Pszczelarstwo Brazylii
Zdjęcie: Freepik.
W 2019 roku Brazylia wyprodukowała 45,9 tys. ton miodu – o 8,5 tys. ton więcej niż w 2018 i zajęła 11. miejsce na świecie. Natomiast w 2020 roku ten wynik wyniósł 51,5 tys. ton miodu – o 12,5% więcej niż rok wcześniej, co zasadniczo pozwala Brazylii wejść do pierwszej dziesiątki wiodących producentów miodu i zepchnąć Etiopię na 11. miejsce. W 2020 roku Brazylia eksportowała rekordowe 45,7 tys. ton miodu – o 50% więcej niż przez 4 wcześniejsze lata.
Dynamika eksportu brazylijskiego miodu:
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
|
Mln $ |
92,030 |
121,298 |
95,420 |
67,879 |
98,560 |
Tys. ton |
24,203 |
27,053 |
28,524 |
29,812 |
45,728 |
Średnia cena tony miodu w $ |
3803 |
4484 |
3346 |
2277 |
2156 |
Źródło: dane International Trade Centre
Zwraca uwagę znaczne zmniejszenie cen eksportowych brazylijskiego miodu w okresie 2016–2020. Przyczyną tego nie jest pogorszenie jakości miodu, a spadek światowych cen miodu.
W 2021 roku eksport wciąż rósł. W okresie styczeń–lipiec 2021 Brazylia eksportowała 35,8 tys. ton miodu o wartości 118,2 mln $. To najwyższe wartości w ostatnich 5 latach. Znacznie wzrosła również cena eksportowa brazylijskiego miodu, odwracając niekorzystny trend – do 3302 $ za tonę.
Pszczelarstwo gra ważną rolę w produkcji rolniczej Brazylii i wspieraniu bioróżnorodności. Wkład pszczół w gospodarkę tego rolniczego giganta ocenia się na 8 mld $. Główne brazylijskie regiony pszczelarskie to: Parana, Rio Grande do Sul, Piauí, Sao Paulo i Minas Gerais.
Według spisu rolniczego z 2017 roku w Brazylii było 101 tys. pszczelarzy i 2 mln rodzin pszczelich; w średnim gospodarstwie pasiecznym jest 21 rodzin, a średnio jedna rodzina produkuje 19,8 kg miodu towarowego.
Czytaj także: Jak pandemia wpłynęła na światowe pszczelarstwo
Brazylia jest światowym liderem w rozwoju organicznego pszczelarstwa. W 2019 roku z certyfikowanych na całym świecie z 3 mln „organicznych uli” aż 630 tys. znajdowało się w Brazylii. W samym kraju organiczny miód cieszy się minimalnym zbytem – jego produkcja w większości jest ukierunkowana na eksport.
Duże sukcesy Brazylia osiągnęła również w badaniach naukowych, ochronie i hodowli bezżądłych pszczół z rodzaju Melipona. Wśród 300 gatunków pszczół występujących w Brazylii, pszczoły bezżądłowe stanowią zdecydowaną większość. W tym aspekcie również Brazylia jest światowym liderem.
Czytaj także: Baszkirski miód
Uważa się, że 2/3 brazylijskiego miodu jest kierowana na eksport, a 1/3 – na rynek wewnętrzny. 53% z tej puli wykorzystywane jest przez przemysł spożywczy, a 11% przez przemysł kosmetyczny, tytoniowy i inny. Średnie spożycie miodu na osobę ocenia się na 60 gramów – 4 razy mniej niż średnie spożycie na świecie. Jednakże ten fenomen w Brazylii mało kogo interesuje. Tutaj, jak z resztą w większości krajów latynoamerykańskich, miód w kuchni narodowej zajmuje bardzo niskie miejsce.
Poważne zagrożenie dla brazylijskiego pszczelarstwa stanowi szerokie rozprzestrzenienie stosowania pestycydów w rolnictwie. W 2019 roku dla obróbki upraw wykorzystano 620 tys. ton pestycydów o 2247 nazwach i wydano 475 zezwoleń na wprowadzenie do obrotu nowych pestycydów.
Śmierć rodzin pszczelich w Brazylii w ostatnich latach była znacznie wyższa niż w większości innych krajów Ameryki Łacińskiej. W 2018 roku wyniosła 41%, a w 2019 – 37%.
Źródło: apiword.ru