NEWS:

MIT: Spożywanie miodu pochodzącego od lokalnego pszczelarza może wspomóc walkę z sezonowymi alergiami na pyłki

Jedną z najbardziej irytujących dolegliwości, z jakimi borykają się niektórzy z nas, są sezonowe alergie. Wiele osób uważa, że jedzenie lokalnego miodu może złagodzić objawy alergii, a sam miód może działać jak zastrzyk odczulający.

Kiedy pszczoły produkują miód, zawiera on niewielkie ilości pyłku z pobliskich kwiatów. Spożywanie tego miodu – a tym samym pyłku – powoduje, że stale jesteśmy narażeni na niewielkie ich ilości. Może to sprawić, że staniemy się mniej wrażliwi na pyłki. Niestety, nie zostało to udowodnione naukowo.

pasieka24.pl - Pszczelarskie fakty i mity
fot. mallivan

Pyłek w miodzie pochodzi głównie z kwiatów roślin owadopylnych (przy czym pyłki roślin kwitnących rzadziej wywołują objawy alergii), a w mniejszych ilościach z alergizujących, unoszących się w powietrzu pyłków roślin wiatropylnych (traw, niektórych drzew), które nie są zapylane przez pszczoły! A zatem ilość alergizującego pyłku w miodzie jest zazwyczaj bardzo mała, ponieważ pszczoły nie wprowadzają tego pyłku celowo do miodu.

Jest to uważane za zanieczyszczenie, podobnie jak włoski z ciała pszczoły, zarodniki pleśni, bakterie czy drobinki pyłów, które można znaleźć w patoce. Według naukowców „dawka” pyłku w miodzie jest zbyt mała, aby mogła być wykorzystywana w terapii odczulającej.

Dr Agata Nicewicz
mgr Łukasz Nicewicz
Wydział Nauk Przyrodniczych
Uniwersytet Śląski w Katowicach


 \"WydanieZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"

Pszczelarskie fakty i mity


Pszczelarskie fakty i mity

Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Powrót do różnorodności biologicznej najprawdopodobniej zajmuje aż 75 lat Zdjęcie...

ze świata

Kobiałka Teresa , 26-03-2025

Dotacje w ramach projektu Małopolska Pszczoła Fot. Teresa Kobiałka Zarząd Województwa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Regionalny Związek Pszczelarzy w Elblągu organizuje kurs pszczelarski Jeśli jesteście...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Jakie rośliny sadzić w pobliżu pasieki, aby zapewnić pszczołom...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 24-03-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11-12 marca...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

Jak zapakować słoik miodu na prezent? Słoik miodu to nie...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 22-03-2025

Recenzja książki „Opowieści z nawłociowej pasieki” Ewy Zawadzkiej Fot. Teresa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

62. Naukowa Konferencja Pszczelarska 11-12 marca 2025 r. odbędzie się...

z Polski

Administrator, 22-03-2025

Bułgaria i Rumunia chcą się chronić przed importem miodu...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 22-03-2025