Pszczelarstwo Wietnamu
Zdjęcia: freepik
Wietnam osiągnął duże sukcesy w rozwoju pszczelarstwa. Przez ćwierć wieku rozwinął nowoczesne sposoby gospodarowania, produkcję zorientował na eksport i położył podwaliny pod dalszy rozwój oraz modernizację branży.
Przy tym wszystkim miód zajmuje bardzo skromne miejsce w kuchni wietnamskiej. Średnie spożycie patoki na osobę wynosi jedynie 50 gramów rocznie. To jeden z najniższych wskaźników w Azji. Około 90% produkowanego w Wietnamie miodu jest wysyłane na eksport, głównie do krajów ze ścisłą kontrolą jakości miodu.
W Wietnamie nie istnieją problemy z brakiem pszczół do zapylania upraw rolniczych. Występuje tu 6 gatunków pszczół miodnych, europejska Apis mellifera i rdzenne: Apis cerana, Apis dorsata, Apis laboriosa, Apis andreniformis i Apis florea. Liczebność rodzin Apis mellifera jest oceniana na 1,1 mln, a Apis cerana – 0,4 mln. Rozwinięte jest zbieranie miodu dzikich pszczół, który wycenia się w Wietnamie 2–4 razy wyżej niż patokę od pszczoły miodnej. W wielu rejonach prowadzone jest pszczelarstwo w kłodach.
Głównymi roślinami miododajnymi są: kauczukowiec, kawowiec, longan, akacja Mangium, uczep owłosiony i liczi. Wietnamski miód jest głównie ciemnego koloru i za granicą stosowany przede wszystkim w przemyśle spożywczym.
Główne zagrożenia dla wietnamskich pszczół to choroby takie jak choroba woreczkowa czerwiu, zgnilec europejski, nosemoza i dwa gatunki roztocza: Tropilaelaps mercedesae i Varroa destructor.
Czytaj także: Światowy handel miodem
Rosnące szkody rolnictwu Wietnamu i jego pszczelarstwu przynoszą okresowo powtarzające się susze, powodzie i inne skutki zmian klimatu. Władze Wietnamu, we współpracy z międzynarodowymi organizacjami, podejmują energiczne działania mające na celu odtworzenie lasów namorzynowych, grających dużą rolę w ochronie przybrzeżnych rejonów kraju i ich rozwoju. Namorzyny to również rośliny miododajne.
Do 2021 roku pszczelarstwo Wietnamu charakteryzowało się stabilnym, progresywnym rozwojem.
Dynamika pszczelarstwa Wietnamu od 1985 do 2015 roku:
1985 |
1990 |
2000 |
2002 |
2008 |
2015 |
|
Liczba rodzin pszczelich (tys.) |
80 |
150 |
400 |
600 |
900 |
1300 |
Produkcja miodu (tys. ton) |
500 |
1500 |
8000 |
1900 |
21000 |
55000 |
Eksport miodu (ton) |
50 |
800 |
6000 |
15000 |
15000 |
47500 |
Produkcja miodu po 2015 roku wynosiła 55–64 tys. ton rocznie, a produkcja wosku – około 1 tys. ton. Pszczelarstwem zajmuje się 40 tys. gospodarstw domowych.
Pszczelarze komercyjni praktykują gospodarstwa wędrowne. Długość głównych szlaków wędrownych wynosi ponad 3 tysiące kilometrów:
Źródło: vietnamnews.vn
W 2021 roku Wietnam wyeksportował 60 tys. ton miodu o wartości 87 mln $ do 19 państw. Pięć krajów, które importują najwięcej wietnamskiego miodu, to:
Kraj |
Mln $ |
Tys. ton |
USA |
76,8 |
56,2 |
Wielka Brytania |
1,8 |
1,0 |
Tajlandia |
1,4 |
0,7 |
Japonia |
1,2 |
0,7 |
Niemcy |
1,5 |
0,3 |
Źródło: International Trade Centre
W 2021 roku Ministerstwo handlu USA wprowadziło antydumpingowy podatek w wysokości od 58,74% do 61,27% na importowany wietnamski miód. Ta akcja dotknęła 18 wietnamskich firm produkujących i eksportujących miód. To spowodowało, że w przeciągu 9 miesięcy 2022 roku sprzedano za granicę jedynie 24 tys. ton miodu o wartości 41 mln $. Tym samym drastycznie zmniejszyły się jego dostawy do USA. Wcześniej udział USA pod względem ilości zakupionego wietnamskiego miodu wyniósł 44%, krajów UE – 27,5%, państw Azji (Tajwan, Chiny, Tajlandia, Indonezja i Japonia) – 19% i Wielkiej Brytanii – 9%.
Import miodu przez Wietnam ostatnimi laty wynosił średnio 200 ton rocznie. Jego głównym dostawcą była i pozostaje Australia.
Czytaj także: Pszczoły masowo giną od pestycydów
Funkcjonujący od 2006 roku Ośrodek Badań Pszczół Tropikalnych i Pszczelarstwa przy Uniwersytecie Rolniczym prowadzi badania naukowe, organizuje szkolenia dla pszczelarzy oraz kursy doskonalenia zawodowego specjalistów, zajmuje się hodowlą pszczół (w tym sztuczną inseminacją matek), rozprowadza miód do sprzedaży na rynku krajowym i na eksport.