fbpx

NEWS:

BYLINY DZIKO ROSNĄCE

Rdestowiec ostrokończysty (= rdest ostrokończysty) – Reynoutria japonica Houtt.

Rodzina: Polygonaceae – rdestowate

tab_wystepowanieWystępowanie:

przydroża, nasypy, miejsca ruderalne, w sąsiedztwie rzek

tab_stanowiskoStanowisko:

słoneczne, półcieniste

tab_glebaGleba:

praktycznie każda

tab_termin-kwitnieniaTermin kwitnienia:

VIII–IX

tab_dlugosc-kwitnieniaDługość kwitnienia:

~ 3 tyg.

tab_rozmnazanieRozmnażanie:

podział, fragmentacja kłączy

tab_wydajnosc-miodowaWydajność miodowa:

250–270 kg/ha

tab_wydajnosc-pylkowaWydajność pyłkowa:

brak danych

tab_kolor-obnozyKolor obnóży:

kremowy

rdestowiec_ostrokonczysty_(32)
Rdestowiec ostrokończysty
Reynoutria japonica Houtt.
[DE] Der Japanische Staudenknöterich, Kamtschatka-Knöterich, Japanknöterich
[EN] Asian knotweed, Japanese knotweed

Pochodzi z Japonii, gdzie m.in. jest rośliną pionierską na wulkanach. Do Europy gatunek został sprowadzony w latach 20. XIX w. w celach ozdobnych, lecz zaczął się niekontrolowanie rozrastać i został zaliczony do agresywnych, trudnych do wytępienia roślin inwazyjnych.

Występuje nad rzekami, na przydrożach, nasypach i w miejscach ruderalnych. Jest okazałą (osiąga 2–3 m wysokości), tworzącą duże kępy byliną. Pod ziemią wyrastają grube, rozgałęzione kłącza.

Część nadziemną stanowi gruba, czerwonawo nabiegła łodyga. Liście są sztywne, duże, trójkątnie jajowate z uciętą nasadą, ustawione w dwóch szeregach. Mają ostre wierzchołki, dorastają do 15 cm długości. Przylistki zrastają się w błoniasty element nazywany gatką.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Korzenie i nasiona są jadalne. Młode łodygi mogą być spożywane jak szparagi, natomiast liście i młode pędy stosowane jako substytut rabarbaru, gdyż podobnie jak on odznaczają się kwaśnym smakiem.

rdestowiec_ostrokonczysty_(35)
Rdestowiec ostrokończysty.

Pszczoły chętnie oblatują kwiaty rdestowca, praktycznie przez cały dzień z największą intensywnością między 11:00 a 17:00. Zbierają głównie nektar zawierający średnio 30-50% cukrów. Jeden kwiat wydziela 0,2–0,5 mg cukrów. Wydajność miodową oszacowano na około 250–270 kg/ha. Pyłkiem pszczoły są mniej zainteresowane, choć mogą zbierać go, formując kremowe obnóża.

Roślina daje sobie radę na różnych stanowiskach i różnych typach gleb. Rozmnaża się bardzo łatwo nawet z niewielkiego fragmentu kłącza. Rośnie bardzo szybko i równie szybko odrasta po ścięciu. Z racji statusu rośliny inwazyjnej nie zaleca się, a wręcz zabrania jej rozpowszechniania w uprawie.


 Wydanie tradycyjneZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"

Rośliny pożytkowe


Rośliny pożytkowe