MIT?: Dzieci nie powinny jeść miodu
Miód to doskonałe źródło witamin, soli mineralnych i związków o działaniu przeciwbakteryjnym czy przeciwgrzybicznym. Wspomaga odporność, organizm w trakcie choroby czy osłabienia. Stąd też spożywanie miodu jest dobrym pomysłem, ale jedynie dla starszych dzieci. Absolutnie nie można podawać miodu dzieciom do 1 roku życia.
Naturalny miód, nieprzetworzony i niepoddany pasteryzacji (w celu zachowania swoich właściwości prozdrowotnych – w wysokiej temperaturze zniszczeniu ulega np. oksydaza glukozy) może zawierać zarodniki bakterii jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum).
fot. Tatevosian Yana
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Toksyny botulinowe prowadzą do zatrucia jadem kiełbasianym u niemowląt, który może być stanem zagrażającym życiu, ponieważ może sparaliżować mięśnie płuc i powodować trudności w oddychaniu. A zatem dzieci powyżej 1 roku życia mogą spożywać miód, podczas gdy młodsze absolutnie nie powinny.
Dr Agata Nicewicz
mgr Łukasz Nicewicz
Wydział Nauk Przyrodniczych
Uniwersytet Śląski w Katowicach