fbpx

NEWS:

MIT: Biała „piana” w słoiku oznacza, że miód się zepsuł

Miody mogą mieć różne barwy, zapachy i smaki, w zależności od źródła pochodzenia nektaru kwiatowego, regionu, gleby i klimatu. Wyższe temperatury, jakość i długość przechowywania mogą powodować przyciemnienie miodu i zmianę jego smaku.

pasieka24.pl - Pszczelarskie fakty i mity
fot. freepik

Biała „piana”, która pojawia się na wierzchu miodu, to po prostu „uwięzione” pęcherzyki powietrza wydostające się do górnej części słoika. Co ciekawe, obecność pęcherzyków powietrza w słoiku z miodem przyspiesza jego krystalizację.

Napełnianie słoików miodem w wyższych temperaturach otoczenia (30°C) przeciwdziała dostawaniu się pęcherzyków powietrza do miodu, ponieważ zmniejsza się jego lepkość. Następnym razem, gdy to zobaczysz, nie wyrzucaj swojego miodu!

Dr Agata Nicewicz
mgr Łukasz Nicewicz
Wydział Nauk Przyrodniczych
Uniwersytet Śląski w Katowicach


 Wydanie tradycyjneZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"

Pszczelarskie fakty i mity


Pszczelarskie fakty i mity