Pożytki wiosenne: >KRZEWY UPRAWNE
Porzeczka czarna – Ribes nigrum L.
Rodzina: Grossulariaceae – agrestowate
.jpg)
[PL] Porzeczka czarna,
[DE] Die Schwarze Johannisbeere
[EN] blackcurrant, black currant
Stanowisko: słoneczne
Gleba: żyzna, wilgotna
Termin kwitnienia: IV-V
Długość kwitnienia: ~ 2 tyg.
Rozmnażanie: sadzonki zdrewniałe
Wydajność miodowa:30-70 kg/ha
Wydajność pyłkowa:3-4 kg/ha
Kolor obnóży:zielonożółty
Jest krzewem o sztywnych, wzniesionych pędach dorastających do 2 m wysokości. Dolne gałązki pokładają się. Ze względu na charakterystyczny zapach, nazywany jest także smorodynią. W celach użytkowych roślina uprawiana była od XVI w. Z łodyg wyrastają duże, 3-5-klapowe liście oraz białawe lub czerwonawe kwiaty zebrane w zwisające grona. Rośliny kwitną od drugiej połowy IV do początku V. Owocem jest czarna jagoda o silnym aromacie i smaku, bogata w wit. C i potas. Początkowo owoce traktowano jako lek, używano ich także do zup, sosów i sałat. Dopiero od 1671 r. rozpowszechniły się jako owoce deserowe. Najczęściej wykorzystuje się je na przetwory: dżemy, soki, galaretki, likiery, wina. Również liście mogą służyć do wyrobu nalewki, a we Francji robi się z nich herbatę. Owoce (sok ma m.in. działanie przeciwkaszlowe i jest polecany w zaburzeniach trawienia) i liście (wykorzystywane m.in. w leczeniu chorób serca, błon śluzowych żołądka i jelit) mają też zastosowanie w fitoterapii.
.jpg)
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Porzeczka agrest (= agrest) – Ribes uva-crispa L.
Rodzina: Grossulariaceae – agrestowate
_(1).jpg)
[PL] Porzeczka agrest, agrest
[DE] Die Stachelbeere
[EN] gooseberry, English gooseberry
Stanowisko: słoneczne
Gleba: praktycznie każda, dostatecznie wilgotna
Termin kwitnienia: poł. IV-p. V
Długość kwitnienia:ok. 2 tyg.
Rozmnażanie:odkłady zwykłe
Wydajność miodowa:10-30 kg/ha
Wydajność pyłkowa:0,5-1,5 kg/ha
Kolor obnóży:jasnożółty, zielonkawoszary
Agrest jest silnie kolczastym krzewem dorastającym do 1,5 m wysokości. W uprawie znajduje się od XVI w. Wytwarza małe, skórzaste, 3-5 klapowe liście oraz drobne, niepozorne kwiaty, które zwisają na krótkich szypułkach. Białawe lub czerwonawe kwiaty wyrastają pojedynczo lub są zebrane po 2-3 w krótkie grona. Kwitną od połowy IV do pierwszych dni V. Niektórzy pszczelarze uważają, że zakwitanie agrestu jest sygnałem, aby w rodzinach pszczelich zacząć dodawać ramki z węzą (jest to oczywiście umowne). Owocem są okrągłe lub podługowate jagody w kolorze od zielonego do ciemnoczerwonego. Zjada się je na surowo bądź przeznacza na przetwory: dżemy, kompoty, wina i inne napoje alkoholowe. Suszone owoce stanowią namiastkę rodzynek oraz można z nich sporządzać herbatę, zaś młode liście są używane jako dodatek do sałatek.
_(1).jpg)
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów