Unia Europejska zaostrza kontrolę importu miodu
Zdjęcie: Freepik
Od 30 listopada 2024 r. miód i inne produkty pszczele przeznaczone do spożycia przez ludzi mogą być importowane do UE wyłącznie pod warunkiem, że są wysłane, odebrane i (lub) wyprodukowane w zakładach wymienionych przez właściwy organ kraju eksportującego.
Miód i produkty pszczele coraz częściej stają się przedmiotem oszustwa i falsyfikacji. Szczególnie poprzez dodanie tam obcych cukrów. Według informacji Komisji Europejskiej w 46% ładunków z miodem i produktami pszczelimi podczas wwozu na teren Unii Europejskiej zostały stwierdzone różnego typu nieprawidłowości, a 57% eksporterów z krajów trzecich jest uznanych za podejrzanych o fałszowanie miodu przez syropy cukrowe.
Dlatego począwszy od 30.11 miód i inne pszczele produkty spożywcze mogą być wwożone na teren UE tylko wtedy, gdy są wysyłane, odbierane i (lub) produkowane w instytucjach wymienionych na liście przez właściwy organ kraju eksportującego.