Cypr po klęskach żywiołowych
Zdjęcie: Freepik
Według słów ministra rolnictwa Cypru, Kostasa Kadisa, w latach 2017–2021 liczba rodzin pszczelich w tym kraju zwiększyła się z 44 tys. do 58 tys., a produkcja miodu – z 246 ton do 660 ton. Jest to rezultat realizacji programu rozwoju lokalnego pszczelarstwa finansowanego z budżetu Cypru i Unii Europejskiej.
Rozwój pszczelarstwa na Cyprze powstrzymywany jest m.in. przez ograniczone terytorium czy suchy gorący klimat. Kraj nie jest samowystarczalny w produkcji miodu i importuje nawet 60%.
Dynamika importu miodu przez Cypr:
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021 |
|
Mln $ |
2,7 |
2,5 |
2,9 |
2,3 |
2,4 |
Ton |
807 |
719 |
883 |
706 |
692 |
Topowa trójka dostawców miodu na Cypr w 2021 roku (w tonach): Grecja – 452, Chiny – 61 i Bułgaria – 52.
Dodatkowe informacje o Cyprze i jego pszczelarstwie: liczba ludności wynosi 1,2 mln, terytorium to 9,2 tys. km², PKB na mieszkańca plasuje się na poziomie 28 tys. $. W 2021 roku zarejestrowanych było 676 pszczelarzy, z których 75 zaliczało się do profesjonalistów lub pszczelarzy komercyjnych – właścicieli 31,4 tys. rodzin pszczelich (lub inaczej, posiadaczy ponad 50% wszystkich rodzin w całym kraju). Do organizacji zapisanych było jedynie 300 pszczelarzy.
Średnia produktywność jednej rodziny to 11 kg miodu towarowego rocznie (najniżej w całej Europie). Eksport miodu jest minimalny i utrzymuje się na poziomie 8 ton rocznie. Wzrost sprzedaży cypryjskiego miodu jest utrudniony przez jego wysokie koszty własne. Główne odmiany lokalnego miodu to: tymiankowy, pomarańczowy, eukaliptusowy i wielokwiatowy. Na terytorium Cypru występuje ponad 2000 gatunków roślin miododajnych.
W 2021 roku Cypr, jak i inne państwa śródziemnomorskie, stał się ofiarą ekstremalnych upałów, suszy i pożarów leśnych. Pożogi zniszczyły lasy i roślinność na 24 tys. hektarów, zginęło 7 ludzi. Od ognia ucierpiała również infrastruktura i spłonęły setki domów mieszkalnych. Ogólne straty oceniono na 500 mln euro. Uważa się, że były to najbardziej szkodliwe pożary na Cyprze od końca ubiegłego stulecia.
Znaczący uszczerbek poniosło także pszczelarstwo. W okolicach Larnaki ogień zniszczył nawet 75% rodzin pszczelich. W celach jak najszybszego odbudowania tych strat w 2021 roku władze zwiększyły dotacje dla pszczelarzy z 200 do 350 tys. $ i przystąpili do realizacji projektów, w których miały bezpośredni lub pośredni udział Ministerstwo Rolnictwa, Ministerstwo Turystyki i inne urzędy. Przyłączyły się tu również Bank Cypru, firmy promujące turystykę w Larnace, organizacje pozarządowe i ochotnicy.
Czytaj także: Trendy w światowym pszczelarstwie
Ministerstwo turystyki oferuje pomoc w opracowaniu marek miodów 9 wiosek: Odu, Melini, Ora, Wawatsinia, Agioi Wawatsinias, Kato Lefkara, Lajla, Wawla i Kato Dris. W trzech z tych wiosek nadal będą przeprowadzane festiwale miodu, a w jednej planuje się otwarcie muzeum pszczelarstwa i koronkarstwa.
Na południu kraju tworzone są trzy ścieżki edukacyjne, których głównymi celami są: propagowanie pszczelarstwa i jego produktów, informowanie społeczeństwa o ważnej roli pszczół w zapylaniu upraw rolniczych, zabezpieczenie bioróżnorodności, przyciąganie turystów, tworzenie nowych miejsc pracy dla lokalnych mieszkańców, próba zatrzymania młodych we wioskach itd.
Zagospodarowanie pierwszego szlaku tematycznego o długości 2,5 km zakończyło się w 2022 r., a dokończenie pozostałych dwóch jest planowane na 2023 r. Wzdłuż szlaków sadzone są rośliny miododajne, tworzone są obszary chronione dla dzikich pszczół i innych owadów zapylających.
Czytaj także: Weź udział w Rhe Golden Bee Award
W październiku 2022 roku w Larnace, po dwóch latach przerwy, odbył się Cyprysiki Festiwal miodu i pszczelarstwa, w którym wzięło udział 20 producentów miodu z różnych części wyspy. W czasie festiwalu otworzono Centrum sztucznej inseminacji matek pszczelich (Melissa Zoi), wybudowanego z inicjatywy firmy Rotary-klub oraz Banku Cypru.
Źródła: cyprus-maili, kiprinform, International Trade Centre