Pszczelarstwo Chile w 2021 roku
Źródło: freepik.
Chile ma bardzo rozwinięte pszczelarstwo. Zajmuje czwarte miejsce pośród krajów latynoamerykańskich pod względem ilości produkowanego miodu, zaraz po Argentynie, Meksyku i Brazylii. Eksport patoki także jest bardzo wysoki.
Produkcja miodu w dobrych latach wynosi 7–11 tys. ton. Miód organiczny jest wytwarzany od 2005 roku w certyfikowanych gospodarstwach w rejonie Andów i Patagonii. W tym roku udało się zakończyć rejestrację pszczelarzy, która trwała od 2018. W 2020 roku w 16 prowincjach Chile było 8,8 tys. pszczelarzy, 17 tys. pasiek i 1,2 mln rodzin pszczelich. Udział mężczyzn wynosi 65%, kobiet – 31%, a działalności gospodarczych – 4%.
W statystycznym gospodarstwie pasiecznym w Chile znajduje się średnio 140 rodzin pszczelich. Oznacza to, że chilijskie pasieki są największe, w porównaniu do gospodarstw pozostałych krajów Ameryki Łacińskiej. 86% to pasieki rodzinne. Prowadzeniem pasiek wędrownych zajmuje się 61% pszczelarzy. Centra pszczelarstwa to region Maule i Araucanía, w których skoncentrowane jest 37% wszystkich rodzin pszczelich.
Procent małych, średnich i dużych gospodarstw pasiecznych w Chile
Kategorie gospodarstw: |
Liczba rodzin pszczelich w gospodarstwie: |
% ogólnej liczby gospodarstw: |
Małe (hobbystyczne) |
< 50 |
17 |
Średnie (półprofesjonalne) |
50–500 |
45 |
Duże (komercyjne, profesjonalne) |
>500 |
38 |
Zaangażowanie pszczelarzy w wyrób produktów pszczelarskich i równoległe obszary działalności:
Wyrób: |
Liczba pszczelarzy-producentów |
% ogólnej liczby pszczelarzy: |
Miód |
8543 |
97,7 |
Zapylanie upraw rolniczych |
2253 |
25,7 |
Pszczoły (matki, pakiety i odkłady) |
1423 |
16,2 |
Propolis |
579 |
6,6 |
Pyłek |
511 |
5,8 |
Wosk |
485 |
5,5 |
Mleczko pszczele |
245 |
2,8 |
Apiterapia |
160 |
1,8 |
Zmiany klimatu negatywnie odbijają się na chilijskim pszczelarstwie. Według badań Papieskiego Uniwersytetu Katolickiego w Valparaíso (PUCV) w ciągu ćwierćwiecza – od 1997 do 2020 roku – z powodu suszy i ostrych wahań opadów produkcja miodu w centralnych regionach kraju zmniejszyła się o ponad 50%, a w pozostałych miejscach nawet o 90%. Z powodu zmniejszenia bazy roślin miododajnych w tych rejonach pszczelarze są zmuszeni na wędrówki z pasiekami na południe; przerzucają się z produkcji miodu na hodowlę matek i pakietów przeznaczonych na eksport, a także zapylanie upraw awokado, borówek, malin, jabłoni, migdałowców i innych plantacji. Przy tym znacznie zwiększyło się ryzyko zatrucia pszczół przez pestycydy.
Czytaj także: Arabia Saudyjska intensywnie rozwija rolnictwo
Do czasów pandemii Chile eksportowało do Kanady, Francji, Włoch i innych państw 22 tys. matek i 2,2 tys. odkładów.
W 2020 roku z powodu suszy i innych pogodowych anomalii produkcja miodu okazała się najmniejsza od 30 lat. Można założyć, że wyprodukowano ledwie 4–5 tys. miodu (autorowi artykułu nie udało się zdobyć konkretnych danych).
W ciągu dwóch ostatnich lat drastycznie zmniejszył się eksport chilijskiego miodu. Jako jedną z głównych przyczyn eksperci wymieniają spadek produkcji, niesprzyjającą koniunkturę światowego rynku i wzrost wewnętrznego popytu na ten produkt.
W rejestrze pszczelarzy-eksporterów miodu (RAMEX) zarejestrowane jest 1809 pszczelarzy. Wykaz funkcjonuje od 2011 roku. Uczestnikom wydawane są certyfikaty potwierdzające, że ich miód pochodzi z Chile, a jego jakość spełnia wymagania krajów importujących.
Więcej niż 90% eksportowanego miodu dostarczane jest do krajów Unii Europejskiej. W 2020 roku udział Niemiec w zakupach chilijskiego miodu wyniósł 77%, Francji 15% i Belgii 2%.
Dynamika eksportu chilijskiego miodu:
|
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
Mln $ |
21,1 |
16,4 |
29,0 |
12,5 |
5,4 |
Tys. ton |
5,0 |
3,9 |
6,6 |
3,4 |
1,6 |
Źródło: dane Międzynarodowego Urzędu Statystycznego
Według średniego spożycia miodu na osobę Chile wyprzedziło inne państwa Ameryki Łacińskiej i zrównała się z UE. W 2004 roku ten wskaźnik wynosił 98 g, w 2013 roku – 220 g, w 2018 roku – 400 g, a w 2020 roku – 700 g. Prezydent Krajowej Federacji Sieci Pszczelarskiej (PAN F.G.) uważa, że spożycie miodu w Chile nadal będzie rosło. Wniosek ten potwierdzają statystyki sieci handlowych. Według danych sieci handlowej Rural World Store Network INDAP, na początku pandemii Covid-19 miód stał się „najlepiej sprzedającym się produktem” w Chile.
Czytaj także: Tureckie pszczelarstwo
W 2020 roku miód był spożywany w 50% chilijskich gospodarstw domowych (30% w roku 2018), z których 46% robiło to z myślą o „zdrowotnych właściwościach miodu”, 33% biorąc pod uwagę jego właściwości odżywcze, a pozostałe – z powodu tego, że miód to naturalny produkt. Wiek większości osób spożywających miód wynosi pomiędzy 30 a 50 lat.
Z okazji Dnia Miodu, obchodzonego w Chile początkiem sierpnia, Krajowa Federacja Sieci Pszczelarskiej corocznie organizuje festiwal miodu, którego głównym celem jest propagowanie pszczelarstwa i zalet miodu oraz innych produktów pszczelich.
W sierpniu 2021 roku odbył się 22. Zjazd Krajowej Federacji Sieci Pszczelarskiej, podczas którego poruszono m.in. kwestie organizacji i przygotowań do 48. Kongresu Apimondia, który ma odbyć się w Chile w 2023 roku.
W chilijskich mediach, póki co, nie uwzględnia się prawdopodobieństwa przesunięcia terminu Kongresu, jednak nie można wykluczyć, że temat ten zostanie wkrótce poruszony – biorąc pod uwagę przesunięcie terminu 47 Kongresu Apimondii w Rosji z 2021 na 2022 rok z powodu pandemii koronawirusa.
Według ocen ekspertów, sytuacja w chilijskim pszczelarstwie w pierwszej połowie 2021 roku, w porównaniu z analogicznym okresem roku 2020, „trochę się poprawiła”.
Źródło: apiword.ru