Pyłek wspiera odporność pszczół na pestycydy
Zdjęcie: Freepik.
W środowisku od dawna obserwowany jest spadek różnorodności nie tylko ekosystemów naturalnych, lecz również agrosystemów. Dodatkowym problemem jest styczność pszczół z pestycydami – nawet jeśli nie są to dawki śmiertelne, to mogą osłabiać odporność organizmu.
By lepiej zrozumieć, jak dostępność i jakość diety pyłkowej wpływa na wrażliwość pszczół na pestycydy, międzynarodowy zespół naukowców ocenił toksyczny wpływ azoksystrobiny (fungicyd) i sulfoksafloru (insektycyd) na zdrowie pszczół, które miały diety pyłkowe różnej jakości.
Wyniki nie były dużym zaskoczeniem – pyłek bardzo dobrej jakości, podawany w odpowiednich ilościach, łagodzi objawy chronicznego wpływu pestycydów na organizm pszczół miodnych. Zwiększona odporność na pestycydy była związana ze wzmożeniem ekspresji genów kodujących witellogeninę. Witellogenina jest glikoproteiną produkowaną w ciałku tłuszczowym. Bierze ona udział w międzypokoleniowym przekazywaniu odporności pszczół, a także w kształtowaniu żółtka jaj. Wpływa korzystnie na długość życia pszczół i ma właściwości antyoksydacyjne.
Czytaj także: Szczepionka dla pszczół
Ponadto zredukowanie toksyczności badanych środków ochrony roślin wywołane dietą pszczół objawiało się również przez przyspieszenie metabolizowania sulfoksafloru i obniżenie koncentracji fitochemicznego kwasu p-kumarynowego, który odpowiada za produkowanie większych ilości enzymów detoksykacyjnych.
Badania wykazały więc, że jakość pyłku może wpływać na zdolność pszczół do metabolizowania pestycydów i przeciwdziałać ich szkodliwemu wpływowi. To kolejny argument za przywróceniem bioróżnorodności zarówno do naturalnych ekosystemów, jak i agroekosystemów.
Nie były to pierwsze badania tego typu. Schehl i in. wykazał, że dieta pyłkowa wpływa korzystnie na pszczoły, które chronicznie wystawione były na działanie chlorpyrifosu w porównaniu do pszczół, którym w ogóle nie podawano pyłku. W tym samym czasie Archer i in. wykazali, że bogata w proteiny dieta pyłkowa wpływa korzystnie na opieranie się wpływowi nikotyny przez organizm pszczoły. Crone i Grozinger udowodnili natomiast, że diety nienaturalna i pyłkowa, które charakteryzowały się różnymi proporcjami zawartości białek i tłuszczów, w różnym stopniu wpływały na czas życia pszczół znajdujących się nieustannie pod wpływem cholrpyrifosu.
Źródło:
Barascou, Léna & Sene, Deborah & Barraud, Alexandre & Michez, Denis & Victor, Lefebvre & Medrzycki, Piotr & Di Prisco, Gennaro & Strobl, Verena & Yañez, Orlando & Neumann, Peter & Le Conte, Yves & Alaux, Cédric. (2021). Pollen nutrition fosters honeybee tolerance to pesticides. Royal Society Open Science. 8. 210818. 10.1098/rsos.210818.