Pożytki wczesnoletnie
- rośliny kwitnące w V-VI
ROŚLINY JEDNOROCZNE DZIKO ROSNĄCE
Gorczyca polna (= ognicha) – Sinapis arvensis L.
Rodzina: Brassicaceae – kapustowate
![]() |
pola uprawne, siedliska ruderalne |
![]() |
słoneczne |
![]() |
żyzna |
![]() |
V-VII |
![]() |
3-4 tyg. |
![]() |
siew nasion |
![]() |
70-100 kg/ha |
![]() |
35-100 kg/ha |
![]() |
szarożółty |
Gorczyca polna, ognicha
Sinapis arvensis L.
[DE] Der Acker-Senf, falscher Hederich, Ackerkohl
[EN] charlock mustard, field mustard, wild mustard
Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych chwastów segetalnych (rosnących na polach) na całym świecie. Najczęściej występuje w uprawach roślin okopowych i zbożowych, a także w miejscach ruderalnych.
Cechuje się bardzo szybkim tempem wzrostu oraz wytwarza długi, wrzecionowaty korzeń. Łodyga ognichy jest wzniesiona, owłosiona do kwiatostanu, wyżej naga, dorastająca do 60 cm wysokości.
_opt.jpeg)
W dolnej części łodygi, osadzone są lirowate liście na ogonkach, w górnej – siedzące, podługowate, brzegiem ząbkowane. Złocistożółte kwiaty zebrane są w groniasty kwiatostan.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Wydajność pyłkowa wynosi około 35 kg/ha a niektórzy twierdzą, że nawet 100 kg z 1 ha.
Ognicha preferuje żyzne, zasobne w węglan wapnia gleby oraz ciepłe, słoneczne stanowiska. Rozmnaża się z nasion. Siewki są wrażliwe na niskie temperatury i dlatego rośliny występują głównie w uprawach jarych.
Mak polny – Papaver rhoeas L.
Rodzina: Papaveraceae – makowate
![]() |
ugory, miejsca ruderalne, miedze, pola uprawne |
![]() |
cięższa, żyzna, zasobna w azot |
![]() |
V-VIII |
![]() |
~2 tyg. |
![]() |
siew nasion |
![]() |
brak produkcji nektaru |
![]() |
22 mg/kwiat |
![]() |
zielonkawoszary |
Mak polny
Papaver rhoeas L.
[DE] Der Klatschmohn
[EN] common poppy
Jest gatunkiem jednorocznym lub dwuletnim. Najczęściej zachwaszcza uprawy roślin użytkowych, występuje także na miedzach, ugorach i w miejscach ruderalnych. Wykształca prostą lub słabo rozgałęzioną, sinawozieloną łodygę pokrytą odstającymi włoskami.
Łodyga osiąga 20-70 cm wysokości i zawiera biały, trujący sok mleczny. Być może od niego wywodzi się łacińska nazwa papaver, którą tłumaczy się jako zgubny sok lub puchnąć. Liście wyrastające w dolnej części łodygi mają krótkie ogonki, liście łodygowe są ich pozbawione.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Płatkami barwiono wino i herbatę, a pąki kwiatowe spożywano. W Egipcie kwiatami przystrajano grobowce, być może dlatego, iż są symbolem zmartwychwstania. Nasiona o orzechowym smaku można wykorzystać do wypieku ciast (makowce) oraz tłoczyć z nich olej. Liście służą do sporządzania sałatek i zup, mogą być także dodatkiem do pizzy lub pierogów.
Kwiaty maku są chętnie odwiedzane przez pszczoły, mimo że dostarczają tylko pyłku. Owady korzystają z niego w godzinach rannych od 5:30 do 10:00. Jeden kwiat produkuje około 22 mg pyłku zawierającego 49% białka i 2% tłuszczy.
Roślina preferuje gleby cięższe i żyzne, zasobne w azot. Wymaga suchych i słonecznych stanowisk. Rozmnaża się z nasion, które kiełkują nawet w niskiej temperaturze.
_opt.jpeg)
Mak polny. Fot. Aneta Sulborska
Rzodkiew świrzepa (= łopucha) – Raphanus raphanistrum L.
Rodzina: Brassicaceae – kapustowate
![]() |
pola uprawne, nieużytki, przydroża, ugory, miejsca ruderalne |
![]() |
słoneczne |
![]() |
piaszczyste, gliniaste, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym |
![]() |
V-VII (IX) |
![]() |
3-4 tyg. |
![]() |
siew nasion |
![]() |
50 kg/ha |
![]() |
40-90 kg/ha |
![]() |
żółty |
Rzodkiew świrzepa, łopucha
Raphanus raphanistrum L.
[DE] Der Acker-Rettich
[EN] wild radish, white charlock, jointed charlock
Jest pospolitym chwastem ruderalnym i segetalnym (polnym), zwłaszcza w uprawach zbożowych i okopowych, rozpowszechnionym w całej Europie, Ameryce Północnej i na Syberii. Masowe wystąpienie łopuchy obserwuje się na glebach lekko kwaśnych i obojętnych.
[...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów
Pszczoły zbierają z kwiatów rzodkwi świrzepy nektar i pyłek, z którego formują na ogół duże, żółte obnóża. Wydajność pyłkowa waha się od 40 do 90 kg/ha. Jeden kwiat produkuje 1,8-2,3 mg nektaru o średniej zawartości cukrów 50%. Wydajność miodowa wynosi około 50 kg/ha.
_opt.jpeg)
Miód z łopuchy cechuje się łagodnym smakiem i złocistożółtym kolorem oraz szybko krystalizuje.
Rośliny preferują słoneczne stanowiska oraz piaszczyste lub gliniaste podłoża. Rozmnażają się z siewu. Bezpośrednio po dojrzeniu nasiona kiełkują słabo i dopiero dłuższe leżenie w glebie (powodujące uszkadzanie łupiny nasiennej) zapewnia im dobre wschody.
_opt.jpeg)
Rzodkiew świrzepa. Fot. Aneta Sulborska