Gruzja bardzo zwiększyła eksport miodu w 2021
Zdjęcie: Agnieszka Wielińska, autorka strony „Aga w krainie czarów".
Od stycznia 2021 r. do sierpnia włącznie Gruzja eksportowała 6 razy więcej miodu niż w 2020 roku i 20 razy więcej niż w roku 2019. Ostatnie miesiące kończącego się roku też wyglądają obiecująco. Gruziński miód jest eksportowany do 14 krajów świata.
Dynamika eksportu gruzińskiego miodu:
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021 styczeń-sierpień |
|
Tys. $ |
21 |
16 |
10 |
56 |
123 |
403 |
Ton |
4 |
2 |
2 |
6 |
22 |
115,5 |
Źródło: International Trade Center
TOP-10 krajów eksportujących gruziński miód w okresie styczeń-sierpień 2021
Kraj |
Tys. $ |
Tony |
Francja |
197 |
43,8 |
Bułgaria |
107,8 |
49,9 |
Zjednoczone Emiraty Arabskie |
18,8 |
3 |
Kazachstan |
17,2 |
3,9 |
USA |
13,8 |
1,4 |
Honkong |
11,3 |
1,4 |
Arabia Saudyjska |
10 |
1 |
Rosja |
7,5 |
10 |
Katar |
6,1 |
1 |
Japonia |
5,9 |
0,2 |
Sukcesy Gruzji w rozwoju eksportu miodu to rezultat zwiększonego wsparcia ze strony państwa, starań społeczeństwa pszczelarzy i pomocy międzynarodowych organizacji.
Stworzony w roku 2018 Związek Pszczelarzy Gruzińskich zrzesza dzisiaj 4000 pszczelarzy, 10 regionalnych Stowarzyszeń oraz 3 spółki handlowe. Zdecydowana większość (do 99%) z 50 tys. gruzińskich pszczelarzy to hobbyści. Tylko kilku posiada po 300 i więcej rodzin pszczelich. Według danych Państwowego Urzędu Statystycznego Gruzji w ostatnich latach produkowano 3,9–4 tys. ton miodu.
W grudniu 2016 roku Komisja Europejska pozytywnie oceniła państwowy system kontroli gruzińskiego miodu i dała zielone światło na import patoki do Unii Europejskiej, pod warunkiem utrzymywania norm jakości międzynarodowych i standardów europejskich. Wcześniej taka wymiana handlowa była niemożliwa, bo w produkcie znajdowano resztki antybiotyków i innych leków weterynaryjnych. Monitoring jakości gruzińskiego miodu był przeprowadzany w łotewskim laboratorium BIOR.
Czytaj także: Jak pandemia wpłynęła na pszczelarstwo światowe
W 2018 roku ujawniono, że 54% ze 100 testowanych próbek miodu nie odpowiadały standardom. W 2019 roku władze Gruzji zabroniły rejestrowania preparatów zawierających antybiotyki, niedozwolone do stosowania w weterynarii. W tym samym roku Związek Pszczelarzy Gruzińskich przeprowadził kampanię informacyjną przeciwko używaniu preparatów i środków niedozwolonych w pasiekach. Działania te przyniosły owoce: w 2019 roku resztki antybiotyków znaleziono zaledwie w 8% testowanych próbek.
W 2020 roku Państwowe Laboratorium Rolnictwa otrzymało akredytację, niezbędną do przeprowadzenia badań ponad 100 parametrów miodu. Według danych Związku Pszczelarzy Gruzińskich analiza partii miodu do sprzedaży na rynku lokalnym w Gruzji kosztuje 230 $, a do sprzedaży za granicę – 1080 $.
Znaczną pomoc dla Gruzji w rozwoju rolnictwa i pszczelarstwa okazała Organizacja Żywnościowa i Rolnicza przy ONZ. Dzięki jej pomocy w różnych regionach Gruzji do dzisiaj powstało 80 centrów demonstracyjnych i 10 szkół polowych, w których rolnicy są szkoleni w produkcji warzyw, nabiału i miodu. Praktyczne przygotowanie przeszło już ponad 1200 gruzińskich rolników, z których 25% to kobiety.
Czytaj także: Pszczelarstwo Francji - rekord i porażka w dwa lata
Od roku 2017 pomoc Gruzji w modernizacji pszczelarstwa oferują także Czechy. W lipcu 2021 roku Czeska Agencja Rozwoju otwarła w Tbilisi Wielofunkcyjne Centrum Pszczelarskie, wyposażone w nowoczesne sprzęty i przeznaczone do przeprowadzania badań naukowych i zwiększenia kwalifikacji pszczelarzy.
Perspektywicznym kierunkiem rozwoju gruzińskiego pszczelarstwa staje się produkcja miodu organicznego. Taki miód jest produkowany głównie w regionie Adżarii (obok Morza Czarnego) w „zagłębiach” lipowych zwanych „dżara”. Ule montowane są na specjalnych, drewnianych rusztowaniach na klifach. Niesamowite i wyglądające na niebezpieczne konstrukcje, mają chronić ule przed niedźwiedziami. Dodatkowo wokół wertykalnych pasiek rozwieszone są metalowe przedmioty i kości niedźwiedzi, by odstraszać drapieżniki. Konstrukcje możesz oglądnąć w jednym ze źródeł tego artykułu. Adżaria jest niesamowitym miejscem do produkcji pysznego i naturalnego miodu: sprzyjający klimat nadmorskich subtropików, ponad 1900 gatunków roślin kwitnących i kolonie odpornych i silnych pszczół rasy kaukaskiej. W regionie produkuje się ponad 10 gatunków miodu różniących się kolorem, zapachem i smakiem. Adżaria jest również jednym z niewielu rejonów świata, gdzie wciąż praktykowane są tradycje „dzikiego” pszczelarstwa. Rezultatem harmonijnego współistnienia pszczelarzy i przyrody jest 100% czysty organiczny miód, będący ważnym składnikiem tradycyjnej kuchni i medycyny ludowej.
Czytaj także: Pszczelarstwo Brazylii
Organiczne certyfikaty do dziś otrzymało około 20 producentów miodu, zjednoczonych w stowarzyszeniu. Znak towarowy „Miód Dżara” został zarejestrowany w Narodowym Centrum Własności Intelektualnej Gruzji. Pierwsza partia miodu Dżara została eksportowana do Arabii Saudyjskiej w tym roku.
W 2021 roku wiodącym eksporterem gruzińskiego miodu została firma „Apigeo”, która jest właścicielem nowo zbudowanego przedsiębiorstwa w Imeretii do przetwarzania i pakowania miodu. Inwestycja w ten projekt wyniosła 500 tys. lari (około 660 tys. zł).
Wielkość importu miodu do Gruzji jest nieznaczna i dziesięciokrotnie mniejsza niż eksport. W okresie styczeń-sierpień 2021 sprowadzono 10,7 ton miodu o wartości 15,6 tys. $ z Rosji, Francji i Włoch.
Źródło: