fbpx

NEWS:

webinar

Jak karmić?

Pszczelarze stosują cukier w różnym stosunku do wody, ale najczęściej 3:2 czy też 1:1. Jednak coraz bardziej popularne stają się pokarmy gotowe. Są wygodniejsze stosowaniu, gdyż nie wymagają dodatkowego mieszania i wcześniejszego przygotowania. Ceny inwertu nie są aż tak wysokie i są porównywalne z cenami cukru. Nieraz zastanawiałem się co lepsze: cukier czy inwert? Oczywiście wszystko ma swoje zalety i wady.

Podkarmiania Apifortuna, fot. Roman Dudzik

Cukier spożywczy, czyli sacharoza stosowana jest powszechnie w każdym domu, ale także wykorzystywana przez pszczelarzy do uzupełniania zapasów węglowodanowych rodzin pszczelich.

Cukier jest rozpuszczany w celu stworzenia gęstego syropu, czasami dodawane są do niego zioła.

Syrop wymaga od pszczół nie lada wyzwania, aby rozłożyć sacharozę na cukry proste: glukozę i fruktozę. Każde 10 kg cukru, które pszczoły muszą przerobić doprowadza do wymarcia 3 tysięcy robotnic.

Dlatego karmi się rodziny, gdy w ulu znajdują się jeszcze pszczoły letnie. Pszczoły te nie wejdą w skład kłębu zimowego; nie mają szans na przetrwanie, gdyż są spracowane. Zimowe pszczoły żyją dłużej – ich głównym pokarmem jest pyłek, nie mają też zbyt wielu zajęć.

Należy jednak pamiętać, że pszczoły, które przerabiały cukier nie będą długo żyły, gdyż przetwarzanie męczy i skraca żywotność takich pszczół.

Inwert jest to gotowy pokarm, który składa się z cukrów prostych, nie wymaga przerabiania przez pszczoły oraz rozpuszczania przez pszczelarza. Można nim karmić rodziny składające się z pszczół pokolenia zimowego. Poniżej podaję przykład, w jakich warunkach, moim zdaniem, inwert sprawdzi się lepiej niż cukier. Jesień 2011 r. była długa i bardzo ciepła oraz wyjątkowa sucha, natomiast zima nadeszła pod koniec stycznia, wyjątkowo sroga i sucha.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych ePrenumeratorów

Nie można też liczyć na to, że pszczoły same uzupełnią zapasy późnym pożytkiem, gdyż bywają one zawodne. Należy też pamiętać, aby zapewnić dobrą wentylację podczas zimowli oraz zabezpieczyć ule przed gryzoniami, które mogą niepokoić pszczoły podczas zimowli i niszczyć plastry.

Marcin Mierzwa


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

 Rosyjskie pszczelarstwo w 2020 roku Zdjęcie: Pixabay. Analiza rosyjskiego pszczelarstwa była...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 15-01-2021

Webinar – wielka powtórka przed sezonem! Czternastego lutego (niedziela) odbędzie...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 14-01-2021

Introwertyczne pszczoły Zdjęcie: Pixabay. W społeczeństwie osoby lubiące towarzystwo ceni się...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 13-01-2021

W Odessie pszczoły wyszły z uli Zdjęcie: Pixabay. Jak donosi portal...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 12-01-2021

Polska tuż za podium w produkcji miodu Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka. Jak...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 11-01-2021

Darmowe webinary Pasieki Michałów Zdjęcie: Pixabay. Centrum Pszelarskie Pasieki Michałów organizuje...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 08-01-2021

Nowa Zelandia – rząd opłaca kursy pszczelarskie Zdjęcie: Pixabay. „Chcesz coś...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 08-01-2021

Sylwestrowy huk fajerwerków – czy wpływa na pszczoły? Zdjęcie: Pixabay O...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 07-01-2021

Sprytne grzyby contra pszczoły Zdjęcie: Christoph Rupprecht, flickr. Przetrwalniki grzybów mogą utrzymywać...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 07-01-2021