Memrystory… z miodu?!
Zdjęcie: Freepik
Czego ci naukowcy nie wymyślą! W Washington State University badaczom udało się odkryć proces, który prawdopodobnie uprości i przyspieszy rozwój chipów, do których stworzenia posłużą memrystory wyprodukowane… z miodu!
Memrystory (od słów memory resistor czyli pamięć i opornik) mogą przechowywać i przetwarzać dane w pamięci. Tym samym naśladują pracę ludzkiego mózgu. Są to elementy bardzo lekkie i małe, a naukowcy z WSU w trakcie wstępnych badań stworzyli je z miodu. Miały one szerokość ludzkiego włosa, jednak docelowo powinien być jeszcze mniejszy, o szerokości 1/1000 otrzymanego modelu.
W trakcie eksperymentu miód najpierw przetworzono do postaci stałej, a następnie wsadzono między dwie metalowe elektrody, by zasymulować działanie synapsy. Synapsa to miejsce komunikacji dwóch neuronów, które przekazują sobie informację z zawrotną prędkością od 100 do 500 nanosekund. I właśnie taką prędkość udało się uzyskać eksperymentalnemu, miodowemu memrystorowi.
Technologia jest w trakcie rozwoju i zapewne dowiemy się więcej o memrystorach za kilka lat.
Źródło: komputerswiat.pl