Pszczelarstwo Singapuru w 2021 roku
Zdjęcie: Freepik.
Singapur (728 km2 zamieszkane przez 5,7 mln obywateli) to gospodarcze centrum Azji Południowo-Wschodniej. Pod względem PKB na mieszkańca, zajmuje ósme miejsce na świecie (65 tys. $).
Miód cieszy się popularnością wśród mieszkańców Singapuru. Jego średnie spożycie na człowieka w 2020 roku wyniosło 420 gramów – znacznie więcej niż w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Jednak 99% miodu jest importowane. Kilka niewielkich gospodarstw pszczelarskich (Nutrinest, BEE Amazed itd.) rozmieszczonych jest w pobliżu parków i stref odpoczynku, produkują tylko kilka ton miodu i utrzymują się głównie dzięki wycieczkom, ekologicznym aktywistom i wielbicielom przyrody. Pszczelarze ci są zrzeszeni w Związku Pszczelarzy Singapurskich.
O dalszym rozwoju pszczelarstwa w Singapurze nie ma mowy. W tym gęsto zaludnionym mieście-państwie nie ma wolnych terenów ani bazy miododajnej.
Według wartości importowanego miodu Singapur zajął w 2020 roku 19 miejsce na świecie, a pod względem objętości – 29 miejsce.
Czytaj także: Arabia saudyjska intensywnie rozwija pszczelarstwo
Dynamika importu miodu przez Singapur:
|
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
Mln $ |
25,5 |
27,7 |
24,1 |
24,5 |
23,1 |
Tys. ton |
3,3 |
3,4 |
3,2 |
2,8 |
3,1 |
Głównymi dostawcami miodu do Singapuru w 2020 roku były Nowa Zelandia, Australia i Chiny. Najwięcej miodu sprowadza się z Chin, potem Australii i Nowej Zelandii. Część importowanego miodu (20–30%) Singapur reeksportuje.
Dynamika eksportu miodu przez Singapur:
|
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
Mln $ |
5,2 |
4,5 |
7,8 |
3,5 |
2,9 |
Tys. ton |
0,8 |
1,0 |
1,2 |
1,1 |
0,7 |
Głównymi kupującymi „singapurski” miód w 2020 roku były Malezja, Indonezja i Malediwy.
Rosja chce zwiększyć udział swojego miodu na singapurskim rynku.
Źródło: apiword.ru