Pszczoły jedzą mięso?
Zdjęcia: Freepik.
Swego czasu w sieci pojawiły się artykuły, które udowadniały wpływ mikrobów w diecie na prawidłowy rozwój pszczół miodnych. Miały być one dodatkowym źródłem białka dla rosnących larw. Jednak dr Kirk Anderson (naukowiec prowadzący USDA Honey Bee Research Center) podkreśla, że zaszła pewna pomyłka i wyjaśnia jaka. Warto przeczytać.
Nowe i ważne odkrycie, któremu zagraniczne media nadały tytuł „Bees Need Meat” (pszczoły potrzebują mięsa), nie dotyczyło pszczoły miodnej. W badaniu, które przytaczano tj. „Omnivory in Bees: Elevated Trophic Positions among All Major Bee Families”, opublikowanym w 2019 r. pod przewodnictwem Steffana A. Shawna, mowa jest tylko o kilku gatunkach pszczół samotnic. Pszczoły miodne w ogóle się w nim nie pojawiały i naukowcy mieli ku temu dobry powód. Nasze podopieczne bowiem przetwarzają i przechowują pyłek w całkiem odmienny sposób niż inne gatunki, które rzeczywiście jedzą „bakteryjne mięso”. Co więcej, sposób, w jaki pszczoły miodne kontrolują wzrost mikroorganizmów, jest ich cechą charakterystyczną. Rodziny pszczele cechuje złożone życie społeczne, przekładające się na sukces tego gatunku.
Najpierw przyglądnijmy się pszczołom, które rzeczywiście jedzą „mięso mikrobów”. Większość z nich to gatunki charakterystyczne dla Ameryki Północnej, samotnice lub tworzące małe, nieskomplikowane kolonie. Każda samica w takim układzie jest jednocześnie zbieraczką, królową i konstruktorką gniazda. Zainfekowany bakteriami i innymi mikroorganizmami pyłek kładą obok złożonego jajeczka. Rozpoczyna się wyścig z czasem – kto rozwinie się szybciej? Dlatego, gdy larwa się wykluwa, to rozpoczyna pożywianie się pyłkiem częściowo już strawionym przez bakterie czy grzyby i rzeczywiście wtedy pochłania sporą ilość protein „odzwierzęcych”. Mikroby żyjące na pyłku nazwano „mięsem”, ponieważ po ocenieniu ich wartości odżywczych okazało się, że ich skład chemiczny jest zbliżony właśnie do białka zwierzęcego.
Wcześniejsze badania nad wzrostem pleśni na zgromadzonym przez pszczoły pyłku dokładnie wykazały, jak szybki wzrost pleśni może „pożreć” dużą liczbę larw pszczół samotnic razem z pyłkiem zresztą. To dlatego pszczoły samotnice raczej nie składają jaj w zbiorczych komorach, lecz odgradzają je ściankami. Inne gatunki pszczół samotnic rozwinęły sposoby walki z grzybami, m.in. stosując materiał roślin prozdrowotnych (jest to tzw. farmakofagia). Ponadto ślina owadów, w procesie ewolucji, nabrała właściwości ochronnych przed mikrobami.
Oczywiście zebrany pyłek nie ma tylko niebezpiecznych mikroorganizmów, patogenicznych pleśni czy bakterii, lecz także te korzystne dla zdrowia, które ograniczają wzrost np. pleśni (Lactobacillus, Acetobacteraceae). Cała kompozycja przypomina kiszonkę, podawaną zwierzętom gospodarskim.
Czytaj także: Zbadają wpływ zanieczyszczeń powietrza na pszczoły
Jednak pszczoły miodne wykształciły o wiele więcej lepszych strategii radzenia sobie z niepożądanym i niekontrolowanym wzrostem mikrobów. Po pierwsze larwy pszczół spożywają bardzo mało, jeśli w ogóle, pyłku, więc siłą rzeczy nie pochłaniają aż tak dużo mikrobów, jak ich samotne kuzynki. Poza tym czyścicielki, oddelegowane do sprzątania gniazda, usuwają porażone i martwe larwy. Natomiast karmicielki kontrolują wiele szczegółów odżywienia rodziny – zanim pokarm w postaci mleczka pszczelego trafi do larwy, trawiony jest przez dorosłego osobnika. Poza tym pierzga może zawierać nawet do 50% miodu, ograniczającego wzrost bakterii. Zresztą zarówno miód, jak i mleczko pszczele mają sporo składników antybakteryjnych, które skutecznie ograniczają ich rozwój. Razem te dwie substancje chronią zapasy pyłku przed zniszczeniem i zapewniają pszczołom pokarm, gdy brakuje go w środowisku. Bez mleczka i miodu wieloletnie trwanie rodziny pszczelej nie byłoby możliwe. Można nawet teoretyzować, że ewolucja tak złożonej i długowiecznej struktury społecznej była napędzana przez presję środowiskową ze strony patogenów.
Z analizy Kirka Andersona jasno wynika, że pszczoły miodne nie jedzą „mięsa z mikrobów”. Ekspert zauważa, że naukowy proces opiera się na przemyślanych analizach i sprawdzaniu wyników. Problemem jest nadinterpretacja wyników i brak sięgania do artykułów źródłowych przez media. Stąd zabójcze szerszenie i mięso dla pszczół. Często wina leży tyleż po stronie dziennikarza, co autora artykułu naukowego. Dziennikarz nie musi wszystkiego wiedzieć, chociaż wypadałoby konsultować się z autorami artykułu. Dobrym przykładem nadinterpretacji wyników z ostatnich miesięcy był artykuł „Chernobyl-level radiation exposure damages bumblebee reproduction: a laboratory experiment”, w którym badania laboratoryjne na trzmielach media przełożyły na trzmiele żyjące w zonie, co oczywiście było błędem. Jednak w ten błąd dziennikarzy wprowadzili sami naukowcy, bezsensownie wspominając w tytule Czarnobyl, tylko po to, by przykuć uwagę czytelników. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj: Trzmiele z Czarnobyla.
W przypadku omawianych pszczół jedzących mięso media nie sprawdziły, że słowo „pszczoła” odnosi się do innych gatunków owadów, niż miodna (czyli ta najbardziej popularna). I nie ma się co dziwić – taki obraz pszczół utrwalają sobie wzajem nie tylko media, ale też pszczelarze, bardzo skoncentrowani wyłącznie na swoich podopiecznych. A jak wiadomo, pszczoły miodne od samotnic różnią się znacznie, chociażby pod względem złożoności społeczeństwa czy rodzaju gniazda, które tworzą.
Czytaj także: Coraz mniej gatunków pszczół?
Na końcu artykułu Kirk Anderson wspomina, że badanie mikroflory jest bardziej skomplikowane, niż by się mogło wydawać. Wpływa na nią ma przebieg sezonu. Dobra pogoda skutkuje częstymi wędrówkami i przemieszczaniem się pszczół, a także rojeniem, a zła uziemia pszczoły w ulu i ogranicza kontakt ze światem zewnętrznym. Z kolei wilgotność i temperatura wpływa na zachowanie się pszczół w gnieździe czy rozwój mikroorganizmów. Ponadto funkcjonowanie rodziny zależy od indywidualnych jednostek, ich higieniczności, stopnia antybiotyczności i probiotyczności wydzielin. Ule mają swój własny profil bakteryjny. Lwia część tych mikrobów nie została przeniesiona z kwiatów „dopiero co”, lecz jest w gniazdach przez całe lata i może być uważana za „rodzime” dla środowiska ulowego.
Źródło: beeculture.com
Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"
ze świata
- Powrót do różnorodności biologicznej najprawdopodobniej zajmuje aż 75 lat
- Bułgaria i Rumunia chcą się chronić przed importem miodu z Ukrainy
- Tani importowany miód zagraża niemieckim pszczelarzom
- Ukraina notuje straty w pszczelarstwie
- Kobiety wiejskie w dystrykcie Ikzce otrzymały sprzęt pszczelarski
- W Ukrainie zaktualizowano wymagania dotyczące miodu
- Niemieccy pszczelarze chcą unieważnienia patentu wegańskiego miodu
- Przez Nosema ceranae i Lotmaria passim pszczoły spożywają więcej pokarmu
- Unia Europejska zaostrza kontrolę importu miodu
- 1000 dni wojny i ekologia na Ukrainie
- Pszczoły pokrzyżowały plany Mety
- Manifest dla dzikich pszczół: sztuka i edukacja ekologiczna w Wielkiej Wystawie Pszczół
- Wielka Wystawa Pszczół już wkrótce w Szwajcarii!
- Miód na kołach, czyli jak pszczelarze-koczownicy prowadzą pasieki w górach Kirgistanu
- Sytuacja w mołdawskim pszczelarstwie jest bardzo poważna
- Zapylanie wibracyjne – nowe fakty
- Połączenie sił w branży pszczelarskiej
- Obcy gatunek pszczół w Europie
- Nowy pasożyt pszczół w Europie
- Międzynarodowe Forum na rzecz zrównoważonego pszczelarstwa
- Zagadka pszczelarska z USA
- Spadek w światowym handlu miodem
- Lidl rozdawał napój dla pszczół
- Wespół w zespół - czyli o współpracy trzmieli
- Niesamowita zdolność trzmieli
- Portugalscy pszczelarze niepokoją się o przyszłość
- Greccy pszczelarze żądają zwiększenia wsparcia od państwa
- Węgry cofnęły zakaz importu ukraińskiego miodu
- Hiszpania – trzy nieudane sezony z rzędu
- Rekordy kanadyjskiego pszczelarstwa
- Kryzys gospodarczy wykańcza pszczelarstwo Argentyny
- Rozkład. Czyli o tym, jak zanieczyszczenia powietrza wpływają na znajdowanie pokarmu przez pszczoły
- Czarnogóra z sukcesem rozwija pszczelarstwo
- Produkcja miodu spada
- Pszczelarstwo Kazachstanu
- Jak kwiaty się poddają
- Geny pszczoły-altruistki
- Pszczelarstwo Słowenii – wzór dla innych krajów
- Miód ze spadzi… piewika
- Spadek produkcji miodu w Nowej Zelandii
- Słowacja wstrzymała import miodu z Ukrainy
- Pszczoła trąbalska
- Pszczelarstwo Węgier
- Słów kilka o pszczelarstwie Tanzanii
- Co jest ważne dla pszczoły?
- Pszczoły są prawo- czy leworęczne?
- Tradycje pszczelarskie związane ze śmiercią
- Czy chińskie pszczelarstwo padnie?
- Miód z pola minowego
- Szczepionka dla pszczół zatwierdzona w Kanadzie
- O muszycy pszczół
- Amerykańska pszczoła
- Najbardziej pszczele miasto świata
- Australia się poddaje
- Fałszowanie miodu – współczesny proceder? Czyli słów kilka o starożytnej cywilizacji pszczelarskiej
- Kartel cukrowy w Niemczech
- O tańcu „drżeniowym” pszczół
- A jednak Einstein mówił o pszczołach
- Poczwarki pszczół z czasów faraonów znalezione w Portugalii
- Wpływ wojny na eksport ukraińskiego miodu
- Kwietna łąka w King’s College
- Pszczelarstwo Szwajcarii
- Porozmawiać z pszczołą
- Walcząc z warrozą wybiją rodzime gatunki?
- Pszczelarstwo Syrii po wojnie domowej
- Pszczoła, mannoza i nowotwory
- Pszczelarstwo Bułgarii
- Pakistan zacieśnia współpracę z Chinami
- Pszczelarstwo Australii – problem z roślinami
- USA traci coraz więcej pszczół miodnych
- Podwodni zapylacze
- Przez złodziei rzucił pszczelarstwo
- Już jest! Szczepionka dla pszczół
- Skąd są pszczoły miodne? Nowe odkrycia!
- Hiszpańskie pszczelarstwo ma poważne problemy
- Emocjonalne życie pszczoły
- Jak ćma do… wiśni?
- Wirus pszczeli wykryty w komarze
- Uwaga! Konkurs miodów w Chile jednak się odbędzie
- Płaz zapylający?
- Jak pszczoły nawigują?
- Produkcja miodu w Chinach wciąż rośnie
- Pszczelarstwo Grecji
- Ewakuacja pszczół, czyli jak podczas wojny Ukraińcy ratują swoje owady
- Trujący wiatr – czyli o dryfcie pestycydów
- Pszczelarstwo organiczne na świecie w 2020 roku
- Śledztwo nad dręczem – czyli dlaczego psy nie tropiły
- Coraz mniej miodu manuka?
- Pszczelarstwo Brazylii
- Kto uczy tańczyć pszczołę?
- Apimondia – nie będzie konkursu miodów
- Owady dziedziczą wiedzę społecznie
- Pszczelarstwo Kanady w 2022 roku
- Fałszowanie miodu w USA
- Pszczelarstwo Filipin
- Doświadczenie robotnicy
- Lot trzmiela – czyli jak uniknąć wypadku drogowego
- Pszczelarstwo Wietnamu
- Pyłek słonecznika a dręcz – obszerniejsze wyjaśnienie
- Światowy handel miodem
- Różnice w budowie zasklepu czerwiu i miodu
- Genetyczne bingo
- W Rosji pszczoły masowo giną od pestycydów
- Pyłek słonecznika przeczyszcza trzmiele
- Pasieka doszczętnie zniszczona przez niedźwiedzia
- Szczepionka dla pszczół wstępnie zatwierdzona
- Kolejny pasożyt pszczół w Australii
- Ile pszczół w rodzinie to pracusie?
- Chroniony szerszeń zagraża pasiekom
- Ekstremalna susza i upały niszczą pszczelarstwo Hiszpanii
- Cmentarny miód z Waszyngtonu
- Weź udział w The Golden Bee Award
- Cypr po klęskach żywiołowych
- Lustrzana pułapka
- Trendy w światowym pszczelarstwie
- Rozwój pszczelarstwa Kirgistanu
- Indie zbierają owoce słodkiej rewolucji
- Wirus i jajniki
- Nowy robot zapylający jest efektywny
- Katastrofa pszczelarska po huraganie Ian
- Pszczelarstwo Jemenu w czasach wojny domowej
- Pszczelarstwo Argentyny w liczbach i faktach
- Węgierskie pszczelarstwo – nowe wyzwania
- Spadek długości życia pszczół
- Meksyk – produkcja i eksport miodu
- Pestycydy w chińskim miodzie
- Pszczelarstwo Japonii
- Czy trzmiele dobrze się bawią?
- Ukraińskie pszczoły rozbroiły granaty
- Elektryzująca atmosfera… roju
- Chilijska ustawa o pszczelarstwie
- Turcja rośnie w siłę
- Poszczuła ludzi pszczołami
- Jak w Oszu rozwijają pszczelarstwo
- Wielkie wytruwanie pszczół
- Pszczoły to ryby
- Pożegnanie z trawą
- Pszczelarstwo Włoch – coraz więcej problemów
- Portugalia – kryzys za kryzysem
- Życie i śmierć pasożyta
- Tydzień szerszenia azjatyckiego 2022
- Rolnictwo miejskie w tropikach
- Pszczoły miodem dla duszy
- Pszczelarstwo Nowej Zelandii w 2022 roku
- Napięcia między australijskimi stanami
- Ule połączone… szwedzki projekt BeeLab
- Niedźwiedzica pojadła szalonego miodu
- Kierunek rozwoju pszczelarstwa USA
- Rozwój kubańskiego pszczelarstwa
- Nowa substancja przeciwko warrozie?
- Skąd Varroa destructor wziął się w Australii?
- Gdzie pszczoła nie może, tam pośle… pszczołę
- Pestycydy uszkadzają mózg pszczoły
- Badania miodu mówią o pszczole
- Pszczelarstwo Iranu po sankcjach Zachodu
- Kiedy pszczole się chce?
- Tajwan walczy z fałszowaniem miodu
- Połowa kanadyjskich rodzin pszczelich nie żyje
- Schłodzić ul, zanim trutnie eksplodują
- Słono-słodkie gusta pszczół
- Pszczelarstwo Tajwanu – sukcesy i problemy
- Pszczelarstwo Afganistanu przestało się rozwijać
- O 50% mniej pestycydów do 2030?
- Australia – odszkodowania i powrót do pracy
- Ogród działkowy jako ogród naturalny
- Ból pszczoły
- Motyle, pszczoły i… bawełna
- Brakuje pszczół na arbuzach
- Varroa destructor znowu wykryta w Australii
- Dramat australijskich pszczelarzy
- Odszkodowanie za glifosat w miodzie
- Nietoperze i pszczoły
- Bakterie symbiotyczne i ich niesamowita praca
- Rynek miodu w 2021 roku w liczbach
- Olejek z oregano kontra Varroa destructor
- Kawa, pszczoły i ptaki
- Sadzimy drzewa dla pszczół
- Proszą papieża o ratunek dla pszczół
- Wysokie, zimowe straty rodzin pszczelich w Kanadzie
- Inwazja ropuch na ule
- Pasieka po wizycie...?
- Zielony heavy metal – czyli rzecz o krzyku roślin
- Śmierć milionów pszczół
- Pszczelarstwo Turcji w przededniu Apimondii
- Pszczelarstwo Azerbejdżanu w 2021 roku
- Memrystory… z miodu?!
- „Maj bez koszenia” przyjmuje się w USA
- Pszczelarstwo Kanady w 2021 roku
- Czy słonecznik podąża za słońcem?
- Pszczelarstwo Uzbekistanu bije rekordy
- Pszczoły kontra… Rosjanie?
- O bakteriach w nektarze, cieple i trzmielach
- Żel na pszczele rany?
- Apimondia znowu w Stambule!
- Grzyb, który dręczy dręcza
- Ule, które wykrywają fale uderzeniowe
- Pszczelarstwo Finlandii
- Pszczelarstwo Wielkiej Brytanii – skromna teraźniejszość i mglista przyszłość
- Gdy jest zbyt gorąco, trutnie eksplodują
- Kongres Apimondii w Ufa odwołany
- Wiosenne targi miodowe w Ostrawie 18-19 marca 2022
- Jak ceny antydumpingowe USA mogą wpłynąć na światowy rynek pszczelarski
- Komisja UE pozywa Niemcy za niewystarczającą ochronę przyrody
- Ledwie zaczął się sezon, a już kradną ule
- Zanieczyszczenie powietrza i zapylanie
- Jaki miód najbardziej kusi niedźwiedzie?
- Tajemnicze upadki rodzin pszczelich w Korei Południowej
- Pszczelarstwo Chin contra pandemia
- Tiametoksam dopuszczony do użycia w Wielkiej Brytanii
- Robiąc niewiele, można robić wiele!
- Rzeź pszczół w australijskich sadach migdałowych
- Spirulina dla pszczół
- Pszczelarstwo Argentyny i cła antydumpingowe USA
- Pszczelarze walczą o swoje
- Ukraina – sytuacja i prognozy cen miodu
- Ciemno! To spadam!
- Pszczelarstwo Indii w 2021 roku. „Miodowa rewolucja” trwa
- Pszczoły wschodnie wrzeszczą, gdy atakuje je szerszeń
- Varroa wibruje!
- Pozytywne zamiany w pszczelarstwie Armenii
- Angażujący pomysł na edukowanie ludzi o roślinach i pszczołach
- Skąd pochodzą pszczoły?
- Gruzja bardzo zwiększyła eksport miodu w 2021
- Pszczelarstwo Brazylii
- Pszczelarstwo Francji – rekord i porażka w dwa lata
- Jak pandemia wpłynęła na pszczelarstwo światowe?
- Baszkirski miód
- Lepiej być pszczelarzem niż inżynierem?
- Pszczoły z dystansem
- Jak pszczoła z popiołów!
- Inwazyjne pszczoły
- Pszczelarstwo Malty
- Pszczelarstwo Chile w 2021 roku
- Pyłek wspiera odporność pszczół na pestycydy
- Kwiaty jak brudne klamki, czyli rzecz o przenoszeniu wirusów
- Miód z radiocezem
- Jak wzrosła liczba rodzin pszczelich na świecie?
- Starożytna biżuteria pszczelarska
- Pszczelarstwo Mołdawii – tendencje rozwoju
- Karmienie pszczół mięsem drobiowym przez wieki
- Rój pszczół zażądlił pingwiny
- Pszczelarstwo Singapuru w 2021 roku
- Polska nowym importerem rosyjskiego miodu
- O miodzie pszczół bezżądłowych
- Mikroplastik na ciałach pszczół
- Działanie antybakteryjne szwajcarskich miodów
- Jak wytresować trzmiela
- Wywęszy kwiat, wywęszy chorobę! Czyli pszczoły czują „koronawirusa”
- Zwycięzcy drugiej edycji konkursu Bee Press Photo
- Niemcy chcą zmian w rolnictwie, by chronić owady
- Róża z kolcami. Czyli o pestycydach w uprawach roślin ozdobnych
- Grecki miód lepszy niż manuka (oraz rzecz o jego liofilizacji)
- Program lepszej ochrony pszczół w Austrii
- Podpalenie uli w Nottingham
- Arabia Saudyjska intensywnie rozwija pszczelarstwo
- USA weźmie się za krzywdzący import miodu?
- Chiński robot zapyli sady?
- Co za dużo, to niezdrowo, więc pogadaj ze swoim dzieckiem o jedzeniu mrożonego miodu
- Tureckie pszczelarstwo
- Antidotum na pestycydy?
- Bombowe pszczoły
- Jak się kwiat śpieszy…
- Historia na skale, czyli wizerunek pierwszego pszczelarza
- Pszczelarstwo Meksyku w 2020
- Wiedzieć, kiedy przestać
- Grzyb contra warroza
- Sommelier miodu
- Pszczelarstwo Czech
- W sadach Kanady zabraknie zapylaczy?
- Zerwij chodnik, posadź kwiat
- Wosk pszczeli paliwem satelitów?
- Pszczelarstwo Pakistanu
- Chiny na światowym rynku miodu w 2020 roku
- Rzepak vs jabłonie
- Pszczelarstwo USA w 2020 roku
- Pismo Święte i pszczoły
- Prawa Ukrainy – nowy program wspierający pszczelarstwo
- Fotowoltaika pomoże zapylaczom?
- Pszczoły odminują Ukrainę i Bałkany?
- Bez pszczół: MeliBio pracuje nad wegańskim miodem
- Skąd się wzięły pszczele kasty?
- Pszczoły jedzą mięso?
- Pszczelarstwo Kanady w 2020 roku
- Pszczelarstwo w cieniu wojny
- Zbadają wpływ zanieczyszczeń powietrza na pszczoły
- No to gleba! Czyli wpływ neonikotynoidów na pszczoły samotnice.
- Women for Bees – program UNESCO pod patronatem Angeliny Jolie
- Jak się walczy z barszczem w Rosji?
- Ulubionym słodzikiem amerykanów stał się miód
- Austria – rok 2021 rokiem pszczół samotnic
- Produkcja miodu w Australii spadła
- Produkcja miodu w Pakistanie rośnie
- W Szwecji nadal rośnie zainteresowanie pszczelarstwem
- Coraz mniej gatunków pszczół?
- Kolejny krok przeciw nosemozie
- Odpowiedzą za spalenie pasieki
- Psi nos na tropie zgnilca
- Brexit – co z importem pszczół?
- Kryzys w pszczelarstwie RPA trwa
- Piekło w raju, czyli pszczoły znikają z Hawajów
- Pszczelarstwo najbardziej opłacalnym, niszowym kierunkiem dla rolników?
- Pszczelarstwo w Maroku
- Woskowa Neferetiti
- Japonia nie chce nowozelandzkiego miodu?
- Zastosowanie dronów w kolejnych uprawach
- Kupą na niego. Czyli nietypowa ochrona przed szerszeniami.
- Odkryto nowy gatunek pszczoły
- Chorwackie pszczelarstwo
- Rosyjskie pszczelarstwo w 2020 roku
- Introwertyczne pszczoły
- W Odessie pszczoły wyszły z uli
- Sprytne grzyby contra pszczoły
- Nowa Zelandia – rząd opłaca kursy pszczelarskie
- Precyzyjna aplikacja leków? Tylko z pszczołą miodną!
- Problem utraconych genów mniejszy niż sądzono?
- Indyjski miód jest fałszowany na potęgę
- Chiny contra Australia – oberwą pszczelarze?
- Jakość matki a temperatura
- Trzmiele z Czarnobyla
- Pszczela mapa świata
- Różowa „ciastolina” wabi pszczoły
- Nauka na zimno, czyli przechowywanie pszczół w chłodniach
- Kongres Apimondia został przeniesiony na 2022 rok
- Nie śpią, bo są podtrute – nowe badania o pszczelim śnie
- Wędrówka pestycydów z wiatrem – od Tyrolu do Szwajcarii
- Mało miodu, niższe ceny
- Pszczelarski potencjał Nowej Zelandii
- Artysta tworzy obrazy z pszczół
- Jak pszczoły surfują po wodzie
- Pszczele mandale
- Fałszerze miodu zabijają pszczelarstwo
- Dalsze badania nad jadem pszczelim i COVID-19
- Załap się na „National Honey Show”
- Airbnb dla dzikich pszczół
- Jak RPA radzi sobie ze złodziejami uli?
- Mołdawia - trudny sezon pszczelarski
- Mikrobiom pszczoły, a jej zapach
- Pozytywne zmiany w indyjskim pszczelarstwie
- Australia – intensywna współpraca pszczelarzy i producentów migdałów
- Francja chce czasowo przywrócić neonikotynoidy do użytku
- Azerbejdżan – wzrost produkcji miodu
- Szkolą młode pszczoły dla zwiększenia plonów
- Pszczoły a zanieczyszczenie powietrza
- Mecz na ostrzu… żądła
- Niemcy - spadek produkcji miodu
- Miejskie trzmiele są większe
- Jad pszczeli leczy raka piersi?
- Jak je pszczoła?
- Moneta roku 2020 jak plaster pszczeli
- Austria – małe zbiory miodu
- Wstępne podsumowanie sezonu pszczelarskiego na Ukrainie
- „Ołowiany miód” z okolic Notre Dame
- Prawosławna tradycja pszczelarska, czyli miodowy Spas
- Piękna akcja rosyjskich pszczelarzy
- Wszechobecna nosemoza
- Czerwień i pszczoły
- Fatalny rok na Ukrainie – spadła produkcja miodu
- Paragwajskie pasieki płoną
- Titanie i kwakanie – nie tak oczywiste
- Austriacy przyjaźni pszczołom
- Pszczelarskie przysłowia ludowe na najgorętszy dzień w roku
- Aborygeni wykorzystywali wosk i propolis do tworzenia sztuki naskalnej
- Jad pszczeli i SARS-CoV-2
- Gen teliotokii u pszczół
- Bańkowe zapylanie
- Unia Europejska chce wdrożyć plan zmniejszenia zużycia pestycydów o 50%
- Wsparcie finansowe pszczelarzy na Ukrainie do każdej rodziny pszczelej
- Pszczelarz zmarł po użądleniu przez szerszenia azjatyckiego
- Trzmiele przyspieszają kwitnienie roślin
- Szerszenie azjatyckie w USA i Kanadzie
- Stwórz domek dla owadów razem z Ikea
- Pszczoły jak konie trojańskie
- Coraz częstsze kradzieże uli w USA
- Susza i wylesianie niszczą pakistańskie pszczelarstwo
- Jak pszczoły rozpoznają zwłoki?
- Koronawirus uderza w kanadyjskie pszczelarstwo
- Dwupłciowa pszczoła
- Niebezpieczne zmiany w ocenie wpływu pestycydów na środowisko
- W Stanach przestaje się opłacać produkcja miodu
- Niebezpieczny wypadek z pszczołami w USA
- Rynek produktów pszczelich rośnie
- Koronawirus może zwiększyć sprzedaż miodu w Stanach
- Ciąg dalszy historii gąsienic barciaka zjadających plastik
- Trzmieli mózg na pestycydach
- Wirus zdeformowanych skrzydeł – jak manipuluje pszczołami?
- Samopylne migdałowce przyniosą straty farmerom?
- Ogień i pszczoły
- Trzmiele giną
- Organizacje europejskie opracowały plan działania, aby zaradzić alarmującej sytuacji na rynku miodu
- Pszczelarskie podsumowanie australijskich pożarów
- Niezwykły film dokumentalny macedońskiej produkcji pt. „Kraina miodu”
- Jak koronawirus wpływa na chińskie pszczelarstwo
- Mikołaj Stroiński otrzymał aż 4 nominacje do nagrody G.A.N.G za ścieżkę dźwiękową do gry Bee Simulator
- W Patagonii odkryto najstarszy dowód na istnienie pszczół
- Kwiaty w miastach są częściej odwiedzane przez owady zapylające niż na obszarach rolniczych
- Pszczoły pamiętają pozytywne i negatywne chwile
- Największa pasieka tradycyjna na świecie
- Australia liczy straty
- Nowy sposób walki z V. destructor i DWV
- Pszczoły wolą pola truskawek od rzepaku
- Cienie produkcji migdałów
- B-box – ul dla każdego?
- Największy na świecie rezerwat pszczół zagrożony
- Pszczoły spektakularnie przerwały mecz w Tanzanii
- EPA zatwierdziła stosowanie Vectorine
- Wielki szerszeń azjatycki wykryty w stanie Waszyngton
- Australijskie pożary buszu dewastują pszczelarstwo
- Coraz bliżej do opracowania skutecznego sztucznego zapylania
- Neonikotynoidy ciągle obecne w rzepaku
- TESCO wycofało ze sprzedaży fałszowane miody
- Osmia avosetta – pszczoła artystka
- Parlament Europejski odrzuca projekt, który niedostatecznie chroni pszczoły
- Nie wydalaj tam gdzie jesz. Rzecz o przenoszeniu chorób.
- Fałszowania miodu na masową skalę w Kanadzie i USA
- Pszczoły nośnikami biologicznych środków ochrony roślin
- Najgorszy rok w historii pszczelarstwa dla Włoch, Francji i Rumunii
- Pszczoły uczą się efektywniej, gdy są karane
- Pszczoły i osy na gazie
- Glifosat wycofany z Niemiec
- Miód z Azerbejdżanu wypłynie, ale już nie wpłynie?
- Opowieść o niewidomej pszczelarce
- Zegar dobowy roślin pomoże zwiększyć efektywność herbicydów
- Miód zagoił rany na genitaliach
- Odkryto nowe gatunki wymarłych owadów, które przegrały wyścig zbrojeń z pszczołami
- Billboardy domami dla pszczół
- Truteń oślepia matkę w czasie kopulacji
- Amerykańscy pszczelarze podają do sądu EPA
- Trzy miesiące więzienia za miód
- Niedźwiedź wie co dobre
- Hiszpańskie rozlewnie muszą podać skąd dokładnie pochodzi miód
- Dofinansowanie do kwietnych ogrodów
- Brazylia tonie w pestycydach
- Plaga rójek w Berlinie
- W Australii muchy zastąpią pszczoły?
- Szczepionka na jad pszczeli
- Za wymieranie rosyjskich pszczół odpowiada zmiana klimatu?
- Pszczoła-influencerka zbiera na koleżanki
- Hawaje i stan Nowy York zakazały chloropiryfosu
- Rosyjskie pszczoły masowo giną
- „Weed swap iniciative” czyli dobry przykład z Australii
- Efez, monety i pszczoły
- Pszczoły rozumieją wartość liczb
- Anglię opanowała łąkowa rewolucja
- Wpływ mieszanki chromu z pestycydami na pszczoły
- Spadek produkcji miodu w Australii o 70%
- Przystanki dla pszczół
- Pszczoły w wiolonczeli
- Ukraina wypadła z pierwszej trójki największych eksporterów miodu
- Prototypy robotów zapylających są coraz lepsze
- Światowy eksport miodu
- Glifosat będzie zakazany w Austrii
- Francuskie pszczoły głodują
- Genetyczne zwalczanie nosemozy
- Dzikie pszczoły moszczą gniazda plastikiem
- Taszczyn konserwuje pszczoły w niezwykły sposób
- Dziurki dla samotnic w cegłach angielskiego Brighton
- Wpływ ustawienia uli na błądzenie pszczół
- Porównanie efektywności zapylania przez pszczołę miodną i australijskie pszczoły bezżądłe
- Kwiaty „słyszą” bzyczenie pszczół i odpowiadają na ten dźwięk
- Analiza COLOSS strat rodzin pszczelich w okresie zimowym 2017/2018
- Tir przewożący pszczoły przewrócił się w Montanie
- Kwietny korytarz dla pszczół w Londynie
- Pszczoły przerwały mecz, więc je zlikwidowano
- Anulowanie rejestracji 12 pestycydów przez EPA
- Słoweńscy pszczelarze wręczyli papieżowi ule
- Pożądlony przez pszczoły mężczyzna zmarł
- Dziecko połknęło baterię? Podaj miód!
- Sztuczna inteligencja pomoże w walce z warrozą
- Zmiany kompozycji pokarmowej w mleczku dla królowych i robotnic
- Obce RNA zwiększa odporność pszczół
- Kieszonkowa podkarmiaczka
- Samce i samice pszczół wykazują różne reakcje na insektycydy
- Nowa metoda analizy miodu
- Jedz larwy! Będziesz wielki
- Jak zwiększyć ilość propolisu w ulu?
- Sprej zapylający zwiększy plony?
- Kolejny gatunek trzmiela zagrożony wymarciem
- Pszczoły na Notre-Dame przetrwały!
- Pornhub wspiera pszczoły
- Co się stało z pszczołami mieszkającymi na Notre-Dame?
- Mleczko pszczele ma wpływ na pamięć i długość życia pszczół
- Pszczoły żyły pod powieką kobiety
- Zaleszczotek aktywnie walczy z V. destructor
- Łapanie rójek może stać się nielegalne w Teksasie
- Wpływ czerwiu i młodych robotnic na długość życia pszczół
- Grzybica otorbielakowa wybija australijskie pszczoły. Winna jest dieta?
- Taniec pszczół przyda się w ochronie przyrody
- Pszczoły i ryby głosu nie mają?
- Tradycyjne rolnictwo w ochronie zapylaczy
- Kropki kwantowe rozwiązują zagadki zapylania
- Pszczoły bezżądłe zapylaczami w szklarniach
- Zapach pszczół zmienia się z wiekiem
- Wygodne wykrywanie nosemy
- „Cell uncapping” i ciasne komórki, czyli samodzielna walką pszczół z warrozą
- Determinacja kasty – nowe odkrycie
- Mały chrząszcz ulowy – krótka charakterystyka
- Wojna o miód manuka
- "Miód" dla wegan
- Szczepionka dla pszczół
- Przeanalizowano genom małego chrząszcza ulowego
- Kanada, USA, Nowa Zelandia
- USA, Niemcy, Australia