MIT?: Miód nigdy się nie psuje
Prawidłowo przechowywany miód może być spożywany znacznie dłużej niż wskazuje na to data przydatności do spożycia, która znajduje się na słoiku. Archeolodzy odkryli w grobowcach faraonów gliniane naczynia wypełnione miodem, winem i oliwą z oliwek – mające ponad 3000 lat. Wino i oliwa zepsuły się, ale miód pozostał nienaruszony i nadal jadalny!
fot. Grzegorz Kosek
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Zwiększenie zawartości wody w miodzie może doprowadzić do jego zepsucia. Podobnie, przedwczesne zebranie miodu z ula, kiedy zawiera on zbyt dużo wody (powyżej 20%), wpływa na skrócenie jego przydatności do spożycia.
Podsumowując, zatem – jeśli spełnione jest tych kilka warunków dojrzałości miodu i jego sposobu przechowywania to może on nie psuć się przez wiele lat. Należy jednak mieć na uwadze, że smak miodu może w trakcie długotrwałego przechowywania zmienić się. Dodatkowo jego właściwości prozdrowotne będą w trakcie przechowywania bezpowrotnie tracone.
A zatem miód może nigdy się nie popsuć, ale jednocześnie nie będzie już taki smaczny, ani zdrowy.
Dr Agata Nicewicz
mgr Łukasz Nicewicz
Wydział Nauk Przyrodniczych
Uniwersytet Śląski w Katowicach