MIT?: Osoby z cukrzycą mogą spożywać miód
Miód zawiera naturalne cukry (glukozę, fruktozę i oligosacharydy), więc wpływa na poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny miodu wynosi średnio 55 ± 5, a cukru stołowego 68. Im wyższy indeks glikemiczny pokarmu, tym poziom glukozy po jego spożyciu rośnie szybciej i do bardzo wysokich poziomów. Oznacza to, że miód jest lepszy niż cukier stołowy w tym sensie, że nie podnosi aż tak bardzo poziomu glukozy we krwi.
fot. Tesa Robbins, Pixabay
Dodatkowo, ponieważ miód jest słodszy niż biały cukier, nie trzeba go używać tak dużo, aby uzyskać taką samą słodycz. Ponadto, niektóre badania wykazały, że miód stymuluje zwiększone wydzielanie insuliny, w porównaniu do innych węglowodanowych produktów. Z tego powodu niektórzy spekulują, że miód jest w rzeczywistości dobry dla osób z cukrzycą – a nawet może zapobiegać tej chorobie. Ogólne wyniki badań na ten temat są sprzeczne i potrzeba dalszych analiz obejmujących szerzej zakrojone, długoterminowe testy kliniczne.
Podsumowując, jeśli cukrzyca jest dobrze kontrolowana, można spróbować użyć miodu jako substytutu cukru stołowego podczas gotowania lub do napojów. Należy jednak uważać na ilość spożywanego miodu. Jeśli cukrzyca nie jest pod kontrolą, należy się powstrzymać od spożywania również miodu!
Dr Agata Nicewicz
mgr Łukasz Nicewicz
Wydział Nauk Przyrodniczych
Uniwersytet Śląski w Katowicach
Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"
Pszczelarskie fakty i mity
- Wstęp
- MIT: Nastrój rojowy rozpoczyna się wtedy, kiedy zaobserwujemy pierwszy czerw trutowy
- MIT?: Larwa wykluwa się z jaja zawsze po trzech dniach
- MIT: Ozonowanie uli to dobry sposób dezynfekcji w pszczelarstwie
- MIT?: Rejestracja pasieki u powiatowego lekarza weterynarii jest zawsze konieczna?
- MIT: Rodzina, w której zabrakło matki, nie przynosi pyłku
- MIT: Naprężać druty w ramkach i wtapiać w nie węzę należy tuż przed wstawieniem ich do uli
- MIT: Nie warto podgrzewać rodzin pszczelich, ponieważ może im to zaszkodzić
- MIT?: Rodzina, w której w sezonie nie ma czerwiu jest bezmateczna
- MIT: Rój nie ucieknie, jeśli osadzimy go w ulu, w którym umieściliśmy plaster z czerwiem niezasklepionym
- MIT: Z powodzeniem można stosować własne mikstury przeciwko warrozie, które mają taki sam skład jak gotowe preparaty
- MIT: Pszczoły poradzą sobie bez leczenia. Przecież dzikie pszczoły jakoś żyją w dziuplach albo barciach i nikt nie wspomaga ich zdrowia
- MIT: Pasożyt Varroa destructor żywi się wyłącznie ciałem tłuszczowym pszczół
- MIT: Pszczoły możemy całkowicie wyleczyć z nosemozy w krótkim czasie
- MIT: Pszczoły można wyleczyć z warrozy jedną tabletką Apiwarolu
- MIT?: Matki znakowane giną częściej w trakcie lotu godowego niż nieznakowane
- MIT: Matka pszczela składa m.in. jaja zapłodnione
- MIT: Rodzaj użytej klateczki do poddawania matek ma znaczenie
- MIT: Pszczoły zakładają mateczniki tylko na młodych larwach
- MIT: Po dobrej matce pszczelej zawsze otrzymamy dobrą córkę
- MIT: W jednej rodzinie nigdy nie ma dwóch matek czerwiących jednocześnie
- MIT?: Wprowadzając sztuczną inseminację poprawimy pogłowie naszych pszczół
- MIT?: Rodzinę bezmateczną możemy poznać po „płaczu pszczół”
- MIT: W rodzinie, w której jest matka, nie ma trutówek
- MIT: Pszczoły w rodzinie bez czerwiu otwartego muszą przyjąć matkę, bo nie mają innego wyjścia
- MIT: Jeżeli w rodzinie są trutówki, to szybkie poddanie matki ją uratuje
- MIT: Trutówki nie latają, dlatego najlepszym sposobem na pozbycie się ich z rodziny jest wysypanie wszystkich pszczół w pewnej odległości od ula. Sposoby na pozbycie się trutówek
- MIT: Konflikt rasowy pszczół nie istnieje. Nie ma zatem problemu, aby poddawać matki do rodzin innych ras
- Jeśli matka swobodnie chodzi po plastrze, to znaczy, że została przyjęta przez pszczoły
- Celne podanie! Czyli co zrobić, aby pszczoły przyjęły matkę
- MIT: Po rozlaniu miodu do słoików nie należy ich zakręcać, aby odparował nadmiar wody
- Czy można zatruć się miodem?
- MIT: Miód nie może być toksyczny
- MIT: Miód po otwarciu należy przechowywać w lodówce
- MIT?: Miód nigdy się nie psuje
- MIT: Spożywanie miodu pochodzącego od lokalnego pszczelarza może wspomóc walkę z sezonowymi alergiami na pyłki
- MIT: Używanie metalowych łyżek do miodu jest niebezpieczne
- MIT: Po użądleniu przez pszczołę należy poszkodowanej osobie podać wapno
- MIT: Silna reakcja alergiczna lub wstrząs anafilaktyczny nie może wystąpić nagle u pszczelarza z długim stażem
- MIT?: Miód może wywołać alergię
- MIT: Propolis i kit pszczeli to nie jest to samo
- MIT?: Dzieci nie powinny jeść miodu
- MIT?: Osoby z cukrzycą mogą spożywać miód
- MIT: Miód manuka jest najzdrowszym miodem na świecie
- MIT: Biała „piana” w słoiku oznacza, że miód się zepsuł
- MIT: Naukowcy wciąż zmieniają zdanie na temat tego, co jest dla pszczół dobre a co nie, zależnie, kto funduje im wakacje
- MIT?: W Chinach sady są zapylane ręcznie, bo ludzie wytruli pszczoły
- MIT?: To rodzina pszczela (a nie pojedyncza robotnica) decyduje o wyborze pokarmu, a jednostkowe „predyspozycje” pszczół nie mają znaczenia przy wyborze wziątku
- MIT: W polskich pasiekach dominuje pszczoła środkowoeuropejska i w mniejszym stopniu kraińska
- Ewolucyjno-kreacjonistyczna mitologia - pszczelarska
- Fakty i mity związane z pestycydami
- MIT: Pierwotna gospodarka w barciach oraz ulach kłodowych polegała jedynie na wybieraniu miodu
- MIT: Bartnictwo było pierwotną formą gospodarki pszczelarskiej
- Miododajne rabaty