Pszczelarstwo Tajwanu – sukcesy i problemy
Zdjęcie: Freepik
Tajwan to wyspa wielkości 36,2 tys. m2 zamieszkała przez 23,2 mln ludzi. Pod względem poziomu PKB – 611 mld $ – w 2019 roku państwo uplasowało się na 20-tym miejscu na świecie. Główne gałęzi gospodarki to: elektroniczna, tekstylna, chemiczna, spożywcza, przemysł naftowy i stoczniowy. Tajwan produkuje technologię wysokiej klasy i zajmuje w tej dziedzinie czwarte miejsce na świecie, po USA, Japonii i Chinach. Ma dobrze rozwinięte pszczelarstwo.
Subtropikalny klimat i różnorodna baza pożytkowa Tajwanu sprzyjają rozwojowi pszczelarstwa. „Europejska” pszczoła miodna Apis mellifera była sprowadzona do Tajwanu w 1910 roku. Do tego czasu głównym zapylaczem była pszczoła wschodnia Apis cerana (odporna na warrozę). Głównymi roślinami miododajnymi są: longan, liczi i drzewo herbaciane (inaczej kamelia chińska).
Przez ostatnią ćwierć wieku tajwańskie pszczelarstwo osiągnęło znaczące sukcesy. Produkcja miodu i liczba rodzin pszczelich zwiększyła się dwukrotnie, umocnił się profesjonalny sektor pszczelarski. Tajwan aktywnie włączył się w światowy handel miodem i innymi produktami pszczelimi, uplasował się na drugim miejscu zaraz po „kontynentalnych Chinach” pod względem produkcji mleczka pszczelego.
Dynamika tajwańskiego pszczelarstwa w pierwszej dekadzie XXI wieku:
Produkcja miodu (tony) |
Liczba rodzin pszczelich (tys. szt.) |
Liczba pszczelarzy |
Produkcja mleczka pszczelego (tony) |
|
2000 |
5839 |
95,0 |
709 |
298 |
2009 |
5367 |
77,1 |
728 |
203 |
Źródło: naro. affrc.go.jp
Charakterystyki tajwańskiego pszczelarstwa w 2018 roku:
Liczba pszczelarzy |
940 |
Liczba rodzin pszczelich |
184 tys. |
Produkcja miodu |
8–12 tys. ton |
Produkcja mleczka pszczelego |
370–460 ton |
Produkcja wosku |
290–464 ton |
Produkcja pyłku |
500 ton |
Wartość produktów pszczelich |
80 mln $ |
Źródło: researchgate.net
90% gospodarstw pasiecznych posiada mniej niż 300 rodzin pszczelich i zalicza się do małych. Większość pszczelarzy w czasie miodobrania praktykuje wyjazd na pożytki z południa na północ wyspy.
Czytaj także: Pszczelarstwo Afganistanu przestało się rozwijać
Według statystyk wielkość spożycia miodu w ostatnich latach wynosiła około 11 tys. ton, z których 15% było importowane. Natomiast według tajwańskich mediów, udział importowanego miodu spożywanego przez obywateli kraju przewyższa 30%. Tajwańczycy zjadają rocznie 470 gramów miodu na osobę. Znajdują się tym samym na takim samym poziomie co Japonia.
Dynamika importu miodu przez Tajwan:
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021 |
|
Mln $ |
13,1 |
8,7 |
9,8 |
9,8 |
10,6 |
Tys. ton |
5,6 |
3,2 |
3,8 |
3,8 |
3,9 |
Źródło: International Trade Center
W 2021 roku głównymi eksporterami miodu do Tajwanu były Tajlandia (80%), Wietnam (10%) i Argentyna (7%).
Dynamika eksportu tajwańskiego miodu:
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021 |
|
Mln $ |
5,1 |
3,5 |
3,2 |
2,3 |
2,9 |
Tys. ton |
2,9 |
2,5 |
2,3 |
1,5 |
1,9 |
Głównym kupującym tajwański miód w 2021 roku (90%) było USA.
Dalszy rozwój pszczelarstwa na Tajwanie został nieco zahamowany przez choroby i szkodniki pszczół, nadmierne stosowanie pestycydów w rolnictwie, ograniczenie pożytków, anomalie klimatyczne i inne negatywne czynniki.
W maju 2022 roku rząd Tajwanu przyjął program walki z fałszowaniem miodu. Program obejmuje certyfikowanie miodu i inne środki, mające na celu kontrolę jakości tego produktu. Rozpoczął się w lipcu 2023 roku. Pod tym względem Tajwan bardzo wyprzedza inne kraje Azji.