Pożytki pełni lata: KRZEWINKI I PÓŁRZEWY DZIKO ROSNĄCE
Macierzanka piaskowa – Thymus serpyllum L.
Rodzina: Lamiaceae – jasnotowate
Występowanie: murawy, przydroża, skarpy, bory sosnowe
Stanowisko: słoneczne, ciepłe
Gleba: piaszczysto-gliniasta, piaszczysta
Termin kwitnienia: VI-IX
Długość kwitnienia: ~6 tyg.
Rozmnażanie: siew nasion, sadzonki pędowe
Wydajność miodowa: 50-150 kg/ha
Wydajność pyłkowa: ok. 1 kg/ha
Kolor obnóży: kremowoszary
Roślina tworzy niskie (30-40 cm), zwarte darnie (dzięki wytwarzaniu korzeni w węzłach i ich zakorzenianiu się) do czego nawiązuje łacińska nazwa gatunkowa pochodząca prawdopodobnie od greckiego hérpein lub łacińskiego sérpere, które tłumaczy się jako pełzać. Macierzanka rośnie w miejscach słonecznych i piaszczystych, na suchych murawach, przydrożach, skarpach, w borach sosnowych, jest też uprawiana w celach ozdobnych i leczniczych. Roślina wykształca czterokanciaste, owłosione łodygi oraz drobne, skórzaste, w zarysie eliptyczne liście, które wyrastają na krótkich ogonkach parami naprzeciw siebie. Kwiaty są wargowe o purpurowej lub różowofioletowej koronie, zebrane w nibyokółki tworzące na szczycie łodygi główkowaty kwiatostan. Na wardze dolnej widoczne są plamki wskazujące owadom drogę do nektaru. Cała roślina przyjemnie pachnie, co jest odczuwalne, zwłaszcza po jej roztarciu. Kwitnienie trwa od VI do IX. Owocem jest rozłupnia. Nasionami chętnie żywią się mrówki. Macierzanka znalazła zastosowanie jako roślina przyprawowa (zwł. do potraw z baraniny), olejkowa (przemysł perfumeryjny i mydlarski) i lecznicza (o czym wspomina już papirus Ebersa). W Islandii wykorzystywano jej pędy do aromatyzowania kwaśnego mleka. Obecnie zalecana jest jako środek wykrztuśny, przeciwzapalny, rozkurczowy i odkażający. Stosowana jest w chorobach układu oddechowego, przy niestrawności, dolegliwościach kobiecych oraz do niszczenia pasożytów jelitowych. Macierzanka należy do roślin obrzędowych święconych 15 VIII (wianuszki z ziela miały chronić dom przed nieszczęściem) i magicznych. Ziele wykorzystuje się do produkcji likierów, wódek i herbaty, a kwiaty mogą stanowić jadalną dekorację potraw. Używana jest także do konserwowania okazów anatomicznych i zielarskich oraz do ochrony papieru przed brunatnieniem. W starożytnym Egipcie roślina znalazła zastosowanie przy balsamowaniu.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Szyplin zielny – Dorycnium herbaceum Vill.
Rodzina: Fabaceae – bobowate
Stanowisko: słoneczne
Gleba: sucha, zasobna w wapń
Termin kwitnienia: VI-VIII
Długość kwitnienia: 2-3 mies.
Rozmnażanie: siew nasion, sadzonki półzdrewniałe
Wydajność miodowa: brak danych
Wydajność pyłkowa: brak danych
Kolor obnóży: żółty
Jest półkrzewem osiągającym 30–70 cm wysokości. W Polsce uzyskał status gatunku krytycznie zagrożonego (Polska Czerwona Księga Roślin). Jego cienkie pędy są rzadko rozgałęzione, zdrewniałe u nasady, w górnej części zielne. Pokładają się lub podnoszą. Liście są dłoniastodzielne, pięciolistkowe. Na powierzchni poszczególnych listków wyrastają włoski mechaniczne. Kwiaty (12–26) zebrane są w główkowaty kwiatostan. Kielich jest delikatnie owłosiony z trójkątnymi ząbkami na szczycie. Korona o długości 4– 5 mm utworzona jest z 5 białych płatków. Kwitnienie przypada na VI–VIII. Owoc stanowi jednonasienny strąk.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów