fbpx

NEWS:

Wstęp

_DSC9605_RD.jpg

Gdybym chciała spędzić całe życie, badając każdy detal dotyczący pszczoły miodnej – od historii i legend, przez biologię i fizjologię, po gospodarkę pasieczną – to i tak nie odkryłabym wszystkiego.

Pszczelarstwo wciąż się rozwija. Powstają nowe technologie czy pojawiają się innowacyjne techniki gospodarki pasiecznej. Dla samej branży i przyszłości owadów zapylających pojawiają się nowe zagrożenia, o których pisane są elaboraty. Niemal codziennie dowiadujemy się też nowinek o samej pszczole miodnej – że rozumie koncepcję zera, czasami się leni (mimo mitu o swej pracowitości) i szybciutko rozwiązuje dylemat domokrążcy. Jednak to nie wszystko: w grudniu 2018 r. świat obiegła wieść, że Varroa destructor wcale nie żywi się hemolimfą, lecz ciałkiem tłuszczowym robotnicy. Miesiąc później naukowcy zsekwencjonowali genom małego żuczka ulowego. Po kilku dniach opublikowano pracę naukową udowadniającą, że gdy owad zbliża się do kwiatu, ten czując wibrację powietrza, intensyfikuje wydzielanie nektaru. Tę książkę skończyłam pisać zaledwie tydzień po ukazaniu się ostatniego z wymienionych newsów, a pewnie, gdy ją wydamy, przydałoby się ją uzupełnić o kolejne pozycje.

Jednocześnie nowych pszczelarzy z roku na rok przybywa. Pozytywny PR pszczół i troska o środowisko sprawiają, że hobby wciąga coraz więcej młodych ludzi, których interesuje wszystko – gospodarka pasieczna, biologia pszczół, apiterapia, historia pszczelarstwa, szeroko pojęta ekologia i dużo więcej.

Dlatego w książce zawarłam zarówno informacje podstawowe, jak i mało znane lub całkiem nieznane fakty, niesamowite ciekawostki i szczególiki dotyczące pszczelarstwa i samej pszczoły miodnej. Fakty można dozować, ponieważ jest ich dokładnie tyle, ile dni w roku.

Mam więc nadzieję, że będziesz usatysfakcjonowany książką. Miłej lektury!


365 faktów o pszczołach K192 - 365 faktów o pszczołach - sprawdź dostępność książki w sklepie Pasieki