NEWS:

Jak karmić?

Pszczelarze stosują cukier w różnym stosunku do wody, ale najczęściej 3:2 czy też 1:1. Jednak coraz bardziej popularne stają się pokarmy gotowe. Są wygodniejsze stosowaniu, gdyż nie wymagają dodatkowego mieszania i wcześniejszego przygotowania. Ceny inwertu nie są aż tak wysokie i są porównywalne z cenami cukru. Nieraz zastanawiałem się co lepsze: cukier czy inwert? Oczywiście wszystko ma swoje zalety i wady.

Podkarmiania Apifortuna, fot. Roman Dudzik

Cukier spożywczy, czyli sacharoza stosowana jest powszechnie w każdym domu, ale także wykorzystywana przez pszczelarzy do uzupełniania zapasów węglowodanowych rodzin pszczelich.

Cukier jest rozpuszczany w celu stworzenia gęstego syropu, czasami dodawane są do niego zioła.

Syrop wymaga od pszczół nie lada wyzwania, aby rozłożyć sacharozę na cukry proste: glukozę i fruktozę. Każde 10 kg cukru, które pszczoły muszą przerobić doprowadza do wymarcia 3 tysięcy robotnic.

Dlatego karmi się rodziny, gdy w ulu znajdują się jeszcze pszczoły letnie. Pszczoły te nie wejdą w skład kłębu zimowego; nie mają szans na przetrwanie, gdyż są spracowane. Zimowe pszczoły żyją dłużej – ich głównym pokarmem jest pyłek, nie mają też zbyt wielu zajęć.

Należy jednak pamiętać, że pszczoły, które przerabiały cukier nie będą długo żyły, gdyż przetwarzanie męczy i skraca żywotność takich pszczół.

Inwert jest to gotowy pokarm, który składa się z cukrów prostych, nie wymaga przerabiania przez pszczoły oraz rozpuszczania przez pszczelarza. Można nim karmić rodziny składające się z pszczół pokolenia zimowego. Poniżej podaję przykład, w jakich warunkach, moim zdaniem, inwert sprawdzi się lepiej niż cukier. Jesień 2011 r. była długa i bardzo ciepła oraz wyjątkowa sucha, natomiast zima nadeszła pod koniec stycznia, wyjątkowo sroga i sucha.

[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Nie można też liczyć na to, że pszczoły same uzupełnią zapasy późnym pożytkiem, gdyż bywają one zawodne. Należy też pamiętać, aby zapewnić dobrą wentylację podczas zimowli oraz zabezpieczyć ule przed gryzoniami, które mogą niepokoić pszczoły podczas zimowli i niszczyć plastry.

Marcin Mierzwa


Artykuł "Jak karmić?" ukazał się w czasopiśmie "Pasieka" nr 4/2012, str. 16.


Czasopismo dla pszczelarzy z pasją - Pasieka
Zamów czasopismo
"Pasieka" do domu


Prenumerata

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Jak nasze pszczoły powitały Nowy Rok? W miastach coraz częściej...

Pasieka - avatar Pasieka 18-01-2019 Wiadomości z Polski

Kalendarz biodynamiczny 2019 Dzięki uprzejmości Koła Pszczelarzy we Wronkach, RZP...

Pasieka - avatar Pasieka 04-01-2019 Wiadomości z Polski

Pasieka - avatar Pasieka 21-12-2018 STRONA STARTOWA

WYNIKI KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO 2018 DLA PRENUMERATORÓW PASIEKI Z przyjemnością ogłaszamy wyniki...

Pasieka - avatar Pasieka 20-12-2018 Wiadomości z Polski

Literatura Al Aattal, Y., Rosenkranz, P., Zebitz, C.P.W., 2006. Reproduction...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

8. Metody biotechniczne w zwalczaniu warrozy Ramka pracy Metody biotechniczne, czasami...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

7. Dlaczego warroza ­potrafi zniszczyć rodzinę pszczelą mimo jej...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

6. Leki stosowane w naszym kraju Apiwarol Apiwarol jest preparatem najdłużej...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III

5. Zwalczanie inwazji Varroa destructor Dotychczas zwyczajową praktyką zwalczania inwazji...

Chorbiński Paweł - avatar Chorbiński Paweł 19-12-2018 Pokonaj warrozę. Wydanie III