fbpx

NEWS:

Produkty pszczele w diecie człowieka na przestrzeni całego roku

Wstęp

Istotnym elementem naszego zdrowia jest dbałość o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu. Dotyczy to bez wyjątku wszystkich: dzieci, młodzieży, osób dorosłych, zarówno w sile wieku, jak i osób w wieku podeszłym. Podstawowe znaczenie ma przede wszystkim właściwe skomponowanie diety, której celem jest dostarczenie wraz z posiłkiem w odpowiednich proporcjach podstawowych składników pokarmowych, tj. węglowodanów, białek i tłuszczów, a także, co bardzo istotne, witamin i składników mineralnych, w tym makro- i mikropierwiastków. Wspierają one nasz układ immunologiczny ze względu na szereg właściwości biologicznych, w tym przeciwutleniających, przeciwzapalnych i immunostymulujących. Uwzględniając w diecie produkty pszczele, możemy poprawić kondycję organizmu, zarówno poprzez wpływ na jego odporność na zakażenia, a także dostarczenie składników budulcowych i energetycznych niezbędnych w procesach życiowych.

K2300
Fot. Pixabay, fancycrave1

Miód pszczeli

Na przestrzeni całego roku, tj. od stycznia do grudnia, warto zatem zadbać o wartościowe źródło energii dla organizmu, a jest nim najbardziej popularny produkt pszczeli, za który uznać można bez wątpienia miód. Ze względu na występowanie w nim łatwo przyswajalnych cukrów prostych, w krótkim czasie staje się on źródłem energii niezbędnej do pracy komórek i narządów organizmu. Miód przyjęty w ilości 100 g dostarcza około 330 kcal energii. Dlatego najlepiej spożywać go bezpośrednio z łyżki lub w postaci rozpuszczonej w wodzie, sokach owocowych i warzywnych, mleku.

W przypadku osoby dorosłej w celu uzupełnienia diety wystarczy przyjmowanie od 1 do 2 łyżek stołowych miodu dziennie przez cały rok bez przerwy. W zależności od upodobania może to być miód wybranej odmiany o właściwych dla każdego z nas walorach organoleptycznych.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

K2300
Fot. Roman Dudzik

Pyłek kwiatowy i pierzga

Korzystnym środkiem dietetycznym, służącym utrzymaniu dobrej kondycji organizmu, jest pyłek kwiatowy, czyli obnóże pszczele. Przyjmuje się go w okresach osłabienia energii życiowej, jako środek wzmacniający odporność fizyczną, psychiczną i immunologiczną organizmu, co razem określamy działaniem adaptogennym. W tej sytuacji należy przeprowadzić suplementację pyłkiem kwiatowym, podając go przez 4-6 tygodni, w ilości 5-10 g dziennie i w miarę potrzeby ponawiając kurację (2-3 razy do roku). Skorzystać z niej mogą osoby w okresie nauki, intensywnej pracy umysłowej, wykonujące ciężką pracę fizyczną i osoby starsze.

Należy podkreślić, że zarówno pyłek kwiatowy, jak i pierzga są ważnym źródłem aminokwasów egzogennych, tłuszczów, węglowodanów, a zwłaszcza witamin z grupy B. Korzystne połączenie stanowi mieszanina pyłku kwiatowego lub pierzgi z miodem (na ogół 5%). Można także zawieszać te produkty w odpowiedniej ilości w wodzie lub innym płynie (np. kefirze lub jogurcie) i przyjmować po upływie ok. 1-2 godz.

Pierzgę z uwagi na silniejsze działanie biologiczne stosuje się w nieco mniejszej ilości (5 g dziennie). Niezależnie od walorów odżywczych, pyłek kwiatowy i pierzga wykazują także działanie prebiotyczne, tj. stanowią doskonałą pożywkę niezbędną do rozwoju w naszym ekosystemie jelitowym bakterii probiotycznych. Podobne właściwości cechuje także miód pszczeli, który w krótkim czasie po pozyskaniu z komórek plastra spełnia również funkcję naturalnego probiotyku. Z tego względu produkty takie jak: pyłek kwiatowy, pierzga i miód przyczyniają się do dla sprawnego działania naszego układu odpornościowego.

Mleczko pszczele

Wyjątkowo silne działanie stymulujące na organizm ma mleczko pszczele. Zawiera białko, w tym aminokwasy: argininę i glutaminę o szczególnym znaczeniu dla układu odpornościowego, kwasy decenowe oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Charakteryzuje się ono działaniem immunoregulujcym, w zależności od sytuacji, w jakiej znajduje się nasz układ odpornościowy.

W przypadku obniżenia odporności organizmu mleczko stymuluje komórki tego układu do większej aktywności, natomiast w chorobach autoimmunologicznych wykazuje działanie immunosupresyjne, czyli hamuje aktywność układu odpornościowego. Mleczko pszczele jest szczególnie przydatne u osób z osłabioną energią życiową, przy stresie, obniżonej wydolności fizycznej i psychicznej do pracy.

K2300
Fot. By Waugsberg - Praca własna, CC BY-SA 3.0

Wystarczy wówczas przyjmowanie małych dawek tego produktu (maksymalnie 50-100 mg dziennie), najlepiej rano, na czczo lub w godzinach przedpołudniowych. Dobrym rozwiązaniem będzie skorzystanie z gotowego preparatu dietetycznego, jakim jest mleczko pszczele w miodzie (ok. 1-2% mleczka pszczelego) i zażywanie 1 łyżeczki tego produktu dziennie. Po okresie trwającym 4-6 tygodni kurację mleczkiem można powtórzyć (2-3 razy w roku).

Propolis

Po propolis, zwany również kitem pszczelim, sięgamy wówczas, gdy zależy nam na wzmocnieniu odporności naszego organizmu. Jest to produkt obfitujący w substancje biologicznie aktywne o dużym potencjale przeciwutleniającym, przeciwdrobnoustrojowym, przeciwzapalnym i zwiększającym odporność fizyczną, psychiczną i immunologiczną organizmu na zakażenia bakteriami, grzybami i wirusami chorobotwórczymi dla człowieka. Najlepszymi okresami do przeprowadzenia kuracji jest przełom lata i jesieni oraz zimy i wiosny.

Należy przyjmować 20-30 kropli 10% ekstraktu etanolowego z propolisu 2 razy dziennie: rano na czczo i wieczorem przed snem przez okres 4-6 tygodni. W razie potrzeby, po 2-3 tygodniach przerwy kurację można powtórzyć (3-4 razy w ciągu roku). Każdorazową dawkę kropli propolisowych należy dodać do niewielkiej ilości wody (ok. 30-50 ml) i wypić powstałą zawiesinę.

K2300
Fot. Teresa Kobiałka

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Regularne przyjmowanie produktów pszczelich na przestrzeni całego roku pozwala na wzmocnienie odporności fizycznej, psychicznej i immunologicznej na drodze dostarczania do organizmu człowieka swoistych składników energetycznych, budulcowych i biologicznie aktywnych w postaci białek, aminokwasów egzogennych, witamin, makro- i mikro-pierwiastków, związków polifenolowych, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów decenowych, o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, przeciwzapalnych i immunoregulujących.


 Wydanie tradycyjneZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"

Rok w pasiece


Rok w pasiece