NEWS:

Pszczoły jedzą mięso?

pszczoly jedza mieso

Zdjęcia: Freepik.

Swego czasu w sieci pojawiły się artykuły, które udowadniały wpływ mikrobów w diecie na prawidłowy rozwój pszczół miodnych. Miały być one dodatkowym źródłem białka dla rosnących larw. Jednak dr Kirk Anderson (naukowiec prowadzący USDA Honey Bee Research Center) podkreśla, że zaszła pewna pomyłka i wyjaśnia jaka. Warto przeczytać.

Nowe i ważne odkrycie, któremu zagraniczne media nadały tytuł „Bees Need Meat” (pszczoły potrzebują mięsa), nie dotyczyło pszczoły miodnej. W badaniu, które przytaczano tj. „Omnivory in Bees: Elevated Trophic Positions among All Major Bee Families”, opublikowanym w 2019 r. pod przewodnictwem Steffana A. Shawna, mowa jest tylko o kilku gatunkach pszczół samotnic. Pszczoły miodne w ogóle się w nim nie pojawiały i naukowcy mieli ku temu dobry powód. Nasze podopieczne bowiem przetwarzają i przechowują pyłek w całkiem odmienny sposób niż inne gatunki, które rzeczywiście jedzą „bakteryjne mięso”. Co więcej, sposób, w jaki pszczoły miodne kontrolują wzrost mikroorganizmów, jest ich cechą charakterystyczną. Rodziny pszczele cechuje złożone życie społeczne, przekładające się na sukces tego gatunku.

Najpierw przyglądnijmy się pszczołom, które rzeczywiście jedzą „mięso mikrobów”. Większość z nich to gatunki charakterystyczne dla Ameryki Północnej, samotnice lub tworzące małe, nieskomplikowane kolonie. Każda samica w takim układzie jest jednocześnie zbieraczką, królową i konstruktorką gniazda. Zainfekowany bakteriami i innymi mikroorganizmami pyłek kładą obok złożonego jajeczka. Rozpoczyna się wyścig z czasem – kto rozwinie się szybciej? Dlatego, gdy larwa się wykluwa, to rozpoczyna pożywianie się pyłkiem częściowo już strawionym przez bakterie czy grzyby i rzeczywiście wtedy pochłania sporą ilość protein „odzwierzęcych”. Mikroby żyjące na pyłku nazwano „mięsem”, ponieważ po ocenieniu ich wartości odżywczych okazało się, że ich skład chemiczny jest zbliżony właśnie do białka zwierzęcego.

Wcześniejsze badania nad wzrostem pleśni na zgromadzonym przez pszczoły pyłku dokładnie wykazały, jak szybki wzrost pleśni może „pożreć” dużą liczbę larw pszczół samotnic razem z pyłkiem zresztą. To dlatego pszczoły samotnice raczej nie składają jaj w zbiorczych komorach, lecz odgradzają je ściankami. Inne gatunki pszczół samotnic rozwinęły sposoby walki z grzybami, m.in. stosując materiał roślin prozdrowotnych (jest to tzw. farmakofagia). Ponadto ślina owadów, w procesie ewolucji, nabrała właściwości ochronnych przed mikrobami.

Oczywiście zebrany pyłek nie ma tylko niebezpiecznych mikroorganizmów, patogenicznych pleśni czy bakterii, lecz także te korzystne dla zdrowia, które ograniczają wzrost np. pleśni (Lactobacillus, Acetobacteraceae). Cała kompozycja przypomina kiszonkę, podawaną zwierzętom gospodarskim.

Czytaj także: Zbadają wpływ zanieczyszczeń powietrza na pszczoły

Jednak pszczoły miodne wykształciły o wiele więcej lepszych strategii radzenia sobie z niepożądanym i niekontrolowanym wzrostem mikrobów. Po pierwsze larwy pszczół spożywają bardzo mało, jeśli w ogóle, pyłku, więc siłą rzeczy nie pochłaniają aż tak dużo mikrobów, jak ich samotne kuzynki. Poza tym czyścicielki, oddelegowane do sprzątania gniazda, usuwają porażone i martwe larwy. Natomiast karmicielki kontrolują wiele szczegółów odżywienia rodziny – zanim pokarm w postaci mleczka pszczelego trafi do larwy, trawiony jest przez dorosłego osobnika. Poza tym pierzga może zawierać nawet do 50% miodu, ograniczającego wzrost bakterii. Zresztą zarówno miód, jak i mleczko pszczele mają sporo składników antybakteryjnych, które skutecznie ograniczają ich rozwój. Razem te dwie substancje chronią zapasy pyłku przed zniszczeniem i zapewniają pszczołom pokarm, gdy brakuje go w środowisku. Bez mleczka i miodu wieloletnie trwanie rodziny pszczelej nie byłoby możliwe. Można nawet teoretyzować, że ewolucja tak złożonej i długowiecznej struktury społecznej była napędzana przez presję środowiskową ze strony patogenów.

Z analizy Kirka Andersona jasno wynika, że pszczoły miodne nie jedzą „mięsa z mikrobów”. Ekspert zauważa, że naukowy proces opiera się na przemyślanych analizach i sprawdzaniu wyników. Problemem jest nadinterpretacja wyników i brak sięgania do artykułów źródłowych przez media. Stąd zabójcze szerszenie i mięso dla pszczół. Często wina leży tyleż po stronie dziennikarza, co autora artykułu naukowego. Dziennikarz nie musi wszystkiego wiedzieć, chociaż wypadałoby konsultować się z autorami artykułu. Dobrym przykładem nadinterpretacji wyników z ostatnich miesięcy był artykuł „Chernobyl-level radiation exposure damages bumblebee reproduction: a laboratory experiment”, w którym badania laboratoryjne na trzmielach media przełożyły na trzmiele żyjące w zonie, co oczywiście było błędem. Jednak w ten błąd dziennikarzy wprowadzili sami naukowcy, bezsensownie wspominając w tytule Czarnobyl, tylko po to, by przykuć uwagę czytelników. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj: Trzmiele z Czarnobyla.

W przypadku omawianych pszczół jedzących mięso media nie sprawdziły, że słowo „pszczoła” odnosi się do innych gatunków owadów, niż miodna (czyli ta najbardziej popularna). I nie ma się co dziwić – taki obraz pszczół utrwalają sobie wzajem nie tylko media, ale też pszczelarze, bardzo skoncentrowani wyłącznie na swoich podopiecznych. A jak wiadomo, pszczoły miodne od samotnic różnią się znacznie, chociażby pod względem złożoności społeczeństwa czy rodzaju gniazda, które tworzą.

Czytaj także: Coraz mniej gatunków pszczół?

Na końcu artykułu Kirk Anderson wspomina, że badanie mikroflory jest bardziej skomplikowane, niż by się mogło wydawać. Wpływa na nią ma przebieg sezonu. Dobra pogoda skutkuje częstymi wędrówkami i przemieszczaniem się pszczół, a także rojeniem, a zła uziemia pszczoły w ulu i ogranicza kontakt ze światem zewnętrznym. Z kolei wilgotność i temperatura wpływa na zachowanie się pszczół w gnieździe czy rozwój mikroorganizmów. Ponadto funkcjonowanie rodziny zależy od indywidualnych jednostek, ich higieniczności, stopnia antybiotyczności i probiotyczności wydzielin. Ule mają swój własny profil bakteryjny. Lwia część tych mikrobów nie została przeniesiona z kwiatów „dopiero co”, lecz jest w gniazdach przez całe lata i może być uważana za „rodzime” dla środowiska ulowego.

Źródło: beeculture.com

 

Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"

ze świata


ze świata

30-01-2025, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Ukraina notuje straty w pszczelarstwie

ze świata

05-12-2024, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

1000 dni wojny i ekologia na Ukrainie

ze świata

05-12-2024, Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa

Pszczoły pokrzyżowały plany Mety

ze świata

14-06-2024, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Zagadka pszczelarska z USA

ze świata

21-02-2024, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Rekordy kanadyjskiego pszczelarstwa

ze świata

05-02-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Produkcja miodu spada

ze świata

25-01-2024, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Kazachstanu

ze świata

23-01-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Jak kwiaty się poddają

ze świata

11-01-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Geny pszczoły-altruistki

ze świata

02-01-2024, Publikacje - avatar Publikacje

Miód ze spadzi… piewika

ze świata

20-12-2023, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Spadek produkcji miodu w Nowej Zelandii

ze świata

17-11-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Pszczoła trąbalska

ze świata

13-11-2023, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Słów kilka o pszczelarstwie Tanzanii

ze świata

09-11-2023, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Węgier

ze świata

23-10-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Miód z pola minowego

ze świata

17-10-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Amerykańska pszczoła

ze świata

28-09-2023, Publikacje - avatar Publikacje

O muszycy pszczół

ze świata

20-09-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Australia się poddaje

ze świata

13-09-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Kartel cukrowy w Niemczech

ze świata

11-08-2023, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Szwajcarii

ze świata

11-08-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Porozmawiać z pszczołą

ze świata

04-08-2023, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Syrii po wojnie domowej

ze świata

21-07-2023, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Bułgarii

ze świata

05-07-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Podwodni zapylacze

ze świata

16-06-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Jak ćma do… wiśni?

ze świata

29-05-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Płaz zapylający?

ze świata

26-04-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Jak pszczoły nawigują?

ze świata

17-04-2023, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Produkcja miodu w Chinach wciąż rośnie

ze świata

11-04-2023, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Grecji 

ze świata

16-03-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Coraz mniej miodu manuka?

ze świata

13-03-2023, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Brazylii

ze świata

01-03-2023, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Kanady w 2022 roku

ze świata

28-02-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Fałszowanie miodu w USA

ze świata

28-02-2023, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Filipin

ze świata

23-02-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Doświadczenie robotnicy

ze świata

17-02-2023, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Wietnamu

ze świata

13-02-2023, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Światowy handel miodem

ze świata

25-01-2023, Publikacje - avatar Publikacje

Genetyczne bingo

ze świata

23-12-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Chroniony szerszeń zagraża pasiekom

ze świata

20-12-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Cypr po klęskach żywiołowych

ze świata

16-12-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Lustrzana pułapka

ze świata

07-12-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Rozwój pszczelarstwa Kirgistanu

ze świata

01-12-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Indie zbierają owoce słodkiej rewolucji

ze świata

29-11-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Wirus i jajniki

ze świata

14-11-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Meksyk – produkcja i eksport miodu

ze świata

04-11-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Japonii

ze świata

21-10-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Chilijska ustawa o pszczelarstwie

ze świata

21-10-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Turcja rośnie w siłę

ze świata

17-10-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Jak w Oszu rozwijają pszczelarstwo

ze świata

11-10-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Pożegnanie z trawą

ze świata

11-10-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Pszczoły to ryby

ze świata

03-10-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Portugalia – kryzys za kryzysem

ze świata

30-09-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Życie i śmierć pasożyta

ze świata

31-08-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Nowej Zelandii w 2022 roku

ze świata

31-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Pszczoły miodem dla duszy

ze świata

01-09-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Rolnictwo miejskie w tropikach

ze świata

26-08-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Kierunek rozwoju pszczelarstwa USA

ze świata

26-08-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Rozwój kubańskiego pszczelarstwa

ze świata

09-08-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Iranu po sankcjach Zachodu

ze świata

09-08-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Kiedy pszczole się chce?

ze świata

11-07-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Ogród działkowy jako ogród naturalny

ze świata

08-07-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Ból pszczoły

ze świata

06-07-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Brakuje pszczół na arbuzach

ze świata

01-07-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Odszkodowanie za glifosat w miodzie

ze świata

24-06-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Nietoperze i pszczoły

ze świata

24-06-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Rynek miodu w 2021 roku w liczbach

ze świata

10-06-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Kawa, pszczoły i ptaki

ze świata

11-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Inwazja ropuch na ule

ze świata

11-05-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Pasieka po wizycie...? 

ze świata

13-04-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Memrystory… z miodu?!

ze świata

07-04-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Uzbekistanu bije rekordy

ze świata

23-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Żel na pszczele rany?

ze świata

18-03-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Apimondia znowu w Stambule!

ze świata

16-03-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Ule, które wykrywają fale uderzeniowe

ze świata

15-03-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Finlandii

ze świata

26-01-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Chin contra pandemia

ze świata

17-01-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Spirulina dla pszczół

ze świata

11-01-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Pszczelarze walczą o swoje

ze świata

10-01-2022, Publikacje - avatar Publikacje

Ciemno! To spadam!

ze świata

05-01-2022, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Ukraina – sytuacja i prognozy cen miodu

ze świata

16-12-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Varroa wibruje!

ze świata

13-12-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Skąd pochodzą pszczoły?

ze świata

01-12-2021, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Brazylii

ze świata

23-11-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Baszkirski miód

ze świata

23-11-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Pszczoły z dystansem

ze świata

23-11-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Jak pszczoła z popiołów!

ze świata

23-11-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Inwazyjne pszczoły

ze świata

08-11-2021, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Malty

ze świata

02-11-2021, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Chile w 2021 roku

ze świata

02-11-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Miód z radiocezem

ze świata

01-10-2021, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Singapuru w 2021 roku

ze świata

14-09-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Jak wytresować trzmiela

ze świata

24-08-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Podpalenie uli w Nottingham

ze świata

11-08-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Chiński robot zapyli sady?

ze świata

09-08-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Tureckie pszczelarstwo

ze świata

09-08-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Antidotum na pestycydy?

ze świata

02-08-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Jak się kwiat śpieszy…

ze świata

28-07-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Bombowe pszczoły

ze świata

12-07-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Wiedzieć, kiedy przestać

ze świata

12-07-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Grzyb contra warroza

ze świata

08-07-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Sommelier miodu

ze świata

25-06-2021, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Czech

ze świata

08-06-2021, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo Pakistanu

ze świata

17-05-2021, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Rzepak vs jabłonie

ze świata

17-05-2021, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczelarstwo USA w 2020 roku

ze świata

27-04-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Pismo Święte i pszczoły

ze świata

26-04-2021, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Fotowoltaika pomoże zapylaczom?

ze świata

26-04-2021, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Pszczoły odminują Ukrainę i Bałkany?

ze świata

20-04-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Pszczoły jedzą mięso?

ze świata

26-03-2021, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Jak się walczy z barszczem w Rosji?

ze świata

17-02-2021, Publikacje - avatar Publikacje

Psi nos na tropie zgnilca

ze świata

12-02-2021, Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka

Kryzys w pszczelarstwie RPA trwa

ze świata

Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Powrót do różnorodności biologicznej najprawdopodobniej zajmuje aż 75 lat Zdjęcie...

ze świata

Kobiałka Teresa , 26-03-2025

Dotacje w ramach projektu Małopolska Pszczoła Fot. Teresa Kobiałka Zarząd Województwa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Regionalny Związek Pszczelarzy w Elblągu organizuje kurs pszczelarski Jeśli jesteście...

z Polski

Kobiałka Teresa , 25-03-2025

Jakie rośliny sadzić w pobliżu pasieki, aby zapewnić pszczołom...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 24-03-2025

Relacja z 62. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Puławach 11-12 marca...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

Jak zapakować słoik miodu na prezent? Słoik miodu to nie...

Porady pszczelarskie

Wydawnictwo Pasieka, 22-03-2025

Recenzja książki „Opowieści z nawłociowej pasieki” Ewy Zawadzkiej Fot. Teresa...

z Polski

Kobiałka Teresa , 22-03-2025

62. Naukowa Konferencja Pszczelarska 11-12 marca 2025 r. odbędzie się...

z Polski

Administrator, 22-03-2025

Bułgaria i Rumunia chcą się chronić przed importem miodu...

ze świata

Wielińska Agnieszka, 22-03-2025