MIT: Miód po otwarciu należy przechowywać w lodówce
Miodu nie trzeba przechowywać w lodówce. Wystarczy miejsce zacienione, z daleka od promieni słonecznych w temperaturze pokojowej (20–22°C).
Warto jednak zaznaczyć, że w przypadku dłuższego przechowywania (kilka miesięcy) w miodzie dochodzi do rozpadu cukrów i powstawania hydroksymetylofurfuralu (HMF). Proces ten zachodzi wolniej w niższych temperaturach. Również enzymy zachowują dłużej aktywność, jeżeli miód przechowywany jest w chłodzie. Niestety właściwości antyoksydacyjne miodu (a tym samym część właściwości prozdrowotnych) przechowywanego przez dłuży czas (ponad 6 miesięcy) spadają, bez względu na to, czy był on trzymany w temperaturze pokojowej, czy też w chłodzie.
fot. mohamed Hassan, Pixabay
Co istotne, na przechowywanie miodu znaczny wpływ ma wilgotność – w pomieszczeniach o wysokiej wilgotności, jeżeli miód nie jest szczelnie zamknięty, szybciej dochodzi do rozpadu cukrów, powstawania HMF, wzrostu kwasowości miodu i ogólnej redukcji właściwości prozdrowotnych. Zawsze należy pamiętać o szczelnym zamknięciu pojemnika z miodem. W innym przypadku miód pochłonie wilgoć z otoczenia i szybko się zepsuje.
Dr Agata Nicewicz
mgr Łukasz Nicewicz
Wydział Nauk Przyrodniczych
Uniwersytet Śląski w Katowicach