MIT?: Osoby z cukrzycą mogą spożywać miód
Miód zawiera naturalne cukry (glukozę, fruktozę i oligosacharydy), więc wpływa na poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny miodu wynosi średnio 55 ± 5, a cukru stołowego 68. Im wyższy indeks glikemiczny pokarmu, tym poziom glukozy po jego spożyciu rośnie szybciej i do bardzo wysokich poziomów. Oznacza to, że miód jest lepszy niż cukier stołowy w tym sensie, że nie podnosi aż tak bardzo poziomu glukozy we krwi.
fot. Tesa Robbins, Pixabay
Dodatkowo, ponieważ miód jest słodszy niż biały cukier, nie trzeba go używać tak dużo, aby uzyskać taką samą słodycz. Ponadto, niektóre badania wykazały, że miód stymuluje zwiększone wydzielanie insuliny, w porównaniu do innych węglowodanowych produktów. Z tego powodu niektórzy spekulują, że miód jest w rzeczywistości dobry dla osób z cukrzycą – a nawet może zapobiegać tej chorobie. Ogólne wyniki badań na ten temat są sprzeczne i potrzeba dalszych analiz obejmujących szerzej zakrojone, długoterminowe testy kliniczne.
Podsumowując, jeśli cukrzyca jest dobrze kontrolowana, można spróbować użyć miodu jako substytutu cukru stołowego podczas gotowania lub do napojów. Należy jednak uważać na ilość spożywanego miodu. Jeśli cukrzyca nie jest pod kontrolą, należy się powstrzymać od spożywania również miodu!
Dr Agata Nicewicz
mgr Łukasz Nicewicz
Wydział Nauk Przyrodniczych
Uniwersytet Śląski w Katowicach