Fałszowanie miodu w USA
Zdjęcie: freepik
Urząd nadzoru sanitarnego Agencji Żywności i Leków (FDA) opublikował wyniki kontroli importowanego miodu przeprowadzonej w 2021 i 2022 r. pod kątem „fałszowania z powodów ekonomicznych (EMA)”.
Kontrola została przeprowadzona, by ustalić poziom fałszerstwa syropami z trzciny cukrowej czy kukurydzy. Spośród 144 przetestowanych prób miodu z 32 krajów, 14 (10%) z Wietnamu, Grecji, Dominikany, Indii, Włoch, Jemenu, Libanu i Tajlandii nie spełniało wymogów. nieuczciwym firmom z wymienionych państw nie wydano pozwolenia na wwiezienie patoki na teren Stanów i wystosowano ostrzeżenia o imporcie (ang. Import Alert), by zapewnić bezpieczeństwo, użyteczność i odpowiednie oznaczenie produktów spożywczych.
W komunikacie poinformowano, że z powodów wyniku kontroli „może zostać przeprowadzone śledztwo” i „FDA także współpracuje z międzynarodowymi partnerami w celu wykrycia i zwalczenia fałszowania produktów spożywczych, w tym miodu”.
Źródło: fda.gov