Tytułem wstępu: Klasyfikacja pożytków
Jak było wcześniej wspomniane, pożytkiem nazywamy ogół roślin rosnących w zasięgu lotu pszczół, które dostarczają im pokarmu. W zależności od przyjętego kryterium, można podzielić pożytki na szereg kategorii.
1. Biorąc pod uwagę rodzaj surowca zbieranego przez pszczoły wyróżnia się pożytki:
- nektarowe,
- pyłkowe,
- spadziowe.
2. W zależności od czasu trwania pożytków mówi się o pożytkach:
- krótkotrwałych – trwających krócej niż 2 tyg. (np. wierzba iwa),
- średnio długo trwających – czas ich trwania wynosi około 2-3 tyg. (np. urzet barwierski),
- długotrwałych – powyżej 3 tygodni (np. kruszyna pospolita).
3. W zależności od miejsca występowania pożytku wyróżnia się pożytki:
- łąkowe,
- polne,
- leśne,
- osiedlowe,
- ogrodowe.
4. W zależności od gatunku rośliny wyróżnia się określony typ pożytku: gryczany, wrzosowy, nawłociowy itd.
5. Z punktu widzenia funkcji, jaką pożytki pełnią w życiu rodziny pszczelej mówi się o pożytkach:
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
5. Biorąc pod uwagę porę kwitnienia roślin można wyróżnić pożytki:
- wiosenne = wczesne,
- letnie = główne,
- jesienne = późne.
Każdy z wyżej wymienionych podziałów jest słuszny i celowy. Niemniej, autorce niniejszej książki wydawało się, że najbardziej przydatnym dla pszczelarzy-praktyków będzie podział uwzględniający porę zakwitania poszczególnych gatunków stanowiących źródło pożywienia dla pszczół. Z natury rzeczy, każda klasyfikacja zawiera w sobie element sztuczności i jest niedoskonała, jednakże nawet taka – porządkuje.
Przyjęty w niniejszej książce podział roślin z pewnością odbiega od ideału gdyż czasem trudno wyznaczyć jednoznaczną granicę i stwierdzić, czy dany gatunek to jeszcze pożytek późnoletni, czy już wczesnojesienny. Dzieje się tak, gdyż terminy zakwitania roślin w poszczególnych latach na ogół się różnią (co uzależnione jest od warunków meteorologicznych), zaznaczają się także różnice (w danym roku) między poszczególnymi regionami Polski (np. w Wielkopolsce rzepak zaczyna kwitnąć na przełomie IV i V, a w Polsce centralnej w pierwszej połowie V). Dodatkowo, kwitnienie niektórych gatunków jest rozciągnięte w czasie lub rośliny powtarzają kwitnienie (nie zawsze odbywa się to corocznie) co zaburza przyjęty podział. Jeśli weźmie się pod uwagę klasyfikację pór roku w naszym kraju na tle różnych kryteriów, okaże się, że nie jest łatwo wypośrodkować punkt widzenia. Niemniej zdecydowałam się przyjąć konwencję uwzględniającą uśredniony okres kwitnienia poszczególnych gatunków w warunkach Polski z podziałem pożytków na następujące kategorie:
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów