Trendy w światowym pszczelarstwie
Zdjęcie: Freepik
Naukowcy przyglądnęli się statystykom obejmującym 56 lat i dotyczącym liczby rodzin pszczelich, a także produkcji miodu i wosku. Analizy ukazały się w Scientific Reports.
Prezentujemy tłumaczenie abstraktu:
Przeprowadziliśmy badanie retrospektywne (ocena wsteczna na podstawie wywiadu i dokumentacji, przyp. red.), by zbadać globalne trendy dla populacji pszczoły miodnej i dwóch głównych produktów od nich pozyskiwanych: miodu i wosku. Nasze analizy były oparte na danych zebranych od 1961 do 2017 r. przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Przez ten okres wzrosła liczba rodzin pszczelich utrzymywanych przez pszczelarzy (o 85%), produkcja miodu (181%) i wosku (116%). Ilość wyprodukowanego miodu przez jedną rodzinę pszczelą wzrosła średnio o 45% (…). Jednocześnie populacja ludzka wzrosła o 144%. Podczas gdy całkowita liczba rodzin pszczelich utrzymywanych w pasiekach globalnie się powiększa, liczba zasiedlonych uli na osobę spadła o 19,9% z 13,6 rodzin pszczelich na 1000 osób w 1961 r., do 10,9 rodzin pszczelich na 1000 osób w 2017 r. W przypadku wosku trend jest podobny, ponieważ produkcja globalna na osobę spadła o 8,5% z 8,2 do 7,5 kg na 1000 osób. Natomiast globalna produkcja miodu na jedną osobę wzrosła o 42,9%. Wzrost populacji ludzi przerasta możliwości produkcyjne rodzin pszczelich. Dalsze pogłębianie się tego trendu może spowodować, że liczba owadów w uprawach wymagających zapylenia będzie niedostateczna, by wyprodukować odpowiednią ilość plonów. By złagodzić te wyzwania, powinno się wprowadzić lokalne rozwiązania, ze względu na zmienne czynniki geograficzne.
Źródło: Phiri, B.J., Fèvre, D. & Hidano, A. Uptrend in global managed honey bee colonies and production based on a six-decade viewpoint, 1961–2017. Sci Rep 12, 21298 (2022).