Pszczelarstwo Meksyku w 2020
Zdjęcie: Pszczoła na aksamitce, która jest rośliną pochodzącą z Meksyku. Źródło: Freepik.
Meksyk (populacja 133 milionów) znajduje się na 9 miejscu pod względem produkcji miodu na świecie. Na przestrzeni ostatnich 10 lat średnia produkcja patoki w tym kraju wynosiła 58 tys. ton rocznie, a w 2019 roku 62 tys. ton. Meksyk jest także dużym producentem i eksporterem miodu „organicznego” i w 2019 r. zajmował ósme miejsce na świecie pod względem liczby zarejestrowanych rodzin pszczelich (111 tys.), od których pozyskuje się taki rodzaj miodu.
Liczba pszczelarzy w Meksyku wynosi 43 tys. a rodzin pszczelich 2,2 miliona. Całkowita liczba Meksykanów związanych z rynkiem pszczelarskim wynosi 100 tys. Średnie spożycie miodu na obywatela wynosi 230 gramów rocznie, czyli o wiele więcej niż w innych krajach latynoamerykańskich.
Wosk produkuje i sprzedaje 68% pszczelarzy.
Według danych Systemu Informacji Rolno-Spożywczej i Rybołówstwa (SIAP) w 2019 r. 70% miodu Meksyku wyprodukowano w następujących ośmiu stanach:
- Jukatan – 9810 tys. ton
- Campeche – 7520 tys. ton
- Chiapas – 5948 tys. ton
- Jalisco – 5500 tys. ton
- Veracruz – 4798 tys. ton
- Oaxaca – 4668 tys. ton
- Quintana Roo – 3255
- Puebla – 2477
Dystrybucja rodzin pszczelich w Meksyku, według regionów (czerwonym kolorem wskazano regiony z największą liczbą rodzin pszczelich, a żółtym i szarym – najmniejszą).
Średnio w pasiekach stanu Jalisco jest 335 rodzin pszczelich, a w stanie Chiapas – 20. W statystycznym gospodarstwie znajdują się trzy pasieki, przy czym w stanie Jalisco w średnim gospodarstwie jest 9,8 pasiek, w Veracruz 4, a w Chiapas – 1,2.
Czytaj także: Pszczelarstwo Czech
2020 rok okazał się nie najlepszym dla meksykańskiego pszczelarstwa. Ostateczny bilans wyniósł 50 tys. ton. Jedną z głównych przyczyn tego stanu były anomalie pogodowe. W październiku – który to miesiąc jest szczytem sezonu pszczelarskiego w Meksyku – w półwysep Jukatan uderzyły aż trzy huragany, czyniąc duże szkody wszystkim gospodarstwom rolniczym i przemysłowym, łącznie z pszczelarskimi. Znacznemu zniszczeniu uległy również bazy pożytkowe regionu.
W połowie XX wieku Meksyk był największym eksporterem miodu, jednak później spadł do drugiej dziesiątki w rankingu. W 2020 r. Meksyk znajdował się na 11 miejscu pod względem wartości i 13 w odniesieniu do ilości eksportowanego miodu. Biorąc pod uwagę te dwie dane, udział Meksyku w światowym eksporcie miodu wynosi odpowiednio 3% i 2,4%.
Dynamika eksportu meksykańskiego miodu:
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
|
Milionów $ |
93,7 |
104,7 |
170,4 |
63,2 |
55,6 |
Tys. ton |
29,1 |
27,7 |
55,6 |
25,1 |
22,6 |
W 2020 r. meksykański miód kupowało 10 państw – dwa razy mniej niż w poprzednich latach. Głównymi importerami meksykańskiego miodu były Niemcy (12,6 tys. ton), USA (3,7 tys. ton) i Wielka Brytania (1,6 tys. ton). Pozostałe kraje to: Arabia Saudyjska, Belgia, Szwajcaria, Japonia, Niderlandy, Hiszpania i Francja.
W 2019 i 2020 Meksyk w ogóle nie importował miodu, a w poprzednie trzy lata do kraju trafiało zaledwie 20 ton z innych miejsc.
Od listopada 2020 r. w Meksyku rozpoczęto Narodową Strategię Ochrony i Zrównoważonego Wykorzystania Zapylaczy (ENSCUP), opracowaną przez liczne ministerstwa, resorty i instytuty, które zaczęły pracę nad tym projektem od 2017 r.
Źródło: apiword.ru