NEWS:

A jednak wolą świeży!

Jaki pyłek wolą pszczoły? Pszczelarze często dyskutują na ten temat, ale ogólnie w środowisku zakorzenione jest przekonanie, że nasze podopieczne rozsmakowane są w pierzdze. Jest w końcu lekko nadtrawiona enzymami pszczół oraz bakterii i dzięki temu cenne składniki pokarmowe pyłku (normalnie zamknięte w twardej kapsule sporopoleniny1) są łatwiej dostępne dla pszczelich ciał. Jednak czy to prawda? Czy są badania, które rzetelnie sprawdziły, jaki pyłek lubią pszczoły? Okazało się, że tak!


Fot. user20248055 z freepik

Jak wiemy, pszczoły przechowują zarówno nektar, jak i pyłek wcześniej odpowiednio je obrabiając, dzięki czemu powstają świetnie zabezpieczony przed psuciem miód i nieźle zakonserwowana pierzga. Nie jest jasne, czy długość czasu przechowywania pyłku zmienia jego smakowitość dla pszczół lub właściwości odżywcze. Naukowcy sprawdzili, jaką pierzgę pszczoły spożywają najchętniej – świeżo „ubitą” czy starą – podczas napływu pyłku rozciągniętego w czasie. Codziennie, przez 8 dni, monitorowali składanie obnóży do komórek i równoczesną konsumpcję pierzgi na 18 ramkach z czerwiem w 6 rodzinach pszczelich. Pomimo dużych zapasów starego pyłku, robotnice wyraźnie wolały zjadać świeży pokarm białkowy. Ten mający od dwóch do czterech dni spożywały chętniej w porównaniu do pyłku, który zalegał w plastrze siedem i więcej dni.

Takie same wyniki dał podobny eksperyment, w którym kontrolowano ilość zapasów w komórkach i ich ułożenie na plastrze z wykorzystaniem izolatorów. Jednodniowy pokarm białkowy był zjadany przez pszczoły trzy razy częściej niż dziesięciodniowy i dwa razy częściej niż pięciodniowy. Te „preferencje konsumenckie” dla świeżo zebranego pyłku pojawiły się mimo jego hipotetycznie gorszego wpływu na rozwój pszczół. Robotnice, które „wyrosły” z larw wychowywanych na 7-dniowym pyłku, a także 1-, 5- lub 10-dniowym, nie różniły się w masie ciała, spożywaniu pierzgi, akumulacji kału w jelicie tylnym i mianie2 protein w gruczołach gardzielowych, co sugeruje, że dla dorosłych pszczół pierzga „w różnym wieku” nie różni się pod względem wartości odżywczych. Jak widzimy, kłóci się to z twierdzeniami, że starszy pokarm jest lepszy dla pszczół ze względu na jego rzekome „dojrzewanie”. Natomiast przechowywany pyłek, który nie zostaje zjedzony w pierwszych kilku dniach, pszczoły gromadzą jako dodatkowe zabezpieczenie w formie mniej preferowanej, ale wciąż wartościowej pod względem odżywczym.

Artykuł jest tłumaczeniem abstraktu pracy naukowej „Honey bees preferentially consume freshly-stored pollen” – „Pszczoły miodne wolą konsumować pyłek świeżo złożony w komórkach”.

Martyna Walerowicz


1 - Sporopolenina – główny składnik twardych warstw zewnętrznych (egzyn) zarodników i ziaren pyłku.

2 - Za PWN: w analizie objętościowej to ilość oznaczanej substancji, która reaguje w 1 ml roztworu odczynnika w ściśle określonych warunkach.


 \"WydanieZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"

Pożytki i karmienie pszczół


Pożytki i karmienie pszczół

Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

7 aspektów, które powinna zawierać etykieta na miód Ten...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

Jakie są najlepsze praktyki w promocji lokalnych produktów pszczelich? Profesjonalna...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 17-04-2025

W telegraficznym skrócie POLSKA Polska Zespół realizujący projekt B-THENET finansowany z programu...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11–12 marca...

Pasieka 3/2025

Kobiałka Teresa , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: w jaki sposób ocenia...

Pasieka 3/2025

Kołtowski Zbigniew , 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie czynniki wpływają na...

Pasieka 3/2025

Burzyńska Marta, 16-04-2025

Z artykułu dowiesz się m.in.: jakie warunki trzeba spełnić...

Pasieka 3/2025

mgr Magdalena Wilde, dr inż. Jacek Jachuła, dr Aleksandra Splitt, 16-04-2025

Wykaz pasiek oferujących matki pszczele, pakiety, odkłady ...

Pasieka 3/2025

Administrator, 16-04-2025

Ogłoszenia drobne (maj-czerwiec 2025) Produkty pszczele Sprzedam miód spadziowy, woj...

Pasieka 3/2025

Wydawnictwo Pasieka, 16-04-2025