słoik miodu to nie...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 22-03-2025

Recenzja książki „Opowieści z nawłociowej pasieki” Ewy Zawadzkiej Fot. Teresa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

62. Naukowa Konferencja Pszczelarska 11-12 marca 2025 r. odbędzie się...

z Polski

Administrator, 22-03-2025

Bułgaria i Rumunia chcą się chronić przed importem miodu...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 22-03-2025