NEWS:

MIT: Spożywanie miodu pochodzącego od lokalnego pszczelarza może wspomóc walkę z sezonowymi alergiami na pyłki

Jedną z najbardziej irytujących dolegliwości, z jakimi borykają się niektórzy z nas, są sezonowe alergie. Wiele osób uważa, że jedzenie lokalnego miodu może złagodzić objawy alergii, a sam miód może działać jak zastrzyk odczulający.

Kiedy pszczoły produkują miód, zawiera on niewielkie ilości pyłku z pobliskich kwiatów. Spożywanie tego miodu – a tym samym pyłku – powoduje, że stale jesteśmy narażeni na niewielkie ich ilości. Może to sprawić, że staniemy się mniej wrażliwi na pyłki. Niestety, nie zostało to udowodnione naukowo.

pasieka24.pl - Pszczelarskie fakty i mity
fot. mallivan

Pyłek w miodzie pochodzi głównie z kwiatów roślin owadopylnych (przy czym pyłki roślin kwitnących rzadziej wywołują objawy alergii), a w mniejszych ilościach z alergizujących, unoszących się w powietrzu pyłków roślin wiatropylnych (traw, niektórych drzew), które nie są zapylane przez pszczoły! A zatem ilość alergizującego pyłku w miodzie jest zazwyczaj bardzo mała, ponieważ pszczoły nie wprowadzają tego pyłku celowo do miodu.

Jest to uważane za zanieczyszczenie, podobnie jak włoski z ciała pszczoły, zarodniki pleśni, bakterie czy drobinki pyłów, które można znaleźć w patoce. Według naukowców „dawka” pyłku w miodzie jest zbyt mała, aby mogła być wykorzystywana w terapii odczulającej.

Dr Agata Nicewicz
mgr Łukasz Nicewicz
Wydział Nauk Przyrodniczych
Uniwersytet Śląski w Katowicach


 \"WydanieZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"

Pszczelarskie fakty i mity


Pszczelarskie fakty i mity

Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Maj bez kosiarki Nie warto często...

z Polski

Kobiałka Teresa , 09-05-2025

Kolejny gatunek obcego szerszenia dotarł do Hiszpanii Fot. Thai National...

ze świata

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Recenzja książki „Biotechniczne zwalczanie warrozy” „Biotechniczne zwalczanie warrozy” autorstwa Krzysztofa...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 06-05-2025

Pszczelarze są zaniepokojeni możliwością rozprzestrzenienia się roztocza Tropilaelaps clareae...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Estońscy pszczelarze, pozyskujący miód na własny użytek, nie dostaną...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 06-05-2025

Pszczelarze z Dolnego Śląska mogą wnioskować o odszkodowania ...

z Polski

Kobiałka Teresa , 06-05-2025

Przedmowa Sądzę, że w książce tej zawarłem zdecydowaną większość współczesnej...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

WSTĘP Metody biotechnicznej walki z warrozą, w tym izolacja matek...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025

CZĘŚĆ TEORETYCZNA 1. Co osiągnęliśmy walcząc z warrozą głównie metodami...

Biotechniczne zwalczanie warrozy. Współczesne możliwości „archaicznych” metod

Olszewski Krzysztof, 29-04-2025