Tureckie pszczelarstwo
Zdjęcie: Freepik.
Turcja może pochwalić się znacznymi sukcesami w rozwijaniu pszczelarstwa. Wciąż solidnie utrzymuje się na trzecim miejscu na świecie pod względem ilości wyprodukowanego miodu. Średnia konsumpcja patoki na osobę rocznie wynosi 1,3-1,4 kg, co również stawia ten kraj wysoko w rankingu.
W 2020 roku w Turcji zarejestrowanych zostało 82 tysiące pszczelarzy i 8,2 miliona rodzin pszczelich. Wciąż rozwija się również pszczelarstwo miejskie. Na przykład w Ankarze jest 118 tysięcy rodzin pszczelich (w 2003 roku było ich 10 tysięcy), a w Stambule zarejestrowano 1500 pszczelarzy, którzy pozyskują 4 tys. ton miodu rocznie.
Dynamika wzrostu liczby rodzin pszczelich w Turcji
|
2010 |
2019 |
2020 |
Liczba rodzin pszczelich w milionach |
5,6 |
8,0 |
8,2 |
Produkcja miodu (tys. ton). |
81 |
109 |
114 |
Uważa się, że baza pożytkowa Turcji pozwoli na dalszy wzrost produkcji miodu. Przyczynia się do tego przeznaczanie pod uprawy słonecznika, bawełny* i innych roślin miododajnych coraz większych połaci gruntów rolnych. Jednakże z tego powodu rodziny pszczele coraz częściej padają ofiarami pestycydów stosowanych w zwalczaniu szkodników upraw. W prowincji Adana i Konya w 2020 r. w wyniku otrucia pestycydami umarło 30% pszczół.
Coraz więcej problemów tureckiemu pszczelarstwu serwują zmiany klimatu. Według słów przewodniczącego Związku Pszczelarzy Tureckich Zija Sachnina w 2020 r. straty spowodowane globalnym ociepleniem przerosły straty wywołane pandemią koronawirusa, a susza w śródziemnomorskiej i egejskiej części kraju spowodowała spadek produkcji miodu spadziowego. Analogiczne tendencje obserwowano w pierwszej połowie 2021 r.
Czytaj także: Pszczelarstwo Czech
Turcja jest dużym producentem organicznego miodu. W 2017 pozyskano tam około 700 a w 2018 r. ok. 900 ton patoki tego typu. Miód ten głównie przeznaczany jest na eksport.
Pod względem objętości eksportowanego miodu Turcja znajduje się w trzeciej dziesiątce krajów sprzedających miód za granicę. Średnio eksportowane jest 5,5 tys. ton miodu rocznie. W 2020 r. Turecki miód sprzedano do 50 krajów. Głównymi kupującymi, tak jak w poprzednich latach, były Niemcy, USA i Arabia Saudyjska. Pod względem ilości eksportowanego miodu Turcja zajmuje 22 miejsce, a pod względem jego wartości – 20.
Dynamika eksportu tureckiego miodu:
|
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
|
Milionów $ |
14,9 |
23,9 |
25,6 |
24,7 |
26,2 |
Tysięcy ton |
3,6 |
6,1 |
6,4 |
5,5 |
6,0 |
Import miodu do Turcji jest bardzo mały i nie przekracza 50 ton rocznie. W 2020 r. z Niemiec, Kanady i Indii ściągnięto 49 ton miodu. W poprzednie lata te liczby były jeszcze niższe.
Czytaj także: Pszczelarstwo Meksyku 2020
Pod względem objętości spożycia miodu krajowego, Turcja jest jednym ze światowych liderów, bo 99% konsumowanej patoki, jest właśnie turecka.
*Bawełna jest samopylna, chociaż nektarodajna. Wprowadzenie w jej uprawy pszczół miodnych powoduje wzrost masy włókien o 12% i wzrost zawiązywania owoców o 17%. Jest to więc opłacalne (przyp. tłum.).
Źródło: apiword.ru