fbpx

NEWS:

MIT?: Miód nigdy się nie psuje

Prawidłowo przechowywany miód może być spożywany znacznie dłużej niż wskazuje na to data przydatności do spożycia, która znajduje się na słoiku. Archeolodzy odkryli w grobowcach faraonów gliniane naczynia wypełnione miodem, winem i oliwą z oliwek – mające ponad 3000 lat. Wino i oliwa zepsuły się, ale miód pozostał nienaruszony i nadal jadalny!

pasieka24.pl - Pszczelarskie fakty i mity
fot. Grzegorz Kosek

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Zwiększenie zawartości wody w miodzie może doprowadzić do jego zepsucia. Podobnie, przedwczesne zebranie miodu z ula, kiedy zawiera on zbyt dużo wody (powyżej 20%), wpływa na skrócenie jego przydatności do spożycia.

Podsumowując, zatem – jeśli spełnione jest tych kilka warunków dojrzałości miodu i jego sposobu przechowywania to może on nie psuć się przez wiele lat. Należy jednak mieć na uwadze, że smak miodu może w trakcie długotrwałego przechowywania zmienić się. Dodatkowo jego właściwości prozdrowotne będą w trakcie przechowywania bezpowrotnie tracone.

A zatem miód może nigdy się nie popsuć, ale jednocześnie nie będzie już taki smaczny, ani zdrowy.

Dr Agata Nicewicz
mgr Łukasz Nicewicz
Wydział Nauk Przyrodniczych
Uniwersytet Śląski w Katowicach


 Wydanie tradycyjneZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"

Pszczelarskie fakty i mity


Pszczelarskie fakty i mity