Pszczelarstwo Kanady w 2020 roku
Zdjecie: Freepik, pixabay.
Urząd Statystyczny Kanady opublikował dane o sytuacji w pszczelarstwie w roku 2020. Według nich produkcja miodu spadła o 4,3% w porównaniu z poprzednim rokiem 2019. Za jedną z głównych przyczyn uważa się ograniczenie importu matek pszczelich z innych krajów, spowodowane obostrzeniami związanymi z pandemią. W ostatnich latach Kanada importowała nawet 250 tys. matek pszczelich z Australii, Nowej Zelandii, USA i Chile.
Główne cechy kanadyjskiego pszczelarstwa w roku 2020:
|
2020 rok |
Zmiany w porównaniu z rokiem 2019 (%) |
Produkcja miodu (tys. ton) |
37,6 |
-4,3 |
Koszty produkcji miodu (mln. dolarów kanadyjskich) |
208,8 |
+14,9 |
Liczba rodzin pszczelich (tys. szt.) |
746,6 |
-5,6 |
Wielkość i wartość eksportu kanadyjskiego miodu okazały się najniższymi w ostatnich 5 latach. Większość miodu sprzedawano na rynku lokalnym, z powodu zwiększonego popytu na miód, jako naturalny produkt zdrowotny i wzmacniający odporność.
|
2020 rok |
Zmiany w porównaniu z rokiem 2019 (%) |
Eksport miodu (mln. dolarów amerykańskich) |
36,1 |
-14,6 |
Eksport miodu (tys. ton) |
9,4 |
-28,7 |
Import miodu (mln. dolarów amerykańskich) |
31,7 |
- 7,2 |
Import miodu (tys. ton) |
7,1 |
+7,6 |
Głównymi nabywcami kanadyjskiego miodu były Japonia, USA i Chiny, a dostawcami – Brazylia, USA i Indie.
Na przełomie 2018 i 2019 roku kanadyjskim pszczelarstwem wstrząsnęła afera związana z fałszowaniem miodu: odkryto, że 22% z 240 próbek zawiera syropy. Najczęściej fałszowany był miód importowany z Grecji, Chin, Indii, Pakistanu i Wietnamu. Jako zamiennika używano syropów: kukurydzianego, ryżowego, buraczanego czy innych. Kolejne testy jakości miodu przeprowadzono od 1.04.2019. do 31.03.2020. Miód sprawdzano za pomocą jądrowego rezonansu magnetycznego. Zastosowano dwie próbki: docelową i dla sieci handlowej.
Czytaj także: Pszczelarstwo w cieniu wojny
Rezultaty pokazały, że ze 127 próbek 16 zawierało miód krajowej produkcji, a 111 z importu. Jakość 13,3% próbek (17 przypadków, z czego tylko 1 krajowy) okazała się niewystarczająca. Pobieranie próbek w sieci handlowej dotyczyło zapakowanego, jednoskładnikowego miodu oferowanego w handlu detalicznym. Do jej przeprowadzenia zaangażowała się niezależna strona trzecia. Z 148 próbek 103 zawierały miód krajowego pochodzenia, 45 pochodziło z importu. Jakość 145 próbek okazała się zadowalająca. 3 próbki złej jakości pochodziły z importu. Podkreślono, że rezultaty badań „w ogóle nie są reprezentatywne dla miodowego rynku Kanady”.
Źródło: Apiworld.ru i apiworld.ru