Pszczelarstwo Włoch – coraz więcej problemów
Zdjęcie: Freepik
Pszczelarstwo Włoch jest dobrze rozwinięte, jednak produkcja miodu w tym kraju z roku na rok zmniejsza się z różnych powodów. Najgorszym rokiem był 2021, kiedy wyprodukowano 12,4 tys. ton patoki, podczas gdy średnio w ostatniej dekadzie pozyskiwano 16 tys. ton tego produktu pszczelego. Natomiast produkcyjny potencjał branży oceniany jest na 20–24 tys. ton. Wstępne oceny wskazują, że w 2022 r. Włochy wyprodukowały 13 tys. ton miodu.
Jedną z najważniejszych przyczyn tego spadku jest zmiana klimatu: ekstremalne susze, pożary lasów, huragany, ulewy, grad i inne klęski żywiołowe. Liczba opadów w 2022 r. była dwukrotnie niższa od normy. Od upałów i suszy szczególnie ucierpiało pszczelarstwo na północy i w centralnych Włoszech, gdzie pszczelarze zmuszeni byli przewozić pasieki w góry i dokarmiać owady już na początku sierpnia. Produkcja miodu, np. w Basilicacie, zmniejszyła się w porównaniu z poprzednimi latami o 80%, a Abruzji o 50%.
Produkcja miodu we Włoszech pokrywa tylko 50% zapotrzebowania obywateli na ten produkt. Dlatego roczny import wynosi 15–20 tys. ton miodu rocznie.
Dynamika produkcji miodu we Włoszech (tys. ton):
2012 |
2013 |
2014 |
2015 |
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021 |
2022 (prognozowane) |
15,0 |
13,0 |
13,0 |
23,0 |
14,0 |
14,5 |
22,0 |
15,0 |
18,5 |
12,4 |
13,0 |
Źródło: informamiele.it
W pierwszych 5 miesiącach 2022 r. import miodu zwiększył się o 18% w porównaniu z analogicznym okresem zeszłego roku. Włoscy pszczelarze słusznie oceniają wzrost importu jako zagrożenie dla branży.
Dynamika importu miodu przez Włochy (tys. ton):
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021 |
|
Import miodu |
23,6 |
27,9 |
23,6 |
21,0 |
24,1 |
Eksport miodu |
6,8 |
5,3 |
5,4 |
3,7 |
8,1 |
Źródło: International Trade Center
Najwięcej miodu do Włoch w 2021 r. eksportowały kraje: Węgry (10,8 tys. ton), Rumunia (2 tys. ton), Hiszpania (1,9 tys. ton), Ukraina (1,3 tys. ton) i Grecja (1,3 tys. ton).
Czytaj także: Portugalia - kryzys za kryzysem
Znaczna część importowanego miodu jest mieszana we włoskich przedsiębiorstwach i następnie reeksportowana po wyższej cenie. Zazwyczaj do innych krajów Europy Zachodniej.
TOP-5 kupujących włoski miód w 2021 r.: Rumunia (3,8 tys. ton), Irlandia (1,1 tys. ton), Niemcy (1 tys. ton), Francja (0,8 tys. ton) i Wielka Brytania (0,1 tys. ton).
Inne charakterystyki włoskiego pszczelarstwa w latach 2021-2022:
Liczba pszczelarzy |
73,1 tys. |
W tym zawodowych |
21,3 tys. |
Pszczelarze – członkowie stowarzyszeń pszczelarskich |
26,7 tys. |
Liczba rodzin pszczelich |
1,7 mln. |
W tym liczba rodzin pszczelich u pszczelarzy zawodowych |
1,1 mln. |
W tym rodzin do produkcji organicznej |
171,1 tys. (2019 rok) |
Średnie spożycie miodu rocznie na osobę |
0,5 kg rocznie |
Szacowana liczba gatunków miodu |
60 |
W 2022 r. gwałtownie wzrosły wydatki włoskich pszczelarzy. Według ocen Państwowej Konfederacji Rolników Coldiretty (jednoczącej 1,7 mln rolników) na przykład w prowincji Massa-Carrara ceny oleju napędowego do sierpnia 2022 wzrosły o 129%, opakowań kartonowych – o 45%, szkła – o 40%, etykiet samoprzylepnych – o 35%, tarcicy o 30% i wosku o 30%. Ten skok cen kierownictwo Coldiretty wiąże nie tylko z klęskami żywiołowymi, ale i z międzynarodowym napięciem z powodu wojny w Ukrainie.
Pomimo wymienionych wyżej trudności, włoskie pszczelarstwo młodnieje – liczba gospodarstw, którymi kieruje osoba poniżej 35. r.ż. w ostatnich pięciu latach wzrosła o 17%.