Ekstremalna susza i upały niszczą pszczelarstwo Hiszpanii
Zdjęcie: Freepik
Pszczelarstwo Hiszpanii wyróżnia się wysokim poziomem rozwoju. Produkcja miodu w ostatnich latach wynosiła 27–35 tys. ton rocznie (w 2021 roku było to 31,6 tys. ton). Wartość hiszpańskiego miodu, wosku, pyłku i innych produktów pszczelich szacowana jest na 200 mln euro. Jednak w kończącym się roku zmiany klimatyczne doprowadziły do katastrofy.
Według hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa liczba pszczelarzy zwiększała się sukcesywnie od 2008 roku i w 2022 roku wynosiła 29 tys. osób. Zawodowi pszczelarze są właścicielami 2,4 mln rodzin pszczelich ze wszystkich 2,9 mln w kraju. W średnim gospodarstwie pasiecznym znajdują się 103 zasiedlone ule.
Ostatnimi laty Hiszpania zajmowała siódme miejsce na świecie pod względem wielkości importu miodu oraz ósme miejsce pod względem jego eksportu. Lwia część importowanego miodu była z zyskiem reeksportowana. Cena tony eksportowanego hiszpańskiego miodu jest średnio o 1,5 razy wyższa od ceny tony importowanej patoki.
Dynamika importu miodu przez Hiszpanię:
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021 |
|
Mln $ |
77,3 |
68,5 |
57,4 |
66,1 |
83,4 |
Tys. ton |
32,2 |
27,9 |
26,8 |
31,7 |
31,6 |
Źródło: International Trade Centre
W 2021 roku Hiszpania importowała miód z 40 państw. Jego najważniejszymi dostawcami byli: Portugalia (4,7 tys. ton), Chiny (4 tys. ton), Rumunia (4,1 tys. ton), Urugwaj (3,5 tys. ton) oraz Niemcy (2,5 tys. ton).
Dynamika eksportu hiszpańskiego miodu:
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021 |
|
Mln $ |
110,7 |
105,6 |
88,4 |
112,4 |
128,6 |
Tys. ton |
24,8 |
23,1 |
22,5 |
28,3 |
28,4 |
Głównymi nabywcami hiszpańskiego miodu w 2021 roku były: Francja (7,4 tys. ton), Niemcy (5 tys. ton), Włochy (2 tys. ton), Arabia Saudyjska (1,6 tys. ton) oraz Portugalia (1,5 tys. ton).
Dla hiszpańskiego pszczelarstwa 2022 rok okazał się najgorszym w przeciągu ostatnich 20 lat. Z powodu ekstremalnej suszy i pożarów produkcja miodu zmniejszyła się nawet o 40–50%. W największym stopniu ucierpiały regiony: Andaluzja, Murcja i Walencja.
Czytaj także: Trendy w światowym pszczelarstwie
Spadek produkcji miodu i wzrost kosztów własnych pszczelarzy znacznie osłabił pozycję Hiszpanii na światowym rynku. Gwałtownie wzrósł import patoki, za to zmniejszył się jej eksport.
W pierwszym półroczu 2022 roku import miodu przez Hiszpanię wyniósł 20,2 tys. ton – 4,2 tys. ton więcej niż w analogicznym okresie zeszłego roku. Ponad połowa tej ilości została zakupiona w krajach spoza UE.
Najważniejszymi dostawcami miodu do Hiszpanii w pierwszym półroczu 2022 roku były Chiny (4,8 tys. ton w cenie 1420 euro za tonę), Portugalia (3,6 tys. ton po 2080 euro za tonę) oraz Włochy (1 tys. ton – 1860 euro za tonę).
Według prognoz ekspertów odbudowanie strat w hiszpańskim pszczelarstwie w 2022 roku, poniesionych w wyniku klęsk żywiołowych, a także kryzysu energetycznego i innych czynników, zajmie wiele lat. Przypuszcza się, że 2023 rok może okazać się równie dramatyczny co mijający 2022.
Czytaj także: Portugalia - kryzys za kryzysem
Organizacje pszczelarskie zwróciły się do rządu Hiszpanii z prośbą o zwiększenie wsparcia i dotacji dla pszczelarzy. Część środków, niezbędnych do przezwyciężenia kryzysu branży, ma być zainwestowana w ramach programów rozwoju obszarów wiejskich.